Menu




Almantas Pališkis: kiekvienas padargas ar žemės ūkio mašina turi savo istoriją

Reportažas 03.12.2021   

Almantas Pališkis: kiekvienas padargas ar žemės ūkio mašina turi savo istoriją


Uždaroji bendrovė Barzdų agroservisas yra trišakis ūkis. Kaip išduoda pavadinimas – teikiamos agroserviso paslaugos, užsiimama sėklininkyste, tačiau pagrindinė veikla yra augalininkystė, be to – gaminamos šiaudų granulės. Kita dalis pavadinimo sufleruoja, kur ši bendrovė veikia: Šakių rajone, Barzdų kaime. Ūkio vadovą Almantą Pališkį drąsiai galima vadinti vaikščiojančia technikos enciklopedija.

Sumažino dirbamos žemės plotą

Per metus Barzdų agroservisas paruošia 1–1,5 tūkst. tonų sertifikuotos žieminių ir vasarinių kviečių, pupų sėklos. „Šiuo kiekiu galima užsėti 5–6 tūkst. ha arba trijų – keturių itin stambių ūkininkų laukus“, – šios veiklos mastą šypsodamasis įvardijo bendrovės direktorius Almantas Pališkis.

Kiek menkesnė pagal apimtis yra agroserviso paslaugų veikla. „Čia Suvalkija, aplinkiniai ūkininkai yra pats apsirūpinę reikiama technika. Vis dėlto tenka javapjūtės metu padėti kuliant, turime cukrinių runkelių kombainą ir kaimyniniams ūkininkams nukasame saldžiąsias šaknis, teikiame paslaugą sėjos metu ir šiek tiek – transporto paslaugų, valome ir beicuojame sėklą“, – pasakojo pašnekovas.

Vis dėlto, daugiausia pajamų ūkiui sugeneruoja augalininkystė. Po pastarųjų kelerių žemdirbiams nepalankių metų Barzdų agroservisas įvertino savo dirbamus laukus, jų potencialą ir atsisakė apie 200 ha mažiau derlingos ar toli nuo ūkio bazės esančios žemės, nedidelių lopinėlių ir šiuo metu dirba beveik 1 tūkst. ha. 

Šiame plote auga tradiciniai augalai: žieminiai ir vasariniai kviečiai, klasika Lietuvoje tapęs rapsai, cukriniai runkeliai, pupos, žirniai, avižos, sėklai – nendrinis dryžutis ir dobilai. Ūkio vadovas noriai dalijasi sukaupta patirtimi augalininkystėje, tačiau jo „arkliukas“ yra technika. 

A. Pališkis pagal išsilavinimą yra inžinierius, todėl į techniką žiūri reikliau, priekabiau, ieško kokybiškų universalesnių padargų, su kuriais galėtų vienu važiavimu atlikti kuo daugiau operacijų. „Norisi ko nors netradicinio, pasižiūrėti kitu kampu, rasti nekasdienių sprendimų, mažiau važinėti dirvoje, gadinti jos struktūrą, darbus atlikti racionaliau, ekonomiškiau“, – patikino ūkio vadovas. Jei neranda tokių padargų, kokių nori, nubraižo popieriaus lape ir keliauja tartis su gamintojais.

Suporavo Horsch ir Laumetrį

Viena tokių inžinieriaus racionalizacijų – priekyje kabinamas kultivatorius. „Įprastai kultivatoriai kabinami traktoriaus gale, o mes norėjome išnaudoti priekinę traktoriaus pakabą, kad nereikėtų dviejų važiavimų, būtų taupomi degalai, mažinamas šiltnamio efekto dujų (CO2) išmetimas į aplinką, mažiau slegiama dirva, – technines sąlygas vardijo pašnekovas. – Jei norėtume turėti gražesnę, geriau paruoštą dirvą, reikėtų prieš sėją atlikti dar vieną važiavimą kultivatoriumi ar germinatoriumi, o dabar padargą kabiname traktoriaus priekyje ir tą darbą atliekame kartu su sėja. Tiesą pasakius, mums šio padargo prireikė prie kitos sėjamosios, kurią naudojome prieš Horsch Pronto 6DC ir kuri neturėjo dirvos dirbimo“.

