Menu




Naujas purkštuvas – efektyviam, tikslesniam ir ekologiškesniam purškimui

Reportažas 14.12.2020   

Naujas purkštuvas – efektyviam, tikslesniam ir ekologiškesniam purškimui


Kupiškio r. 2 000 ha plote ūkininkaujantys Aleksandravičiai penktadienį sulaukė naujo purkštuvo. Pasak Zigmanto Aleksandravičiaus, investuota į išmanesnę, tikslesnę ir aplinką labiau tausojančią mašiną. Kupiškėnai pasirinko tokio paties prekės ženklo kaip ir ankstesnis prikabinamą, tik gerokai modernesnį John Deere R962i.

Z. Aleksandravičius teigimu, naujo purkštuvo labai reikėjo, nes anksčiau turėtas, kuris ūkyje atidirbo per 7 metus, susidėvėjo. „Technika nėra amžina. Ateina laikas ir ją reikia keisti“, - svarbiausias naujos mašinos įsigijimo priežastis nurodo ūkininkas. Nors buvo kreiptasi į kelias įmones dėl pasiūlymo, pasirinktas to paties gamintojo purkštuvas. „Su DOJUS agro bendradarbiaujame nuo senų laikų. Pasiūlė geras senos technikos atpirkimo ir naujos įsigijimo sąlygas, o ir pasirinktas modelis atitiko visus nūdienos ir mūsų reikalavimus“, - teigia ūkininkas.

Aleksandravičių ūkyje dirba dvi purškimo mašinos, viena iš jų savaeigė. Vidutiniškai per sezoną jiems tenka purkšti 5 kartus, vadinasi kiekvienas iš purkštuvų nupurškia po 5 000 ha plotą. „Savaeigė ir prikabinama mašina padaro panašiai tiek pat. Su Laumetrio inžinieriais sukonstravome efektyvią purkštuvų vandeniu pripildymo sistemą, todėl purškimo darbus galime atlikti sparčiau, o ir operatoriai dirba patyrę“, - dėsto Z. Aleksandravičius.

Ūkininkai jau dešimt metų pasėlius tręšia skystomis trąšomis, tad ir purškimo pajėgumų reikia daugiau nei įprastai. „Naudojame labai daug skystų trąšų. Neseniai pradėjome tręšti ir skystomis fosforo trąšomis. Patogu jas sumaišyti. Tręšimas per lapus mūsų ūkyje labai pasiteisino“, - tikina Z. Aleksandravičius. 

Ūkininkas svarsto, kad norint sumažinti aplinkos taršą ir chemikalus naudoti efektyviai, valstybė turėtų skatinti žemdirbius įsigyti modernias mašinas. „Kai kuriuose ūkiuose tebedirbama senomis, nekokybiškomis mašinomis, todėl ir aplinka yra labiau teršiama, ir laukiamo efekto nėra“, – sako Z. Aleksandravičius. Jo nuomone, ateis laikas, kai ne tik leistinos chemikalų normos bus dar labiau mažinamos, bet ir vanduo turės būti taupomas. „Todėl ir reikalingi nauji, modernesni purkštuvai. Įsigiję naują John Deere R962i purkštuvą, mes tikimės, kad pavyks sutaupyti ir norimo efekto pasiekti su mažesnėmis sąnaudomis“, – tikis Z. Aleksandravičius.

Kad dabar vis labiau domimasi tiksliosios žemdirbystės sistemomis, patvirtina ir DOJUS agro, atstovaujančios kompanijai John Deere, produkto specialistas Aurimas Cikanavičius. „Šiandien ūkininkai vis mažiau dėmesio skiria technikos spalva spalvą, dizainą ar prekės ženklą. Svarbiausias kriterijus šiuolaikiniuose ūkiuose yra kokybiškas augalų nupurškimas, kurį lemia tirpalo lašelių dydis. Jis turi būti tolygus ir vienodas, tai užtikrina, kad augalų apsaugos priemonės būtų panaudotos tiksliai ir efektyviai“, - pabrėžia specialistas.

John Deere R serijos purkštuvuose sumontuota PowerSpray dviejų išcentrinių siurblių sistema, kuri generuoja 1 200 l/min. užpildymo ir 1 000 l/min. purškimo srautą, tad purkštuvo pagrindinė talpa, kuri yra net 6 200 l, yra užpildoma vos per 5 minutes. „Tokiais skaičiais negali pasigirti joks kitas rinkoje esantis purkštuvas. Purškimui skirtas atskiras 1 000 l/min. aukšto slėgio išcentrinis siurblys yra varomas išmanaus hidraulinio variklio, kuris siurblį tiksliai išsuka iki nustatytos išpurškimo normos. Sistemoje nenaudojami pertelkinio srauto vožtuvai, kurie kitų gamintojų purkštuvuose veikia lėtai ir negali užtikrinti tikslios išpurškimo normos, kintant greičiui ar užsidarant sekcijomis“, – išskirtinius John Deere R serijos purkštuvo privalumus paaiškina A. Cikanavičius.

 Tik 52 % lauko nupurkšta nustatyta 200 l/ha norma. Duomenys iš dokumentuoto purškimo darbo MyJohnDeere.com – operacijų centro

 Net 96 % lauko nupurkšta 200 l/ha norma. Duomenys iš dokumentuoto purškimo darbo MyJohnDeere.com – operacijų centro

John Deere R962i serijos purkštuve sumontuoti srauto ir slėgio jutikliai, kurie kontroliuoja tikslų išpurškiamo tirpalo kiekį, neatsižvelgiant į jo tankį, seka srauto neatitikimus ir akimirksniu jos koreguoja, kad būtų išlaikyta nustatyta purškimo norma visame lauke. Srauto ir slėgio jutikliai taip pat perspėja apie išdilusius ir besikemšančius purkštukus. Prie tolygaus purškimo prisideda ir aukšto slėgio cirkuliacijos sistema sijose, kuri leidžia akimirksniu pradėti ir baigti purškimo procesą teisingais lašeliais ir tirpalo norma. Purkštuve sumontuota Twin Select sistema, kuri automatiškai perjungia purkštukus, pasikeitus važiavimo greičiui, kad išlaikyti rekomenduojamą maža lašelį kontaktiniams chemikalams ar didelį sisteminiams. 

„Tai pat svarbu paminėti, kad John Deere R962i purkštuve naudojama TerrainControl Pro automatinė sijų aukščio palaikymo sistema, kurios jutikliai fiksuoja lauko nelygumus ir automatiškai išlaiko tolygų purškimo aukštį visame lauke. Sistema turi tris režimus: jutikliai mato žemę, augalus, arba jutikliai dirba mišriu/automatiniu režimu. Šios sistemos pagalba purškimas vyksta dar tiksliau ir tolygiau“, - mašinos technines savybes komentuoja A. Cikanavičius.

Kad darbas vyktų dar sklandžiau ir efektyviau šiuose purkštuvuose yra naudojama automatinė sekcijų kontrolės, automatinė vėžių sekimo sistema, kurių pagalba yra išvengiama perpurškiamų, nepakankamai nupurkštų vietų lauke, bei per didelio pasėlio suslėgimo darbo metu.

 



gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...