Menu




A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Reportažas 08.09.2023   

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis


Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktoro Gedaminskių ūkis šiame krašte yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, įvardijamas kaip pavyzdys. Tačiau kelias iki nūdienos buvo vingiuotas: teko išbandyti kiaulininkystę, pieninkystę, daržininkystę, susiveržti diržus ir neaimanuojant kantriai dirbti. Tas nueitas kelias – ne tik šventupiškių atsiminimuose, bet ir atsispindi technikos kieme.

„Turime visko daug: nuo sovietinės iki šiuolaikinės europietiškos technikos, – šypsojosi Viktoras. –Žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis. Turime planų atsinaujinti, tačiau nūdienos situacija verčia juos šiek tiek atidėti“.

JuMZ-6 – seniausias, bet dar veikiantis

Seniausia mašina šventupiškių technikos kieme – JuMZ-6. Tai universalus ratinis traktorius, pagamintas 1980 m. tuometinėje Južnij mašinų gamykloje Dnipre, Ukrainoje. Nors jų gamyba nutraukta 2001 m., pašnekovas patikino, kad detalių ūkio senoliui ir šiandien gauti nesudėtinga. Ūkininko nuomone, sovietmečiu tai buvo viena patikimesnių žemės ūkio mašinų.

JuMZ-6 – šiek tiek jaunesnes už mane ir vis dar puikiai veikia, – šmaikštavo šventupiškis, – tačiau jį dabar įdarbiname tik lengvesniems darbams miške, vandeniui atgabenti purškiant pasėlius. JuMZ-6 – mūsų istorijos pradžia“.

T-150K (kairėje) ir K-701 Gedaminskių technikos kieme užbaigia sovietinių traktorių eilę

 Seniausia mašina šventupiškių technikos kieme – JuMZ-6. Tai universalus ratinis traktorius, pagamintas 1980 m. Južnij mašinų gamykloje Dnipre, Ukrainoje

Netrūko blaškymosi

Tiesa, ne jis V. Gedaminskiui pradėjus ūkininkauti 1992 m. nuo 50 ha atriedėjo į formuojamą technikos kiemą. Pirmiausia ūkininkas nusipirko sovietinį vikšrinį T-75, tačiau netrukus jo ėmė nebepakakti.

Pradžioje, kaip sako pats žemdirbys, buvo nemažai blaškymosi. „Pradėjome nuo daržininkystės, auginome bulves, runkelius, paskui turėjome beveik 1 ha šiltnamių. 1998–2000 m., kai žmonės neturėjo darbų, praktiškai visas kaimas, kad išgyventų, pradėjo auginti daržoves. Pabaigoje agurkus turguje jau teko dovanoti, jų niekas nebepirko. Jei agurkų kaina anuomet būtų buvusi tokia, kaip dabar, jau būtume milijonieriai“, – pastebėjo pašnekovas.

Pamatę, kad šiltnamiuose augintų daržovių realizacija stringa, Gedaminskiai perėjo prie gyvulininkystės: augino mėsines ir veislines kiaules, pardavinėjo paršelius. Tačiau ir šis posūkis neleido tvirčiau atsistoti ant kojų: reikalavimai padidėjo, o kiauliena atpigo, todėl kiaules ūkyje pakeitė karvės.

Pieninkyste Šventupių kaimo ūkininkai užsiėmė 13 metų: nuo 2000-ųjų iki 2013 metų. Vienu metu ūkyje buvo laikoma iki 75 melžiamų karvių ir panašus skaičius prieauglio. Tačiau dar 2008 m. pastebėjo, kad smulkiesiems tokia veikla nuostolinga, tačiau imtis ko nors kito ar mažinti gyvulių skaičių neleido ES parama projektui „Gyvulininkystės ūkio modernizavimas“ įgyvendinti: penkerius metus teko laikytis įsipareigojimų. „Taip ir vingiavo mūsų gyvenimas“, – be didelio kartėlio pasakojo ūkininkas.