Laumetryje pagamintas priekyje montuojamas kultivatorius KLL-8 – sulankstomas, 6,0 m pločio, kad atitiktų Horsch Pronto 6DC sėjamosios plotį

Norimo padargo A. Pališkis ieškojo žemės ūkio parodoje Agritechnica. „Tokio, kuris patiktų neradau, be to, siūlomi buvo tik 3–4 m pločio agregatai, todėl grįžęs iš parodos, pradėjau kalbėtis su Laumetrio vyrais ir kartu sukūrėme mūsų pageidaujamą kultivatorių“, – šypsojosi „Barzdų agroserviso“ direktorius.

Laumetryje pagamintas priekyje montuojamas kultivatorius KLL-8 – sulankstomas, 6,0 m darbinio pločio, t. y. atitinkantis Horsch Pronto 6DC sėjamosios plotį. Kultivatorius turi tris eiles spyruoklinių noragėlių, tankinimo volą, o gale – reguliuojamą vibracinį lygintuvą. Dirbimo gylis reguliuojamas hidrauliniu būdu. Padargas tolygiau įdirba žemę, išlygina dirvos nelygumus. 

Svečiuojantis Barzdų agroservise, Fendt 828 Vario (vardinė galia pagal EC 97/68 standartą – 203 kW/276 AG) su priekyje pakabintu Laumetrio kultivatoriumi KLL-8 ir gale prikabinta Horsch Pronto 6DC sėjamąja kaip tik sėjo žieminius kviečius. „Tai sėkliniai RGT Reform C 1 veislės žieminiai kviečiai , kuriuos kitais metais iš šio lauko kulsime, valysime, beicuosime ir parduosime sėklą Lietuvos ūkininkams“, – patikslino bendrovės vadovas. 

Brangus, bet naudingas

Kitas A. Pališkio bendradarbiavimo su Laumetriu rezultatas – padargas technologinėms vėžėms užlyginti. „Tręšiant ir purškiant dirvoje paliekamos gilios vėžės, kurios labai apsunkina jos dirbimą po javapjūtės. Prieš penkerius metus dar vargome, neturėdami, kuo jas užlyginti. Padėtį bandydavome taisyti su diskiniais, galingo traktoriaus tempiamais noraginiais skutikliais, sudegindavome daug degalų. Taip gimė idėja sukonstruoti kokį nors tam tinkamą agregatą. Nuvažiavau į „Laumetrį“, papasakojau, kokio padargo reikia, kaip įsivaizduoju, koks jis turėtų būti. Prisijungus bendrovės konstruktorių komandai, idėja buvo išgryninta“, – apie kelionę į Keleriškius (Kėdainių r.) pasakojo pašnekovas.

Padargas technologinėms vėžėms užlyginti

Pasak inžinieriaus, Laumetrio pagamintas padargas technologinėms vėžėms užlyginti DSL-3T dirba labai gerai, jis gali būti agreguojamas su vos 120 AG traktoriumi, bet dėl montuojamų brangių darbinių dalių kaina didoka, ūkininkui, ypač smulkesniam, jį įsigyti sudėtinga. „Nuėmus derlių, šį padargą į lauką paleidžiame pirmiausia. Užlyginus vėžes, toliau dirbti lauke nepalyginamai komfortiškiau. Kol tai neatlikta, mūsų operatoriai nė važiuoti į tą plotą nenori“, – neslėpė ūkio vadovas.

Sumanymams įgyvendinti A. Pališkis bendradarbiauja ir su bendrove Pasvalio agrodileris. Taip John Deere 8320R (vardinė galia pagal EC 97/68 standartą – 235 kW/320 AG) priekyje atsirado skystųjų trąšų rezervuaras. Į jį pilama KAS arba kokios nors kitos skystosios trąšos, bakterijos, šiaudų skaidymo priemonės, kurias norima įterpti į dirvą. Azotas, ypač karštą dieną, labai greitai garuoja, bakterijos saulės šviesoje žūva, todėl skystis, išvengiant aplinkos poveikio, vamzdynu teka iki diskinio skutiklio priekyje sumontuotų purkštukų ir priemonės akimirksniu po išpurškimo sumaišomos su dirvožemiu. Taip pat ši technologija, jei reikia, naudojama dirbant žemę noraginiais skutikliais ar sėjant. „Visi mūsų traktoriai yra su priekinėmis trijų taškų pakabinimo sistemomis, kad vienu važiavimu būtų galima atlikti kuo daugiau operacijų“, – pabrėžė pašnekovas.

