Menu




Jonata Pauraitė-Raudonė: aklai technikos neperkame, pirmiausia išbandome ūkyje

Reportažas 03.03.2023   

Jonata Pauraitė-Raudonė: aklai technikos neperkame, pirmiausia išbandome ūkyje


Jonata ir Tomas Raudoniai 2022 m. pripažinti geriausiais ūkininkais Kauno rajone. Jonata – Vandžiogalos seniūnijos ūkininkų Kristinos ir Sauliaus Paurų dukra, su vyru vystantys savo ir pamažu perimantys tėvų verslą. Beje, K. ir S. Paurai konkurse „Metų ūkis“ pirmąją vietą užėmė 2019 m. Ar jaunoji karta seka tėvų pėdomis? Ar geba, nelaužydami tradicijų, įnešti naujų vėjų?

Moteris neslepia, kad tėvų pavyzdys jai turėjo ir tebeturi įtakos. Ypač tai akivaizdu pasižvalgius technikos kieme: abiejuose darbymečio laukia tokios pačios spalvos traktoriai ir javų kombainai.

Kristina ir Saulius Paurai konkurse „Metų ūkis“ Kauno rajone pirmąją vietą užėmė 2019 m.

Įgyvendino savo idėją

Jonata Boniškių kaime gimė, augo, talkino tėvams ir pasirinko žemdirbiškus mokslus: baigė vadybos ir verslo administravimo bei agronomijos bakalauro studijas, įgijo agronomijos magistro laipsnį. O štai antrasis sėkmingojo dueto narys Tomas, pagal specialybę yra elektros inžinierius, kaip pats sako, pabėgo iš Vilniaus. Vyrą domino ir traukė technika, todėl jis ūkyje save puikiai realizuoja. 

„Mūsų ūkis yra tikrai spalvingas ir tvirtas“, – šypsojosi ūkininkė. Ir tuoj pat paaiškino: „Be tradicinių grūdinių augalų, auginame gėles, prieskoninius augalus, įvairius daigus. O tvirtas dėl to, kad novatoriškame metalo apdirbimo ceche gaminame ir atnaujiname metalo gaminius. Žmonės dažnai klausia, kam mums reikia papildomų veiklų. Visada atsakome taip pat: kai augalininkystės sezonas prastas, ūkio pridėtinę vertę kilsteli kitos veiklos“. 

Metalo apdirbimo cechas – Tomo idėja ir ji pasiteisino. Ši veikla ypač pelninga tapo pernai, kai dėl tebesitęsiančios pandemijos ir prasidėjusio Rusijos karo prieš Ukrainą ėmė strigti metalo gaminių ir atsarginių detalių tiekimo grandinė. „Mes tapome konkurencingi rinkoje, nes greitai, kartais per naktį ir už konkurencingą kainą pagaminame atsargines detales žemės ūkio technikai, – sakė jaunasis ūkininkas. – Šiuo metu gaminame bei restauruojame įvairias, nuo mažiausios iki kelių tonų sveriančias detales“. Vyras didelį dėmesį skiria tobulėjimui, todėl pakankamai dažnai ceche yra apsiimama gaminti tokias detales, kurių kiti nenori ar atsisako. 

 

Jonata Pauraitė-Raudonė atsakinga ne tik už šiltnamius ir gėlių realizaciją

Įsileido moliūgus ir riešutmedžius

J. ir T. Raudonių ūkis šiuo metu yra 340 ha: 338 ha auginami rapsai, kviečiai, kvietrugiai, žirniai, o 1 ha vystoma gėlininkystės-daržininkystės veikla. 0,5 ha užimančiuose šiltnamiuose klesti vazoninės gėlės, daržovės, prieskoniai, uogos, o tokiame pat plote lauke – įvairios daugiametės vazoninės gėlės. Augalus Raudoniai parduoda tiesiogiai iš ūkio, taip pat turi savo prekybinius plotus Vilniuje, gėlėmis prekiauja penkiuose kioskuose ir vienoje lauko aikštelėje.