Prireikė antro kombaino

Šiuo metu Gedaminskai dirba apie 300 ha, augina tradicinius augalus: kviečius, rapsus, miežius, šiek tiek žirnių, avižų, bulvių, ketina sėti pupų. Grūdinių kultūrų derlių nuima dviem kombainais: hibridiniu, VIII laidumo klasės Massey Ferguson Delta 9280 AL (didžiausia bruto galia pagal ISO TR14396 standartą – 372 kW/500 AG) ir nedideliu, IV laidumo klasės Sampo Rosenlew 2095 (154 kW/210 AG), likusiu nuo tų laikų, kai dar užsiėmė gyvulininkyste. „Sampuko pjaunamoji tik 4,80 m pločio – kol auginome nedidelis plotus grūdinių augalų, mums jo visiškai pakako“, – patikino ūkininkas.

Itin retas mūsų šalyje Massey Ferguson Delta 9280 AL į ūkį atkeliavo prieš trejus metus, jis – naujausias Gedaminskių pirkinys. „Šio javų kombaino pjaunamoji PowerFlow su platesniu dugnu ir išilginiais juostiniais transporteriais leidžia nuimti visų augalų derlių, tereikia pakeisti skrituvus vertikaliais pjautuvais ir atvirkščiai, jokių papildomų įrenginių nereikia“, – kombaino privalumus vardijo pašnekovas.

Jis patenkintas šia universalia ir ekonomiška derliaus dorojimo mašina: rapsus, užimančius 75 ha plotą, jei orai palankūs, nukulia per tris dienas.

A. ir V. Gedaminskių ūkyje darbuojasi du nedažnai Lietuvoje sutinkami javų kombainai: kairėje – du ašinius rotorinius šiaudų separatorius vietoje aštuonių klavišinių kratiklių turintis hibridinis Massey Ferguson Delta 9280 AL su PowerFlow pjaunamąja, dešinėje – klasikinis Sampo Rosenlew 2095 su dviejų būgnų kūlimo-separavimo sistema ir penkiais klavišiniais kratikliais bei standartine 4,80 m pločio pjaunamąja

Traktorių paradas

300 AG variklį turintį K-701 ūkininkas įsigijo, kai perėjo prie gyvulininkystės. Kirovas buvo viena pagrindinių žemės ūkio mašinų, kai tekdavo tranšėjose spausti silosą. Ji vis dar dirba, dar ir dabar retkarčiais K-701 ūkininkas agreguoja su diskiniu skutikliu.

JuMZ-6, T-150K ir K-701 Gedaminskių technikos kieme užbaigia sovietinių traktorių eilę. Toliau jau rikiuojasi italų gamybos mažos galios klasės Case IH JX1100U Maxxima (vardinė bruto galia pagal ISO TR14396 standartą – 73,5 kW/100 AG) su švedišku 2,0 t klasės Trima +4.0 P priekiniu krautuvu, 2008 m. Vokietijoje pagamintas vidutinės galios klasės John Deere 6930 (vardinė neto galia pagal ECE R24 standartą – 110 kW/150 AG), kuris yra tikras darbinis arkliukas, ir amerikietiškas, 2011 m. gamybos didelės galios klasės John Deere 8345R (vardinė bruto galia pagal ISO TR14396 standartą – 254 kW/354 AG). Pastarasis yra tikras galios ir komforto pavyzdys. John Deere 6930 ūkininkas pirko naują, o John Deere 8345R atsivežė naudotą iš Danijos.