Bendradarbiaujant su bendrove Pasvalio agrodileris, John Deere 8320R priekyje atsirado skystųjų trąšų rezervuaras

Trys šiųmečiai pirkiniai

Technikos kieme kitos javapjūtės laukia du kombainai: Claas Lexion 670 (didžiausia galia pagal ECE R120 standartą – 320 kW/435 AG) ir New Holland CX8.90 (338 kW/460 AG) – galingiausias šio gamintojo kombainas su klavišiniais kratikliais. Pastarasis – naujas, šiųmetinis pirkinys. „Nemetant jokio akmens į Claas daržą, nes tai vienas geriausių kombainų rinkoje, New Holland turi du didelius privalumus. Pirmiausia – jis gerokai pigesnis ir antra – geriau smulkina šiaudus. Nūdienoje tai ypač svarbu: galbūt ateityje pereisime prie neariminės žemdirbystės ar minimalaus žemės dirbimo technologijos. Šiaudų smulkinimas tuomet tampa svarbiausiu dalyku. Claas Lexion 670 šiemet visaip reguliavome ir nors nenoriu daryti reklamos, bet New Holland CX8.90 šiaudus smulkina geriau“, – tvirtino A. Pališkis.

Savomis lėšomis įsigytas New Holland CX8.90 bendrovėje yra su 8,5 m pločio Varifeed pjaunamąja, o su parama 2012 m. pirktas Claas Lexion 670 – su 7,5 m pločio Vario pjaunamąja. Abi pjaunamosios turi reguliuojamo pločio dugną.

Šiemet įsigytas New Holland CX8.90 yra galingiausias šio gamintojo javų kombainas su klavišiniais kratikliais

„Turėti galingus kombainus yra gerai. Tačiau kuo kombainas galingesnis, tuo jis ir brangesnis, todėl nesinori, kad jis būtų mažai įdarbintas. To siekdami, „žaidžiame“ pasirinkdami augalus. Pirmiausia kuliamas nendrinis dryžutis, tuomet eilė ateina žieminiams rapsams, iš jų pervažiuojama į žieminių kviečių plotus, po to – į vasarinių, paskui kuliami žirniai, dobilai, pupos. Pjūtis ūkyje vyksta apie pusantro mėnesio, todėl kombainų išdirbis didesnis“, – pasakojo Barzdų agroserviso direktorius.

Ūkyje iki šiol tarnauja su parama 2012 m. įsigytas Claas Lexion 670 javų kombainas. „Lietuviškų laukų klasika“ pelnytai vadinama klavišinius kratiklius turinti derliaus dorojimo mašina agreguojama su 7,5 m pločio Vario 750 pjaunamąja

Angarus, kur žiemą saugoma technika, šiuo metu yra okupavusios sėklos, todėl žemės ūkio mašinos ir padargai tvarkingai rikiuojasi kieme arba dirba laukuose. 

„Visi padargai naudojami, nėra taip, kad nupirkta ir numesta. Lietuvoje orai permainingi, lietingais metais reikia vienų padargų, sausais – kitų. Stengiamės turėti viską, kas reikalinga, kad galėtume patobulinti dirvos dirbimą, nusišienauti ar susitvarkyti drenažą“, – aiškino „Barzdų agroserviso“ direktorius.

Bendrovė nėra prisirišusi prie vienos markės traktorių, vis dėlto daugiausia technikos kieme John Deere (5 vnt.)  ir Fendt mašinų (2 vnt.). „Turime vieną Case IH Magnum 310 (vardinė galia pagal ECE R120 standartą – 229 kW/311 AG), ne tiek iš didelės meilės šiam gamintojui: Anglijoje radome gerą variantą su gera komplektacija už gerą kainą, todėl ir pirkome. Jis jau tarnauja ne vienerius metus. O šiemet įsigijome Massey Ferguson 8S.265 (184 kW/250 AG) – šios serijos traktoriai dabar yra ant populiarumo bangos, gan ženkliai atsinaujinę. Be to, šio gamintojo traktoriai gerokai pigesni nei John Deere. Massey Ferguson 8S.265 naudosime pagalbiniams darbams, todėl pasirinkimą ir nulėmė kaina“, – atviravo pašnekovas.