Neseniai 1 ha Raudoniai įveisė graikinių riešutmedžių plantaciją, ją ketina plėsti. Pernai 4 ha plote pabandė auginti moliūgus. Šiemet jiems skirs didesnį plotą. Dėl produkcijos realizacijos nesibaimina: dalis moliūgų keliaus į Lietuvos žmonių namus, kita dalis, jeigu tik gerai užderės, bus realizuojama užsienio šalyse.

Spalvų gama

Raudonių technikos kieme – VI laidumo klasės javų kombainas Rostselmash Acros 580 (didžiausia bruto galia – 221 kW/300 AG), trys Case IH traktoriai – du Puma 165 (vardinė bruto galia pagal ECE R120 standartą – 121 kW/165 AG) ir vienas Magnum 340 (250 kW/340 AG) – taip pat vienas John Deere 6430 (vardinė neto galia pagal ECE R24 standartą – 85 kW/115 AG), sėjamoji Kverneland U-Drill, teleskopinis krautuvas Manitou MLT 735 (6,90 m/3,50 t) ir keturi dirvos dirbimo padargai: diskinis, noraginis, giluminis ir kombinuotasis Amazone skutiklis tiesioginei rapsų sėjai. Didžiąją jų dalį Jonata įsigijo naudodamasi parama, o pernykštį pirkinį – teleskopinį krautuvą Manitou MLT 735 – įsigijo Tomas, kaip jaunasis ūkininkas.

Prieš 12 metų pradėjus ūkininkauti, pirmiausia į Raudonių valdą atriedėjo vidutinės galios klasės traktorius John Deere 6430. „Pirmasis pirkinys nenuvylė ir dabar juo esame patenkinti“, – patikino pašnekovė. Paklausta, kas lėmė, kad technikos kiemas pradėtas kurti nuo amerikietiško prekės ženklo, Jonata akimirkai susimąstė. „Matyt, geras vadybininkas, – šyptelėjo moteris. – Tėtis tuo metu dairėsi teleskopinio krautuvo ir pasirinko Manitou MLT 840. Išsikalbėjome su vadybininku, kad rengiamės rašyti projektą ir nutarėme, kad būtent šio prekės ženklo traktorius bus tai, ko reikia mūsų ūkiui“.

Pradėjus ūkininkauti, prieš 12 metų, pirmiausia į Raudonių valdas atriedėjo John Deere 6430 traktorius

Spalvų į spalvingą ūkį įneša ir kruopščiai sukomplektuota žemės ūkio technika. „Mūsų technikos kiemas yra labai spalvingas, nesame prisirišę prie kurio nors vieno prekės ženklo, bandome įvairius ir atsirenkame tai, kas mums tinka“, – tvirtino ūkininkė.

Pirmiausia dominanti žemės ūkio mašina ar padargas nuodugniai apžiūrimas parodose, atstovų prekybos aikštelėse ir, jei simpatijos išlieka, pardavėjo prašoma leisti išbandyti ūkyje. Pasak J. Pauraitės-Raudonės, gal procesas šiek tiek užtrunka, bet tai pasiteisina. „Išties buvo tokių prekių ženklų, kurie mums patiko, tačiau atsiradus naujesniems modeliams ir juos išbandžius laukuose, paaiškėjo, kad jie mums visiškai netinka. Jau kuris laikas aklai nebeperkame“, – patikino pašnekovė.

Pasirinkimą lemia serviso paslaugų kokybė ir operatyvumas. Tai, anot Jonatos, svarbiausias kriterijus, taip pat – kainos ir kokybės santykis, agregatų darbinis plotis ir traktorių galia. „Tai labai svarbu, nes privalai viską atlikti labai greitai, pasirinkti tokią strategiją, kad nevėluotum, jei tik kojos nepakiša oras. Darbų terminai yra svarbiausias prioritetas. Tik atlikus darbus laiku, turėsi norimą grąžą. Todėl šiuo metu visų turimų padargų darbinis plotis ne mažesnis kaip 6 metrai“, – teigė J. Pauraitė-Raudonė.