2006 m. įsigytą mažos galios klasės Case IH JX1100U Maxxima (73,5 kW/100 AG) persekiojo nesėkmės, kurių priežastis banali – jungiklio elektros grandinėje gedimas

„Dabar jaunimas jau nebenori sėsti prie sovietinės technikos vairo, jie mieliau renkasi John Deere, Fendt, kuriuose daug komforto, o sovietiniai to neturi, tik grubią jėgą. Žinoma, daug maloniau dirbti, kai kabinoje nėra dulkių, prakaitas per akis nebėga, nes veikia oro kondicionierius. Vis dėlto, kol neparagauji sunkaus darbo, kol neišbandai JuMZ, kuriame nėra vairo stiprintuvo, ar Kirovo be oro kondicionieriaus, negali įvertinti to, kas yra gerai. Mano karta negalėjo sau leisti pradėti ūkininkauti nuo pažangios europietiškos technikos. O ir dabar pasirinkimą lemia kaina. Jei K-701 šiuo metu kainuoja daugiausia 10 000 eurų, už tokių pat metų John Deere pardavėjai prašo mažiausiai 40 000 eurų“, – kalbėjo V. Gedaminskis.

 

Didžiausias darbų krūvis ūkyje tenka dviem John Deere traktoriams: priekyje važiuojančiam didelės galios klasės 8345R (254 kW/354 AG) ir paskui jį sekančiam vidutinės galios klasės 6930 (110 kW/150 AG)

Kitas aspektas: sugedus John Deere, pasak ūkininko, detalės kainuoja ir 10 000 eurų, kai Kirovui – daugiausia tūkstantis. „Jo variklį gali pats perrinkti per naktį ir ryte važiuoti dirbti, o sugedus šiuolaikiniam traktoriui, be serviso paslaugų neapsieisi“, – įsitikinęs žemdirbys.

Kartą staigmeną pateikė Case IH JX1100U Maxxima, kurį įsigijo 2006 m. „Kai jis sugedo, niekaip nepavyko rasti gedimo priežasties. Keitėme detalę po detalės ir taip pusę metų, o traktorius kaip nevažiuoja, taip nevažiuoja. Vien naujoms detalėms išleidome apie 5 000 eurų, tačiau problemos taip ir neišsprendėme. Vis nerasdami gedimo, iš amerikietiškos Case IH svetainės internetu atsisiuntėme programą ir katalogą. Tada ir paaiškėjo, kad buvo sugedusi pati pigiausia detalė – jungiklis elektros grandinėje, kuri tekainuoja 20 eurų, – apmaudo neslėpė V. Gedaminskis. – Dabar jis veikia, nes dėl vienos mažos detalės pakeitėme pusę traktoriaus".

Ūkininko žodžiais, nėra technikos, kuri negestų. „Tačiau yra tokia, kurią suremontuoti sunku. Geriausia technika, kurią gali greitai sutvarkyti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Ūkio perliukas

Gedaminskių ūkio perliukas – labai retas originalios konstrukcijos savaeigis lauko purkštuvas Knight 2060. „Antro tokio Lietuvoje nesu aptikęs, kelis panašius sprendimus mačiau JAV, – neslėpė Viktoras. – Pirkau naudotą, o pasirinkimą labiausiai lėmė kaina“.

Purkštuvas pagal specialų užsakymą pagamintas Danijos rinkai 2012 m., į jį sudėtos visos tuo metu įmanomos technologijos. Greičiausiai jis buvo skirtas agroservisui.

„Jei įprastai sumaišome chemikalus su vandeniu, pilame į bačką ir važiuojame purkšti, šiame purkštuve sudėti penki atskiri siurbliai, atskiros talpos, chemikalai tiekiami atskirai, pagal kompiuterio skaičiavimus, maišomi tiesiai purškimo sijose. 6 000 l talpos rezervuaras būdavo skitas tik vandeniui, kurį pagrindinis siurblys tiekdavo į purškimo sijas. Tai buvo labai gera technologija, gaila, kad purkštuvas nebuvo tinkamai prižiūrimas, keli siurbliai sugadinti, mums nepavyko jų suremontuoti – kiek kreipėmės į specialistus, visi tik pečiais patraukė“, – apgailestavo pašnekovas.

