Menu




Honey Bee pjaunamųjų demonstracijos Baltijos šalyse

Reportažas 24.08.2020   

Honey Bee pjaunamųjų demonstracijos Baltijos šalyse


Kanados kompanijos Honey Bee, vienos iš diržinių standaus rėmo ir lanksčių pjaunamųjų rinkos lyderės, pjaunamosios Honey Bee AirFlex išbandomos ir pristatomos Baltijos šalyse. Unikalios konstrukcijos pjaunamosios itin pasiteisino sugulusių javų pasėliuose, tačiau puikiai pasirodė ir vėjo bei lietaus neišguldytuose laukuose.

Nauja 12,2 m darbinio pločio pjaunamoji šiemet buvo išbandyta įvairiuose Lietuvos ir Latvijos ūkiuose, dorojant įvairių augalų, taip pat ir pagulusių, ir nepagulusių, derlių. Pasak kompanijai atstovaujančios Lietuvos bendrovės Lytagra New Holland technikos grupės vadovo Rolando Chositašvili, šių pjaunamųjų privalumams išsiaiškinti reikėtų ne mažiau kaip 2 sezonų, tačiau jau po šio galima tvirtai teigti, kad pagulusius javus jos sudoroja 100 %. Išskirtinės konstrukcijos pjaunamųjų našumas atsiskleidė ir dorojant nepagulusius javus. 

Vienoje 2 000 ha valdančioje Lietuvos bendrovėje Panevėžio rajone pjaunant žieminius kviečius, kurių derlius viršijo 10 t/ha, o drėgmė siekė 19–22 %, kombaino su Honey Bee AirFlex darbinis greitis buvo 50 % didesnis nei kombaino su įprasta pjaunamąja. Be to, ji nepriekaištingai kopijavo dirvos paviršių ir nerinko akmenų. „Kad galėtume įvertinti visas pjaunamosios galimybes, ją bandėme su našiu rotoriniu New Holand kombainu“, – teigia R. Chositašvili. 

Pasak jo, Honey Bee AirFlex tarsi dvi pjaunamosios vienoje, nes galima dirbti skirtingais režimais: standžiuoju ir lanksčiuoju. Lankstusis rėžimas labiausiai tinka ,dirbant nelygaus reljefo laukuose, nuimant augalus, reikalaujančias kuo žemesnio pjovimo aukščio, taip pat išgulusiems javams doroti. Standusis rėžimas puikiai tiks augalams, kurių pjovimo aukštis didesnis. Perjungimas atliekamas operatoriui neišlipant iš kabinos.

„Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad su šio tipo pjaunamosiomis dirbi lengviau, tačiau vis dėl to operatorius turi turėti daugiau įgūdžių jai reguliuoti ir nustatyti“, - priduria R. Chositašvili. Be to, jos apie trečdaliu brangesnės nei įprastos. Nepaisant nedidelių minusų, Honey Bee AirFlex, ypač didelio darbinio pločio (nuo 9 m), pranašesnės už įprastas: masė tiekiama tolygiau, paviršius kopijuojamas geriau nei didelio pločio įprastų pjaunamųjų. Honey Bee kopijuoja paviršių per visą pjovimo stalo ilgį. Jis gali lankstytis aukštyn — žemyn kas 23 cm

AirFlex paslaptis — tai pneumatinė pjaunamosios pakaba, kuri daug greičiau reaguoja nei mechaninė ar hidraulinė pakabos, todėl šios pjaunamosios ir geriau kopijuoja dirvos paviršių, ir tolygiau nupjauna. Integruota suspausto oro sistema valdo pneumatines pagalves. Tai leidžia pjovimo stalą ir dalgį išlaikyti „plaukiojančioje“ padėtyje, tiksliai sekti reljefo nelygumus. Operatorius turi galimybę reguliuoti pjaunamosios standumą, priklausomai nuo darbo sąlygų. Be to, AirFlex pjaunamosios yra lengvesnės, sunkiausi elementai yra išdėstyti ties jų centru, o ne šonuose. 

Honey Bee AirFlex pjaunamosios lengvai integruojasi prie visų populiariausių javų kombainų sistemų. Galimi pjaunamųjų pločiai: 7,6; 9,1; 10,9; 12,2; 13,7 ir 15,2 m. Pjaunamosios pritaikytos dirbti su visais Lietuvoje auginamais augalais. Bazinėje komplektacijoje jau yra priedai rapsams bei papildomi kopijavimo ratai, naudojami kai pjaunama aukščiau, šie ratai užtikrinai pjaunamosios stabilumą, kai dirbama dideliais greičiais. 

Pasak R. Cositašvili, kol kas Lietuvoje neparduota nė viena Honey Bee  pjaunamoji, tačiau susidomėjusių yra. „Mes dar ir patys turime perprasti darbo su ja niuansus, tačiau su keliais ūkiais jau vyksta derybos“, - sako R. Chositašvili.

 



gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...