Tėtis ir dukra, abu turi po vieną Case IH Magnum 340 didelės galios traktorių

Technika dalijasi

Tėčio Sauliaus technikos parkas – turtingesnis, todėl pavasarinių darbų piko metu ar nuimant derlių padargais dalijamasi. Žinoma, priklausomai nuo pasirinkto sėjos būdo ir aplinkos sąlygų. 

Ūkio pradininkai K. ir S. Paurai dirba 500 ha žemės, augina kviečius, rapsus, pupas ir žirnius. Sauliui priklauso Case IH Puma 225 (165 kW/224 AG) ir Case IH Magnum 340 traktoriai ir du to paties gamintojo javų kombainai: VII laidumo klasės rotorinis Rostselmash Torum 770 (283 kW/520 AG) ir klavišinius kratiklius turintis žemesnės laidumo klasės Acros 560 (202 kW/275 AG). „Technika perkama atsižvelgiant į tai, ką ji dirbs. Todėl vienas traktorius yra galingesnis, kitas – skirtas lengvesniems darbams“, – sakė Saulius.

Pernai S. Pauro kieme atsirado du nauji čekiški Bednar agregatai: diskinis skutiklis Swifterdisc XO 8000 F (nuotraukoje) ir noraginis kultivatorius Versatill VO 7500 Profi

Vandžiogalos seniūnijoje dirvos sunkios, todėl pernai S. Pauro kieme atsirado du nauji čekų gamintojo „Bednar“ dirvos dirbimo agregatai: 7,50 m darbinio pločio diskinis skutiklis Swifterdisc XO 8000 F ir 7,50 m darbinio pločio noraginis kultivatorius Versatill VO 7500 Profi. „Pabandėme demonstracijų turo metu, susižavėjome, taip jie ir liko pas mus, – šypsojosi Jonata . Ūkyje taip pat yra daug kitų padargų, grūdų pervežimo priekabų, senųjų Belarus traktorių, kurie dažniausiai ūkyje tampa pagalbininkais javapjūtės metu. 

Dėmesys tausojamajai žemdirbystei

Tiek vyresnioji, tiek jaunesnioji Boniškių kaimo ūkininkų karta skiria didelį dėmesį dirvos tausojimui. Abu ūkiai turi plūgus, tačiau jie naudoti senokai. Ir Paurai, ir Raudoniai propaguoja neariminę žemdirbystę.

Ir Paurai, ir Raudoniai propaguoja neariminę žemdirbystę, tačiau plūgų iš technikos kiemo neguja, nors šis pakabinamas apverčiamasis 5 korpusų Kverneland plūgas naudotas jau senokai

„Metai metams nelygūs: sausiau, drėgniau, daugiau šiaudų arba jų mažiau – tai turi įtakos technologijai pasirinkti. Jau esame perėję prie neariminės žemdirbystės, todėl ir dirvos dirbimo agregatų parkas mišresnis. Taip dirbame jau šešeri metai, nesame naujokai, žinome, kaip sukovoti su piktžolėmis, padaryti patrauklesnę terpę augalui“, – kalbėjo ūkininkė. Jau kuris laikas atliekami ir dirvožemio tyrimai.

Viena įmonė į Raudonių ūkį buvo atsigabenusi žemės suslėgimo matavimo įrangą. Tyrimo rezultatai nustebino, įmonės atstovai patikino, kad kol kas jiems neteko lankytis ūkyje, kuriame tokia problema neegzistuoja. „Mes išties stengiamės, nedarome tam, kad reikia padaryti. Vadovaujamės nuostata: rezultatai priklauso nuo to, kaip dirbi ir prižiūri dirvožemį“, – tvirtino J. Pauraitė-Raudonė.

Anot Jonatos, bus bandoma dalyvauti ir ekoschemose. Tam ūkyje palankios sąlygos: „Realiai jau dabar esame dviejose, manęs tai nebaugina“.