Todėl dabar Knight 2060 veikia kaip įprastas lauko purkštuvas: ūkininkui tenka kruopščiai suskaičiuoti, kokį tiksliai tirpalą reikia paruošti konkretiems augalams ir konkrečiam plotui, kad nepritrūktų ar nebūtų jo per daug, o anksčiau, kol visi siurbliai veikė sklandžiai, šios procedūros nereikėjo.

Be Knight 2060, kurio taip ir nepavyko atstatyti iki pirminės būklės, šventupiškis turi ir prikabinamą Tecnoma lauko purkštuvą su 28 m purškimo sija.

Ūkio perliukas – labai retas originalios konstrukcijos savaeigis lauko purkštuvas Knight 2060 su 6 000 l talpos rezervuaru ir 28/30 m pločio purškimo sija

Kiekį ir įvairovę lemia technologijos

Gedaminskiai taiko tiek ariminę, tiek neariminę technologijas. Tai lemia agregatų kiekį ūkyje, o taip pat jų įvairovę. „Matyt, arimo nesiryšime atsisakyti dėl kenkėjų ir šiaudų. Mes šiaudų nerenkame, juos užariame. Tie, kurie neužarė, kur buvo daugiau šiaudų, netolygiai pasėjo, kitiems pasėliai nuo šiaudų išpuvo“, – kaimynų klaidas ir nesėkmes vardijo žemdirbys. Jis pats eksperimentavo su rapsais, bet pastaruoju metu sėja tik į artas dirvas.

Ūkininkų šeima turi tris apverčiamuosius plūgus: du pusiau pakabinamus 6 korpusų Överum su hidrauliniais saugikliais ir, kaip pats švelniai vadina, vieną „senuką“ – pakabinamą 4 korpusų Unia Ibis XXL su mechaniniais (linginiais) saugikliais

Prekės ženklą Unia ūkyje atstovauja ne tik pakabinamas apverčiamasis 4 korpusų plūgas, bet ir mechaninė 4,00 m darbinio pločio sėjamoji su trąšų įterpimu Amber 1200/4 Drive Duplo 

„Šiaudams tvarkyti pasilikome prikabinamą dviejų rotorių grėblį Vicon Andex 812 Vario bei ritininį presą Claas Rollant 44 su pastovaus tūrio presavimo kamera. Jis praverčia ne tik ūkyje, pagelbstime ir kaimynams, kurie tebelaiko po 2–3 melžiamas karves, padedame pagaminti joms pašarų“, – sakė Viktoras.

Toli gražu ne pirmos jaunystės, bet dar funkcionalus – ritininiu Claas Rollant 44 presu ūkyje tvarkomi šiaudai, talkinama ir kaimynams, kuriems, tebelaikantiems po 2–3 melžiamas karves, padedama ruošiant pašarus

Neariminėje technologijoje ūkininkas naudoja pusiau pakabinamą diskinį 6,00 m darbinio pločio skutiklį Rolmako U 652. Tai universalus agregatas, tinkantis dirvai purenti prieš sėją ir ražienoms skusti po derliaus nuėmimo. Ūkininkas pusiau pakabinamą skutiklį užsakė su individualiais ir ilgaamžiškesniais 40x180 mm guminių blokų diskų saugikliais

Ūkis išsiverčia su viena dvidiske išcentrine mineralinių trąšų barstomąja Kuhn MDS 1141, kurią naują įsigijo 2008 m.

Ten, kur taikoma neariminė technologija, naudojamas pusiau pakabinamas 6,00 m darbinio pločio diskinis skutiklis Rolmako U 652

Planuose – du rimtesni pirkiniai

Prekės ženklą Unia ūkyje atstovauja ne tik plūgas, bet ir 4,00 darbinio pločio mechaninė Unia Amber 1200/4 Drive Duplo sėjamoji su trąšų įterpimu. „Planavome pirkti didesnio darbinio pločio sėjamąją, tačiau kol kas susilaikėme: dėl Rusijos karo prieš Ukrainą užsakytos technikos terminai ištįso, kol pagamins, reiks laukti ištisus metus. Rizikos esama ir dėl paties užsakymo – kai negauni čia ir dabar, po metų gali ir nebereikėti“.