Massey Ferguson 8S.265, kaip ir New Holland CX8.90 į bendrovės technikos kiemą atriedėjo prieš šiųmetinę javapjūtę. Beje, konkrečiai šis Massey Ferguson traktoriaus modelis yra pelnęs „Metų traktoriaus 2021“ titulą

Trečiasis šių metų pirkinys – Laumetrio puspriekabė PTL-20F su prailgintu, žemesniu kėbulu, kuri bus naudojama grūdams ir cukriniams runkeliams pervežti. Seniau Barzdų agroservisas prekiavo Umega priekabomis, todėl jas naudojo ir patys, o dabar draugauja su Laumetriu 

Galima rasti tikrų technikos perliukų 

Gerai A. Pališkis atsiliepė ir apie šio Lietuvos gamintojo 8,0 m darbinio pločio kultivatorių KLL-8: „Nebrangus, mobilus, puikiai atliekantis savo darbą. Jį naudojame tuomet, kai drėgna: spyruokliniai noragėliai gerai išpurena dirvą, ji greičiau džiūsta, todėl greičiau galime ir sėti. Kai dirva sausa – renkamės noraginį kultivatorių Farmet Kompaktomat K800.“

8,0 m darbinio pločio kultivatorių KLL-8

Išskirtinis technikos parke ir tikriausiai vienintelis Lietuvoje yra ir Güttler FlatSpring 8,3 m darbinio pločio volas. Prieš kurį laiką „Barzdų agroservisas“ kartu su partneriu atstovavo šiam vokiečių gamintojui, yra pardavę keletą mažesnių volų. Į agroserviso surengtas lauko dienas porą kartų buvo atvykęs ir pats įmonės savininkas Hansas Guttleris, kuris asmeniškai pristatė savo šeimos verslo įmonėse gaminamus padargus. Jis buvo patentavęs šį gaminį ir technologiją, o pasibaigus patento galiojimo laikui, kažką panašaus bando gaminti ir kiti.

Güttler FlatSpring 8,3 m darbinio pločio volas. Mažesnis, 4,0 m pločio šio gamintojo volas kabinamas arba vienas gale, arba priekyje traktoriaus ir komplektuojamas kartu su kultivatoriumi bei sėjamąja

„Volo forma, dirbimo technologija paremta avies pėdos principu. Šis padargas gražiai – iki 2–3 cm gyliu sutrupina grumstus, sutankina dirvą. Per tą pačią vietą galima važiuoti 4–5 kartus, bet volas vis tiek žemės nesutrins į miltus. Dirvą dirbant šiuo padargu niekada nesusidaro pluta, o smulki, dulkinė frakcija nenusileidžia žemyn ir neformuoja dirvos pado. Dar viena svarbi šių volų ypatybė yra tai, kad jie – savaime išsivalantys, todėl niekada neapsivelia žemėmis net ir dirbant drėgnomis sąlygomis. Mano nuomone, tai pats tobuliausias volas“, – kalbėjo inžinierius.

Ūkyje 8,3 m pločio Güttler FlarSpring volas į laukus dažniausiai išvažiuoja prieš runkelių sėją arba į kitus pasėlius po sėjos. Šį padargą taip pat galima naudoti arimams lyginti ir trupinti. Barzdų agroservisas turi ir mažesnį, 4,0 m pločio šio gamintojo volą, kurį kabina arba vieną gale, arba priekyje traktoriaus ir komplektuoja kartu su kultivatoriumi bei sėjamąja.

Vienomis geriausių iš žinomų, A. Pališkis vadina ir Hatzenbichler ekologines aketėles. „Jas parsivežėme tiesiai iš Austrijos. Aketėlės ne tik itin kokybiškos, bet ir puikiai kopijuoja dirvos paviršių. „Šiaudų aketėlės – irgi ateities reikalas. Jas įsigijome pernai ir naudojame šiaudams išsklaidyti, jei kombainas tolygiai nepaskleidė ar storai sumetė galulaukėse. Be šio padargo žieminių rapsų nepasėsi kokybiškai“, – įsitikinęs pašnekovas.