Požiūriai skiriasi

Dažnas ūkininkas turi savo žemės ūkio mašiną-favoritę. Kuri iš turimų mieliausia Sauliui? „Ūkyje nėra tokios mašinos, kuri nebūtų svarbi. Jei būtų nesvarbi, jos ir nepirktume. Kai jau viskas puikiai užaugę, sėkmingai surinkta ir derlius džiugina, mieliausias būna javų kombainas“, – filosofiškai kalbėjo žemdirbys.

Boniškių kaimo ūkininkai ištikimi Rostselmash javų kombainams: priekyje dešinėje galingiausias, rotorinis Torum 770, už jo – žemesnės laidumo klasės Acros 580 ir 560 su tangentiniais kūlimo būgnais ir klavišiniais kratikliais

O štai jo dukra turi mėgstamiausią žemės ūkio mašiną. Tai – teleskopinis krautuvas, kurį meiliai vadina Monituku. „Kiekvienais metais šiltnamių plotas vis didėja, todėl man vis mažiau laiko lieka pagalbiniams darbams. Tačiau javapjūtės metu nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro dirbu prie grūdų valymo ir džiovinimo, mano užduotis būna tinkamai sandėliavimui paruošti produkciją. „Monitukas – mašina Nr. 1, su ja puikiai moku dirbti, tai – didžiausia mano pagalbininkė, ja dažniausiai pasinaudoju prie šiltnamių“, – pasakojo Jonata. 

Monitukas moteriai leidžia pasijusti stipria ir savarankiška, mat nereikia į pagalbą kviestis vyro ar tėčio, kurie užsiėmę savo darbais.

Mėgstamiausia Jonatos žemės ūkio mašina – teleskopinis krautuvas Manitou MLT 735, kurį meiliai vadina Monituku

Pirkinius planuoja atsakingai

2022 m. ūkyje baigtas įgyvendinti modernizacijos projektas: pastatyta dar viena 1 000 tonų grūdų talpinanti saugykla, taip pat atnaujinta valomoji ir džiovykla. Saugykla leis išlaukti momento, kai produkcija perkama aukštesne kaina, kurs didesnę pridėtinę vertę. „Šiuo metu mūsų ir tėvų ūkis visiškai atnaujintas, dirbame našiai ir ekonomiškai“, – džiaugėsi J. Pauraitė-Raudonė.

Grūdų džiovinimui naudojama Akron Svegma 28 t/val. srautinė-porcijinė džiovykla, o saugojimui – Privé bokštai

Paklaustas apie šių metų pirkinius S. Pauras buvo santūrus: „Planuoti planuojame, bet dar nesame 100 % apsisprendę“.

O Raudoniai prasitaria, kad reikėtų galingesnio traktoriaus, ketina pirkti naują savaeigį lauko purkštuvą. Žinoma, iš technikos kiemo neišguis ir dabartinio prikabinamo Amazone purkštuvo, turinčio 30 m pločio siją. Raudoniai savo ūkyje birių mineralinių trąšų jau nenaudoja, augalus maitina per lapus.

Nors kalbama, kad parama technikai nebus skiriama, J. Pauraitė-Raudonė viliasi, kad vis dėlto tokia galimybė dar bus ir, jei taip nutiktų, rengtų paraišką.

„Esame jauni žmonės, sustoti dar neketiname, turime daug planų. Kartais sumanymai kyla ekspromtu, nesvajojant – šast ir išlenda vieną dieną. Aš nieko nesvajoju, kaip gyvenimas duoda, taip ir imame. Reikia mokėti naudotis progomis, semti pilnomis rieškučiomis“, – optimistiškai pokalbį užbaigė ūkininkė.

 0,5 ha užimančiuose šiltnamiuose klesti vazoninės gėlės, daržovės, prieskoniai, uogos, o tokiame pat plote lauke – įvairios daugiametės vazoninės gėlės

Kauno rajono savivaldybės, Vilmanto Raupelio, Vilmos Kasperavičienės, ūkininkų asmeninio albumo nuotr.

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...