Paklaustas, ar jau yra ką nors konkrečiai nusižiūrėję, Viktoras patikino: akys krypsta į Väderstad pusę. „Tinkamiausia būtų 6,00 m darbinio pločio sėjamoji, nes mūsų purkštuvo sija yra 30 m pločio, sutaptų technologinės vėžės, nereikėtų sukti galvos, perjunginėti. Žinoma, sėjamoji būtų su dirvos įdirbimu ir trąšų įterpimu, kad vienu kartu būtų galima atlikti kelias operacijas – taip mažiau slegiama žemė, geriau išsaugoma drėgmė joje, mažesnės išlaidos degalams“, – pasirinkimą argumentavo pašnekovas.

Gedaminskių turima mechaninė Unia sėjamoji taip pat yra su trąšų įterpimu, bet be dirvos dirbimo. Be to, ji – 4,00 m darbinio pločio, todėl tenka purkšti 28 m pločiu, sudėtinga apdirbti laukų kraštus, didesnės degalų sąnaudos, ne toks našus darbas.

Žiūrint technologiškai, ūkininkas taip pat norėtų įsigyti Väderstad Top Down gilaus dirbimo noraginį skutiklį. Jis taip pat atlieka keletą darbų vienu važiavimu, intensyviai pjausto ir maišo šiaudus su dirva iki 10 cm gyliu, o noragai ją išpurena iki 25 cm gyliu.  Be to, karpyti lyginimo diskai dirvą išlygina, o tankinimo volas sutankina jos paviršių.

„Tada ūkio technikos kiemas jau būtų idealus. Tačiau kol kas verčiamės su tuo, ką turime“, – šypsojosi žemdirbys.

Neviltis dėl siaurinamų kelių

Šiame Lietuvos pakraštyje laukai labai akmenuoti, dažnas ūkininkas turi arba dairosi į akmenų rinktuvus. „Mes samdome žmones, akmenis renkame rankomis. Mūsų dirbamos žemės plotai nedideli, išsimėtę per keliolika vietovių, rinktuvas nebūtų efektyvus. Technika yra technika, o žmogaus rankos – visai kitas dalykas“, – neabejojo pašnekovas.

Jis neslėpė: ūkininkavimas nevientisame žemės masyve, o per daug nedidelių sklypų yra sunkesnis, pervažiuojant iš vieno lauko į kitą gaištamas laikas, brangiai kainuoja technikos transportavimas.

Be to, V. Gedaminskis įvardijo netrukus Lietuvoje atsirasiančią nemenką problemą. Jo žodžiais, susiaurinti keliai žemdirbiams taps dideliu kliuviniu.

„Neaišku, kodėl Susisiekimo ministerija nusprendė taip elgtis: susiaurinti važiuojamąją dalį, jos sąskaita įrengiant atitvarus. Net saugumo salelės neleidžia saugiai važiuoti su žemės ūkio technika“, – stebėjosi V. Gedaminskis.

Profi Lietuva 2023 Nr. 3

Vilma Kasperavičienė

 

 

Ūkininkų šeima turi tris apverčiamuosius plūgus: vieną pakabinamą 4 korpusų Unia Ibis XXL su mechaniniais (linginiais) saugikliais ir du pusiau pakabinamus 6 korpusų Överum (nuotraukoje) su hidrauliniais saugikliais

 

 

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

H. Bertulis savo technikos kiemą vadina muziejumi

H. Bertulis savo technikos kiemą vadina muziejumi

Henrikas Bertulis, vieno didžiausių Biržų rajone augalininky...