Menu




Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Testai 12.01.2024   

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW


Užpraėjusiais metais Prancūzijoje vykusioje Horsch lauko dienoje, kompanija pristatė naują kombinuotą sėjamąją Versa 6 SW, kurios oficialus debiutas įvyko Agritechnica 2023. Mašinoje į daugelį dalykų pažiūrėta kitu kampu, ypač į važiuoklę. Taigi, apie viską iš eilės.

Ateityje visi Horsch kombinuoti sėjos agregatai su vertikalių rotorių kultivatoriais (frezomis) turės naują, Versa pavadinimą. Pavadinimas bus vienas ir universalioms pneumatinėms sėjamosioms su centrine dozavimo sistema, ir punktyrinėms tikslios sėjos sėjamosioms su atskirais kiekvienai sekcijai sėjamaisiais aparatais.

Versa 6 SW yra Pronto 6 KE sėjamosios įpėdinė, kuri pastaruosius dvejus metus buvo išimta iš prekybos. Priežastis proziška – per didelė prikabinimo įtaiso keliamoji jėga (neigiama vertikali apkrova), nukraunanti traktoriaus galinį tiltą transportavimo metu. Todėl konstruojant Versa 6 SW visais būdais siekta šios parazitinės jėgos išvengti. Pirmiausia, įrengiant didesnės talpos, taigi ir sunkesnę sėkladėžę, įskaitant dviejų sekcijų jos modifikaciją. Antra, prieš vertikalių rotorių kultivatorių dabar sumontuotas didelio skersmens padanginis tankinimo volas.

Iki šiol Lietuvoje neparduotas nė vienas naujas universalus kombinuotas sėjos agregatas Horsch Pronto KR/KE su vertikalių rotorių kultivatoriumi. Dėl dviejų esminių priežasčių, būdingų šio tipo sėjamosioms: didelio pasipriešinimo traukai (atitinkamai, didelio galios poreikio) ir nedidelio darbinio greičio. Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad pas mus nėra labai sudėtingų darbo sąlygų, todėl per akis sėjamosios su pasyviomis dirvos dirbimo dalimis. Taigi, Horsch produktų gamoje tokios sėjamosios būta seniai, bet realaus mūsų ūkininkų susidomėjimo šiuo sėjos agregatu – jokio.

PRAVARTU ŽINOTI

● Nuo šiol visi Horsch kombinuoti sėjos agregatai su vertikalių rotorių kultivatoriais (frezomis) bus vadinami nauju, Versa pavadinimu.

● Bunkeris, dozatoriai (sėjamieji ir tręšiamieji aparatai), sėklavamzdžiai bei trąšavamzdžiai yra unifikuoti su naudojamais Pronto DC sėjamosiose.

●Kad transportavimo metu būtų išvengta neigiamos vertikalios prikabinimo įtaiso apkrovos, centrinė priekinio padanginio tankinimo volo sekcija pastumiamas 70 cm atgal.

● Sėjamoji galima su trijų tipų dvidiskiais noragėliais: DuoDisc, TurboDisc ir TurboDisc su tiksliosios sėjos Singular įranga.

Pronto įtaka

Pakanka vieno žvilgtelėjimo į Versa 6 SW, kad pamatytume akivaizdžią atnaujintos Pronto sėjamosios įtaką: bunkeris, dozatoriai (sėjamieji ir tręšiamieji aparatai), sėklavamzdžiai bei trąšavamzdžiai – viskas perimta iš Pronto 6 DC sėjamosios su trąšų įterpimo įranga PPF, apie kurią jau rašėme Profi Lietuva Nr. 18, 72–74 psl. Priminsime keletą svarbiausių dalykų, į kuriuos pravartu atkreipti dėmesį:

● Sėjamoji galima su 4 000 l talpos bunkeriu ir vienu dozatoriumi arba su dviejų sekcijų 5 000 l talpos bunkeriu, turinčiu du dozatorius. Dviejų sekcijų bunkeris padalintas santykiu 60:40. Pasirinkus tokį variantą galima taikyti lokalų tręšimą, pavyzdžiui, kartu su sėklomis tais pačiais dvidiskiais sėjamaisiais noragėliais įterpti ir mineralines trąšas (G & F sistema, angl. Grain & Fertilizer).

● Bunkeris nesunkiai pasiekiamas iš šono. Dviejų dalių bunkeryje, sėklų ir trąšų sekcijų viršuje įrengti tvirti, į šoną atlenkiami sietai.

