Menu




Pirmasis keturių vikšrų John Deere 8RX – į ekologinį šeimos ūkį

Reportažas 10.08.2021   

Pirmasis keturių vikšrų John Deere 8RX – į ekologinį šeimos ūkį


Praėjusį spalį Lietuvoje pristatytas kompanijos John Deere gamos naujokas 8RX jau rado pirkėją. Dar šią savaitę serijos flagmanas 8RX 410 stos į rikiuotę 600 ha ekologiniame ūkyje. Tikimasi, kad neįprastos važiuoklės mašina ne tik gerokai paspartins rudeninius darbus, bet ir tausos dirvą. 

Gamintojas keturių vikšrų 8RX traktorių vadina tikru dirvos specialistu ir gera investicija į ūkio tvarumą. Tokių pačių nuostatų skatinami šią keturių vikšrų važiuoklės mašiną įsigijo ir Alytaus rajono šeimos ūkį valdantys Klimkevičiai, tačiau ne tik tai paskatino investuoti į Lietuvoje dar nebandytą traktorių. 

Pasak Donato Klimkevičiaus, ūkio įkūrėjų sūnaus, svarbiausias tikslas – išvengti rudeninės skubos ir su mažesniu žmonių skaičiumi padaryti daugiau. „Beveik kiekvieną rudenį tekdavo verstis per galvą ir vytis nuvažiuojantį traukinį. Trūko ir žmonių, ir technikos pajėgumų. Ūkininkaujame kalvotame regione, tad dirvos sąlygos labai nevienodos. Jei pakalnėje dar per drėgna, tai viršūnėje jau sausa“, -apie argumentus investuoti į vikšrinį traktorių kalba Donatas.

Klimkevičių ūkiui kitąmet sukaks 20, iš jų 15 metų ūkininkaujama ekologiškai. Daugiausia auginama spelta kviečių, taip pat sėjami rapsai, pupos, žirniai ir kiti augalai sėjomainai išlaikyti. „Turime ir pieno ūkį. Juo rūpinasi tėvukai, aš tvarkau agronominius, su laukais susijusius reikalus“, - sako D. Klimkevičius. 

Per 400 AG John Deere 8RX 410 ūkis pasirinko neatsitiktinai. Nors pažintis su John Deere technika tęsiasi 10 metų, nuo tada kai ūkis įsigijo pirmąjį iš John Deere – 7350 Premium traktorių, tačiau ne tik konsruktyvi ir ilgametė patrnerystė lėmė pasirinkimą. „Kai pirkome pirmąją John Deere mašiną, buvo nemažai baimės, ūkis siekė berods 200 ha, pajamų nebuvo daug. Papirko DOJUS agro lankstumas. Džiugu, kad draugystės dešimtmetį vainikuoja naujasis John Deere 8RX 410, kurį rinkomės labai apgalvotai, tai nebuvo spontaniška investicija, – tikina ūkininkas. – Žinojome, kad tikrai pirksime traktorių, žinojome, kad ne bet kokį, o vikšrinį, nežinojome tik dviejų ar keturių vikšrų“.

Pasak Donato, John Deere gamoje atsiradęs naujas modelis iš karto krito į akį. „Žinoma, daug domėjomės, keturių vikšrų traktorių bandėme, tikrai jo nepirkome aklai“, – sako D. Klimkevičius. Priežasčių, kodėl pasirinktas tokios konstrukcijos modelis yra ne viena. Donato teigimu, visos jos svarios. Pirmiausia, tikimasi rudeninius darbus atlikti optimaliu laiku ir greičiau. „Turėti našų traktorių aktualu ir dėl kvalifikuotų darbuotojų trūkumo. Turime tik vieną nuolat dirbantį žmogų, didžiają dalį darbų darome patys, šeimos pajėgomis. Tad žmogiškųjų išteklių trūkumas irgi buvo viena iš priežasčių, kodėl pasirinktas didesnės galios modelis“, - aiškina ūkininkas. Be to, ekologinis ūkis siekia tausoti dirvas, tačiau traktoriai su dvigubais ratais yra per didelio pločio, su jais būtų sudėtinga važiuoti vietiniais siaurais keliais. „John Deere 8RX 410 atitinka ne vieną mums aktualų kriterijų, labai tikimės, kad jis pateisins lūkesčius“, – viliasi Donatas.

Be naujojo John Deere 8RX 410, ūkyje yra ir daugiau žaliai geltonųjų – John Deere 7350 Premium, John Deere 6155M, taip pat ir kalvotoms vietovėms pritaikytas javų kombainas John Deere W650 Hillmaster

Naujam traktoriui įsigytas ir platesnis (5,0 m) noraginis skutiklis, iki šiol dirvos buvo skutamos 3,0 Köckerling Trio 300. „Įsivaizduokite, kai reikia pasėti 250 ha žieminių, o tu turi 3,0 m skutiklį. Traktorius keliomis pamainomis dirbdavo, kad padarytų darbą. Buvo sudėtinga, dažnai nespėdavome. Būdavo, kad jei nespėjame, tai to darbo tiesiog nedarome. Daryti paskubomis, o paskui taisyti nėra gerai. Jei labai drėgna, į dirvą geriau nevažiuoti, nes gali pridaryti tiek problemų, kad joms ištaisyti gali prireikti kelių metų“, – aiškina agronomo specialybę turinti D. Klimkevičius.

Beje, jau aštuoneri metai Klimkevičiai dirvų nearia, ražienos, jei sąlygos palankios, rudenį prieš sėją skutamos tris kartus noraginiais skutikliais iki 15 cm gyliu, o pavasarį kartą skutamos ir kultivuojamos. Donato teigimu, netiesa, kad ekologiniame ūkyje su piktžolėmis galima kovoti tik arimu. „Pasitelkėme visas agronomines žinias neariamajai technologijai ekologiniame ūkyje pritaikyti ir mums pavyko. Jei būtų mano valioje, arti smėlingą dirvožemį aš net uždrausčiau, nes tai tik lėšų švaistymas“, - įsitikinęs ūkininkas.

Neariamoji žemdirbystė ne tik taupo gamybines sąnaudas, bet ir laiką. „Žemės ūkyje brangiausias dalykas yra laikas. Jei laiku nepadarai ar nespėji padaryti tą dieną, tai paskui to darbo gali nepadaryti ir mėnesį. Labai tikimės, kad su naujuoju traktoriumi darbus atliksime optimaliu laiku, greičiau ir liks daugiau laiko laisvalaikiui, ypač viliamės, kad nuo šiol pavyks kur kas paprasčiau susitvarkyti su rudeniniais darbais, - tikisi D. Klimkevičius. – Naudos tikimės ir iš išmaniųjų, nuotolinių sistemų, kuriomis apginkluota John Deere technika. Jau ne vieneri metai kaupiame duomenis John Deere operacijų centre, tik vis pritrūkdavo laiko jiems atidžiau išanalizuoti“.

 



gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...