Plūgų tenka atsiprašyti

Pastaruosius kelerius metus turimi plūgai ilsisi, jie bendrovėje nenaudojami. „Mes ir anksčiau labai mažai ardavome, dažniausiai – tik atsėliuojant kviečius. Tačiau plūgų atsisakyti neketiname, juk niekada nežinai, ko kada prireiks“, – kokiu principu vadovaujasi, atskleidė pašnekovas.

Atrodo, kad šiemet plūgų teks atsiprašyti. „Dobilus užpuolė pelės, kai nukūlėme – dobilienoje vieni šių graužikų urvai. Augalai buvo labai apgraužti pavasarį, žalio lauko buvo likę gal tik trečdalis, o kita dalis pelių iškuista taip, kad atrodė it su plūgu pervažiuota. Laimei, dobiliukai atsprogo iš šaknų, atsigavo, derlius buvo menkesnis, bet palyginti dar neblogas, pagal tai, kaip atrodė pavasarį. O dabar nežinome, kaip pasielgti. Lyg ir su norėtume atsėti su tiesiogine sėjamąja, bet baiminamės, kas liks iš tų pasėlių, nes lauke vis dar tebegyvena pelės. Greičiausiai teks vėl įdarbinti plūgą, nes ariant suardomi graužikų urvai, o juos pačius išgaudo suskridę krankliai ir kiti paukščiai. Kita vertus, per dvejus metus lauke jau susiformavo žemės struktūra ir dobilų šaknų sistema, visa tai išardyti ir palaidoti nekyla ranka“, – problemomis ir abejonėmis dalijosi A. Pališkis.

Pastaruoju metu plūgai retai naudojami

Beje, plūgą teko panaudoti ir pernai, nes viename lauke, kur žemė labai lengva, apie 38 našumo balų, buvo labai sugulę kviečiai. Šiaip taip nukūlus, liko ilgi šiaudai, atvažiavus skusti su diskiniu skutikliu, šis pradėjo stumti šiaudus į krūvas, ne ką geriau buvo dirbti ir su noraginiu skutikliu, kuris liekanas vilko, taigi ražieną teko užarti. „Nė vienas to nenorėjome, bet joks padargas lauko sutvarkyti nepajėgė. Pasėjome žieminius rapsus ir viskas gerai baigėsi. Tad sakyti, kad plūgus jau pjaustykime ir vežkime į metalo laužą, negalime“, – šypsojosi pašnekovas.

Iš technikos kiemo Barzdų agroservisas negena tik plūgų, o štai nemažai metų tarnavusią mechaninę Amazone sėjamąją su vertikalių rotorių kultivatoriumi (freza) ir pentininiu tankinimo volu ketina parduoti. „Daug metų šią sėjamąją naudojome rapsų sėjai, mažiems laukeliams, bet jau laikas su ja atsisveikinti. „Ši sėjamoji ūkininkų labai mylima, tereikia įdėti skelbimą ir kaip mat jai atsiras naujas šeimininkas“, – neabejojo bendrovės vadovas.

Neseniai žvyru išpiltoje kiemo dalyje padargai surikiuoti ant padėklų. „Kadangi gaminame granules, jų turime nemažai ir taip panaudojame senus. Nuo žemės pakelta technika mažiau rūdija“, – kalbėjo ūkio vadovas.

Vaikštinėjant technikos kieme tik vienintelio padargo Sumo Trio A. Pališkis prašė nefotografuoti. Jokios paslapties nėra: giluminis purentuvas 3,5 m pločio Sumo Trio neseniai grįžo iš laukų ir tikrai nepapuoštų leidinio puslapių. „Jį mes su partneriu 2008 m. atsivežėme į Lietuvą tiesiai iš gamyklos Anglijoje. Išbandėme, patikrinome kaip dirba, kiek jam reikia galios, kokios degalų sąnaudos jį naudojant ir viską įvertinę, pradėjome jais prekiauti. Sumo Trio įsigijo ne vienas Šakių rajono ūkininkas, nemažai tokių padargų pasklido ir po visą likusią Lietuvą. Po poros metų – 2010-aisiais – šį padargą pristačiau parodos „Ką pasėsi..“ komisijai ir netgi pelnėme medalį. Sumo Trio buvo pripažintas novatorišku padargu. Taigi kiekvienas padargas turi savo istoriją“, – patikino Barzdų agroserviso direktorius.

Ūkyje naudojamas ir vienas savaeigis Tecnoma purkštuvas

 

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...