● Sėjamasis ir tręšiamasis aparatai turi oro srautų reguliavimo kasetes, išimamas prieš kalibravimą ir dozatorius su elektrine pavara.

● Siekiant apsaugoti ventiliatoriaus hidrovariklį nuo pažeidimų, hidraulinėje sistemoje (HS) įrengtas slėgio reguliatorius ir drenažinė linija.

● Bazinėje įrangoje yra du skirstytuvai su mechaniniu pusės pločio sėjamosios išjungimu iš kairės arba dešinės. Skirstytuvai pritaikyti spelta kviečių sėkloms.

● Komplektuojant Pronto 6 DC sėjamąją, standartinis 4 000 l talpos bunkeris be vidinės pertvaros kainuoja 15 420 eurų*. Dviejų sekcijų 5 000 l talpos bunkeris be trąšų įterpimo sistemos kainuoja 25 390 eurų, su trąšų įterpimu – 44 510 eurų. Elektrinis pusės pločio sėjamosios išjungimas dviejų sekcijų bunkeriui be trąšų įterpimo sistemos papildomai kainuoja 4 440 eurų.

 

Sėjamosios 4 000 l talpos sėkladėžė be vidinės pertvaros ir 5 000 l talpos dviejų sekcijų bunkeris kartu su...

...sėklų bei mineralinių trąšų dozatoriais ir jų transportavimo bei įterpimo sistemomis perimtos iš atnaujintos Pronto DC sėjamosios

 

Gamintojo duomenys bazinei sėjamajai be valdymo terminalo; 1)Pasirenkamai; 2)Trijų tipų dvidiskiai noragėliai (DuoDisc, TurboDisc arba TurboDisc su tiksliosios sėjos Singular įranga)

 

Padangų volas, kurio dalis naudojama kaip važiuoklė

Naujas padanginis volas yra originali ir svarbiausia Versa 6 SW konstrukcinė dalis, užtikrinanti stabilią sėjamosios atramą į dirvos paviršių bei jo kopijavimą, atitinkamai ir tolygų vertikalių rotorių kultivatoriaus darbinį gylį visame plotyje.

Volas sudarytas iš 16 ratų su AS 7.50-18 dydžio padangomis. Šoninėms pakeliamoms sekcijoms tenka po keturis volo ratus, kurie sekcijas nuleidus į darbinę padėtį, spaudžiami į dirvą hidrauliniu būdu. Tai yra pasirenkama įranga, bet mes ją labai rekomenduojame.

Tačiau svarbiausia priekinio padanginio volo konstrukcijoje yra hidraulinė centrinės jos sekcijos pastūma. Transportinėje padėtyje 8 centrinės sekcijos ratai hidrauliniu būdu pastumiami 70 cm atgal, tiesiai po pakeltomis vertikalių rotorių kultivatoriaus sekcijomis. Tokiu būdu jie atstoja transportinę važiuoklę. Tai padarius, freza kartu su sėjamaisiais noragėliais nuleidžiama žemyn ir užfiksuojama prie pagrindinio sėjamosios rėmo. Geras sprendimas, siekiant išvengti neigiamos vertikalios rutulinio prikabinimo įtaiso (kaip alternatyva galima ir prikabinimo kilpa) apkrovos, kuri šiaip būtų nemaža – vertikalių rotorių kultivatorius su sėjamaisiais noragėliais bendrai sveria apie 6 t.

Horsch deklaruoja 2,95 m sėjamosios transportinį plotį. Aštuoni važiuoklės ratai sugrupuoti po du ir sujungti tarpusavyje. Tokiu būdu pasirenkama pneumatinė stabdžių sistema stabdo visus aštuonis ratus. Nedidelis trūkumas, kurį pastebėjome pirmos pažinties su agregatu metu: važiuojant nelygiu paviršiumi, duobėtu keliu, vidiniai važiuoklės ratai dėl standžios pakabos negali judėti aukštyn. Horsch teigimu, konstrukcinė Versa 6 SW masė siekia 12 t, kas reiškia, kad esant 10 t važiuoklės ir 2 t vertikaliai prikabinimo įtaiso apkrovai, sėjamąją galima transportuoti tik su tuščiu bunkeriu.

