Menu




Tausojamoji derliaus nuėmimo technologija: dvi mašinos vietoj vieno kombaino

Reportažas 09.02.2021   

Tausojamoji derliaus nuėmimo technologija: dvi mašinos vietoj vieno kombaino


Vakarų šalyse populiarėja tausojamoji derliaus dorojimo technologija. Ūkiuose, ypač stambiuose, vietoje didelio javų kombaino naudojamos dvi skirtingos derliaus nuėmimo mašinos: savaeigė pjaunamoji ir nedidelis javų kombainas. Dotnuva Baltic specialistai pristato Vakarų šalių patirtį ir į robotus panašias modernias derliaus nuėmimo mašinas, kurios leidžia atsisakyti cheminių preparatų, padeda valdyti laiką ir gamybos sąnaudas, o derlių nuimti vienodai subrendusį, sausą ir švarų.

Netylant diskusijoms apie „Žaliąjį kursą“, ekologinį ir tausojantį ūkininkavimą, pesticidų naudojimomažinimą ir kitas panašias temas, vakarietiškos technikos gamintojai siūlo laiko patikrintus ir inovatyvius technikos sprendimus. Vienas iš jų - savaeigė pjaunamoji MacDon, kuri į sąvalkas nupjauna javus, žoles, rapsus ar kitas kultūras. Po kelių dienų javų kombainas su rinktuvu surinkdamas sąvalkas iškulia pilnai subrendusį ir sunokusį derlių. Tai gali tapti populiaria priemone ieškant būdų, kuo pakeisti glifosatų naudojimą, norint greičiau subrandinti javų, rapsų, ankštinių kultūrų ir žolių derlių.

Pasirinko didelis ekologinis ūkis Danijoje

Technologija ne vienerius metus sėkmingai taikoma Danijoje, Soereno Naersborgo 520 hektarų ekologiniame ūkyje. Įprastai tokio dydžio ūkiui būtų reikėję didžiojo javų kombaino su 9,1-10,6 m pločio pjaunamąja. Tačiau ūkininkas, ekologiškai auginantis raudonuosius ir baltuosius dobilus, žieminius ir vasarinius miežius, avižas, kviečius, žirnius ir pupas, priėmė kitokį sprendimą.

Vietoje didelių gabaritų technikos ūkis įsigijo mažiausią rotorinio javų kombaino Case IH modelį Axial Flow 5140 su 3,6 m pločio rinktuvu. Rotorinė kūlimo konstrukcija leidžia gauti didesnį derliaus priedą ir geresnę grūdų kokybę. Sužalotų grūdų kiekis įprastai neviršija 0,5 %. Šio modelio javų kombainas ir savaeigė pjaunamoji MacDon, kurios darbinis plotis 5,48 m darbus atlieka dvigubai greičiau nei įprastinė derliaus nuėmimo mašina. Abiejų šių mašinų darbinis greitis nuo 8 km/val. 

Už didžiojo javų kombaino kainą įsigijęs savaeigę pjaunamąją ir mažiausią javų kombainą Case IH AF5140 ūkininkas mano, kad didelės brangios technikos galimybės ūkiuose ne visada pilnai išnaudojamos.

Derliaus kokybė – iššūkis ekologiniame ūkyje 

Ekologiniam ūkiui buvo svarbu ne tik sutaupyti išlaidas, bet ir turėti tolygiai nuimtą ir mažiau šiukšlingą derlių. „Iš vieno lauko nuimtame derliuje būna apytiksliai nuo 0,5 % iki 1 % šiukšlių, o žieminiuose miežiuose – iki 1,5 %. Tai yra labai mažai tokiems ekologiškiems ūkiams kaip mano, ko nepavyktų pasiekti, jeigu nepjaučiau MacDon pjaunamąja“, – pasakoja Danijos ūkininkas.

Kita svarbus dalykas, kuris sprendžiamas taikant šią technologiją, yra grūdų sunokimas ir džiovinimas. Derlius pradalgėse subręsta ir pakankamai išdžiūva, todėl nebereikia papildomai džiovinti sandėliuose. Derlius sausesnis ir švaresnis, be to, javapjūtės darbymečiu galima lengviau valdyti laiką. Išlaidos dėl papildomo pjovimo nėra didelės. Per valandą nupjaunami 5 hektarai, hektarui sunaudojami 3 l degalų, kai tuo tarpu nedidelis javų kombainas sunaudoja 13 l/ha.

Domisi ir Baltijos šalių ūkiai

Pjaunamųjų MacDon gamintojui Baltijos šalyse atstovauja Dotnuva Baltic. Javų kombainų ir pjaunamųjų specialistas Paulius Račiūnas pabrėžia modernių MacDon savaeigių pjaunamųjų privalumus ir prasitaria, kad pirma tokia mašina šią vasarą pradės dirbti Baltijos šalyse. Pastaraisiais metais MacDon savaeigės pjaunamosios populiarėja Europoje, todėl yra tobulinamos ir pritaikomos europietiškiems mašinų gabaritų reikalavimams. Inovatyvios MacDon M1 serijos pjaunamosios yra funkcionalios, komfortiškos ir greitos mašinos. Jos pasirinkimas priklauso nuo taikomos technologijos, o darbinis plotis gali būti nuo 4,0 iki 12,2 m.

Galingas Cummins variklis suteikia daugiau nei pakankamai jėgos pjaunamajai dirbti bet kokiomis sudėtingomis derliaus nuėmimo sąlygomis. Patentuota CrossFlex pakaba leidžia išvystyti 29 km/val. greitį, dirbant laukuose ir 45 km/val. važiuojant keliais. Mašinai būdingi ir kiti komforto elementai: odinė ventiliuojama ir šildoma sėdynė, klimato kontrolės sistema, Bluetooth. 360° naktinio matymo sistema su 8 LED darbiniais žibintais leidžia komfortiškai dirbti prietemoje ir nakties metu. 

Kompanija MacDon jau 70 metų gamina modernias, kokybiškas derliaus nuėmimo mašinas ir siūlo novatoriški technikos sprendimus, pavyzdžiui, lanksti paviršių kopijuojanti FlexDraper technologija.

Lanksčiomis MacDon pjaunamosiomis, kurios kopijuoja dirvos paviršių ir itin žemai, iki 3 cm aukščio nupjauna javus, Dotnuva Baltic pradėjo prekiauti 2020-aisiais. Lietuvoje ir Latvijoje, kur dažnai pasitaiko lietingos javapjūtės ir išgula javai, pjaunamosios iš karto sulaukė populiarumo.

Pasak P. Račiūno, Dotnuva Baltic asortimente yra du stiprūs technologiškai tarpusavyje derantys prekės ženklai: MacDon derliaus nuėmimo mašinos ir Case IH javų kombainai.

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...