Siekiant eliminuoti neigiamą vertikalią prikabinimo įtaiso apkrovą, atitinkamai ir galinių traktoriaus ratų nukrovimą, važiuokle tarnaujanti centrinė padanginio tankinimo volo dalis transportinėje padėtyje pastumiama 70 cm atgal

 

Dirvos paviršių priešais vertikalių rotorių kultivatorių kopijuojantis padanginis volas užtikrina tolygų frezos peilių darbinį gylį

6,0 m plotyje – 20 rotorių 

Bazinė vertikalių rotorių kultivatoriaus konstrukcija, t. y. visos besisukančios jo dalys su greito keitimo sistemą turinčiais peiliais vis dar gaminamos „Kuhn“. 6,0 m darbinio pločio frezoje yra 20 vertikalių rotorių. Tačiau kultivatorius nėra vien tik Kuhn produktas: „Horsch“ gamina 15 mm storio rėmą ir viską, kas yra aplink jį.

Darbinio gylio reguliavimui reikia perstatyti keturis kaiščius ir juos užfiksuoti. Iš lauko pusės sekcijų šonuose esantis reguliavimas nesukelia problemų, juolab, kad yra aiškios, kruopščiai lazeriu išpjaustytos skalės. Bet norint reguliavimus atlikti iš vidinės 3,0 m pločio sekcijų pusės, reikia ropštis ant agregato, o tai nepatogu. Mūsų žiniomis, „Horsch“ jau galvoja, kaip mechaninį darbinio gylio reguliavimą pakeisti hidrauliniu.

Gerai apgalvotas lygintuvo priešais tankinimo volą tvirtinimas su lengvai pasiekiamu centriniu mechaniniu jo padėties reguliavimu, įskaitant gerai matomą, aiškią reguliavimo skalę. Dirvos paviršiaus sutankinimui priešais 12,5 arba 15,0 cm tarpueiliais išdėstytas eilutes galima rinktis 500 arba 600 mm skersmens trapecinių žiedų volą. Kaip alternatyva galimas ir 640 mm skersmens dantytų žiedų volas, gerai trupinantis grumstus ir išlyginantis dirvos nelygumus.

Jei tik būtų lengvesnis mechaninis vertikalių rotorių kultivatoriaus darbinio gylio reguliavimas, neturėtume kuo skųstis šioje sėjamojoje. Mechaninis lygintuvo priešais trapecinių žiedų volą, sėjos gylio ir noragėlių spaudimo į dirvą reguliavimas su labai aiškiomis skalėmis išspręstas tobulai

Pasirinkimui – trijų tipų sėjamieji noragėliai

Sėklų dozavimo, transportavimo ir išbėrimo įrangoje nieko naujo. Priklausomai nuo darbo sąlygų ir ūkininko pageidavimų, siūloma rinktis iš trijų gerai pažįstamų dvidiskių sėjamųjų noragėlių su prispaudimo ratukais: 

● Specialiai Versa sėjamajai sukonstruotas lengvesnis DuoDisc noragėlis su lakštinės spyruoklės pakaba (galimas nuo 2023 m. pabaigos).

● Iš Pronto DC jau pažįstamas, paskutinį kartą 2021 m. patobulintas TurboDisc noragėlis su individualiais guminių blokų saugikliais. Tai populiariausi iš visų siūlomų Horsch noragėlių.

● Trumpai pažinčiai pasiskolinta Versa sėjamoji turėjo tiksliosios sėjos Singular įrangai pritaikytus TurboDisc noragėlius, bet be Funk dozatorių. Du noragėlio diskai užtikrintai brėžė vagutes sekliai nuskustoje kukurūzų ražienoje, o jų tarpe esanti prispaudimo plokštelė gerai prispaudė sėklas vagutėse dirbant apie 10 km/val. greičiu. Sėjos gylis bei noragėlių spaudimas į dirvą reguliuojamas centralizuotai ir paprastai, abiejų sekcijų šonuose. Kad nepasimestų, nuimamos alkūninės reguliavimo sraigtų rankenos pritvirtintos čia pat, prie tankinimo volo rėmo. Abu sraigtai turi tikslias, lazeriu išpjaustytas reguliavimo skales. Viskas būtų gerai, tačiau sėjos gylio ir noragėlių spaudimo į dirvą sraigtai įrengti vienas šalia kito, todėl „Horsch“ žada sugalvoti, kaip aiškiau paženklinti jų paskirtį.

 

Įpratimo reikalas, bet mums atrodo, kad nauja vartotojo sąsaja yra perkrauta simboliais ir informacija

Kiti pastebėjimai

● Prieš atkabinant Verso sėjamąją, nuo prikabinimo sijos reikia nukelti atraminę koją ir pastatyti ją sijos šone, kas nėra patogu.

● Prijungimui prie traktoriaus be stabdžių sistemos žarnų, ISO-Bus linijos, apšvietimo prietaisų el. jungties bei GTV dar yra 8 hidraulinės žarnos atskirai agregato ir šoninių jo sekcijų pakėlimui bei nuleidimui, taip pat važiuoklės (centrinės priekinio pada tankinimo volo dalies) perstūmimui bei ventiliatoriaus hidrauliniam varikliui. Kai žarnų nemažai, praverstų geresnis jų ženklinimas.

● Iš dviejų sekcijų bunkerio abiejų skyrių dozuojant tos pačios rūšies sėklas, elektronika dozatorius valdo taip, kad abu skyriai ištuštėtų vienu metu.

● Dirbant sunkiose dirvose, sėjamosios svorį galima perkelti ant vertikalių rotorių kultivatoriaus. Šią funkciją atlieka dvikrypčiai sėjamosios pakėlimo hidrocilindrai.

● Agregato koncepcija tokia, kad, pavyzdžiui, kukurūzų sėjai galima naudoti tiksliajai sėjai pritaikytas Maestro RV sekcijas. Norint tai padaryti, nuo pagrindinio rėmo reikia atjungti vertikalių rotorių kultivatorių su standartinėmis sėjamosiomis sekcijomis. Dėl rėmo gale pritvirtintos trijų taškų pakabinimo sistemos ir standartizuotų hidraulinės sistemos (HS) bei ISO-Bus linijos jungčių, be problemų galima prijungti tiksliajai sėjai pritaikytas Maestro RV sekcijas. Sprendimas tinkamas ne tik Maestro, bet ir Taro bei Express sėjamosioms sekcijoms.

Po talpia daiktadėže sėjamosios priekyje – atskirų HS linijų manometrai: ventiliatoriaus hidrovariklio, šoninių sekcijų hidrocilindrų, sėjamųjų sekcijų spaudimo į dirvą (kada sumontuotos sekcijos tiksliajai kukurūzų sėjai)

Išvados

Horsch Pronto 6 KE kombinuotas sėjos agregatas su vertikalių rotorių kultivatoriumi (freza) jau praeitis. Jo vietoje – Versa 6 SW. Naujas sėjos agregatas didele dalimi unifikuotas su prieš trejus metus pristatyta patobulinta Pronto DC sėjamąja: identiški bunkeriai, sėklų bei trąšų dozatoriai, jų transportavimo iki noragėlių sistema. Dvidiskiai noragėliai taip pat galimi analogiški, trijų tipų.

Kas pasikeitė, tai vertikalių rotorių kultivatoriaus konstrukcija ir pastarojo padėtis darbinėje bei transportinėje padėtyse. Tikimės tik, kad iki serijinės gamybos Horsch pakeis arba gerokai modifikuos esamą kultivatoriaus darbinio gylio reguliavimą. Priešais kultivatorių įrengtas tokio paties darbinio pločio padanginis tankinimo volas leidžia paskirstyti agregato masę didesniame plote. Jis taip pat užtikrina geresnį dirvos paviršiaus kopijavimą, taigi ir pastovų frezos peilių darbinį gylį. Transportinėje padėtyje centrinė priekinio padanginio tankinimo volo sekcija pastumiamas 70 cm atgal, todėl išvengiama neigiamos vertikalios prikabinimo įtaiso apkrovos (t. y. traktoriaus galinio tilto nukrovimo). Pirmiausia bus gaminamos 6,00 m darbinio pločio sėjamosios, kurias vėliau, tikėtina, papildys 5,00 ir 7,50 m pločio modifikacijos.

*Kainos nurodytos eurais be PVM.

Profi Lietuva 2023 Nr. 3

 

 



Jums turėtų būti įdomu


Testai

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Lenkijos gamintojas Czajkowski Maszyny specializuojasi juost...

Testai

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Claas naujienų pristatyme be atnaujintų Lexion javų kombainų...

Testai

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Väderstad Proceed siekia tapti nauju sėjos standartu. Kuo pa...