Menu




Kombinuota pneumatinė sėjamoji Horsch Pronto 6 DC PPF

Testai 12.05.2023   

Kombinuota pneumatinė sėjamoji Horsch Pronto 6 DC PPF


Horsch produktų gamoje Pronto yra vienas svarbiausių gaminių. Tai ne tik pardavimų hitas, taip pat ir mūsų rinkoje, bet ir vardas, daug prisidėjęs prie Horsch prekės ženklo identiteto sukūrimo. Užpernai Pronto sėjamoji atnaujinta. Ji gali turėti iki trijų sėkladėžių: į dvi dalis padalintą pagrindinį bunkerį ir papildomą dar vieną smulkioms sėkloms.

Atnaujintoje Pronto sėjamojoje greta visos eilės patobulinimų – ir nauji LED žibintai WorkLight Pro, itin gerai apšviečiantys darbo zoną 

Vienas, du, trys... bunkeriai sėkloms

Pronto sėjamąsias vokiečių kompanija pristatė 2003 m., parodoje Agritechnica. Į Lietuvą pirma tokia sėjamoji atkeliavo jau sekančiais metais. Geriausiu laikotarpiu mūsų šalyje būdavo parduodama po 40 sėjamųjų kasmet, o kiek jų yra dabar, sunku pasakyti, tačiau bendras Pronto DC/AS skaičius tikrai viršija 500.

Horsch Pronto evoliucijoje svarbūs yra 2019 m., kada Agritechnica parodoje buvo pristatyti trečios kartos dvidiskiai TurboDisc sėjamieji noragėliai. O dar po dviejų metų sekė dabartinis sėjos agregato atnaujinimas. Nors Horsch po pasikeitimų į Pronto žiūri kaip į visiškai naują produktą, visgi logiškiau būtų laikyti tai gilia prieš tai gamintos sėjamosios modernizacija, kurioje pakeitimai nepalietė dirvos dirbimo sekcijos ir sėjamųjų/tręšiamųjų noragėlių.

Pasak Horsch, visos trys 20 metų jau tobulinamos technologinių procesų sekcijos – diskinis skutiklis, padanginis tankinimo volas ir dvidiskiai sėjamieji noragėliai – pasitvirtinusios praktiškai. Kažką toliau čia tobulinti nėra prasmės. Išskyrus tarp dirvos dirbimo ir sėjos sekcijų esantį padanginį tankinimo volą, kurio skersmuo Pronto 6 DC sėjamosiose padidintas iki 450 mm (+50 mm). Didesnio skersmens ratai buvo būtini, kad keturiuose jų išsitektų 40 km/val. transportiniam greičiui pritaikyti būgniniai stabdžiai (+5 200 eurų*). Jei pakanka 30 km/val. transportinio greičio, galima sutaupyti užsisakant pigesnę pneumatinių stabdžių alternatyvą su stabdžių būgnais dvejuose ratuose (+4 500 eurų). Mažesnio, 3,0 ir 4,0 m darbinio pločio sėjamosiose 7.50-18 dydžio ratai nenaudojami – čia paliktas senasis, 400 mm skersmens volas.

PRAVARTU ŽINOTI

 Atnaujintoje Pronto DC sėjamojoje daug patobulinimų, tačiau sėklų guolio ruošimo, sutankinimo ir sėjos technologinių procesų elementai išsaugoti praktiškai be pakeitimų.

 Atnaujintame sėjos agregate dar kartą peržiūrėta ir optimizuota įranga, patobulinti bunkeriai ir dozatoriai.

Vienos arba dviejų sekcijų bunkeris

Pristatydama atnaujintą sėjamąją gamintojas siekė kuo didesnio pritaikymo naudotojų individualiems poreikiams. Taigi galima rinktis standartinį vienos sekcijos ir 4 000 l talpos arba dviejų sekcijų ir 5 000 l talpos bunkerį. Pastarojo viduje esant pertvara bunkerį padalina santykiu 60:40, t. y. į 2 000 ir 3 000 l talpos sekcijas. Savaime suprantama, bunkeris hermetiškas, slėginis. Naudotojas gali rinktis vieną iš dviejų sėjamosios modifikacijų: G & F arba PPF. Pasirinkus paprastesnį sėkloms ir trąšoms skirtą G & F (angl. „Grain & Fertilizer“) variantą, trąšos kartu su sėklomis įterpiamos tais pačiais dvidiskiais „TurboDisc“ noragėliais (viso jų 40 vnt.), 15 cm tarpueiliais.

Mes susipažinome su kita, PPF modifikacija, skirta tiksliam trąšų įterpimui. Beje, tokią Pronto DC sėjamosios modifikaciją Lietuvoje renkasi dažniausiai. Trąšos įterpiamos atskirais viendiskiais noragėliais, įrengtais tarp dirvos dirbimo sekcijos ir padanginio tankinimo volo, tačiau vietoje trąšų galima įterpti kitos rūšies sėklas (pavyzdžiui, tarpinių augalų), prieš tai tręšiamuosius diskus pakeitus sėklų prispaudėjais.

20 tręšiamųjų noragėlių PPF modifikacijoje trąšų granules įterpia į tarpą tarp dviejų sėklų eilučių. Atskiram trąšų įterpimui būtinas ir atskiras skirstytuvas, kuris dabar įrengtas ne bunkerio viduje, o jo išorėje: priešais jį arba už jo, pagrindinio skirstytuvo apačioje. Pagrindinis išorėje įrengto trąšų skirstytuvo privalumas, kad prie jo lengviau prieiti.

Dėl vientiso, į šoną atlenkiamo bunkerio dangčio, sėjamąją patogu užpildyti iš didmaišio. Dviejų dalių 5 000 l talpos bunkeryje, sėklų ir trąšų sekcijų viršuje įrengti tvirti sietai (dešinėje viršuje), papildomai galima užsisakyti smulkių sėklų ir mikrogranulių išbėrimo įrangą „MiniDrill“ su 400 l talpos sėkladėže (dešinėje apačioje)

TECHNINĖS CHARAKTERISTIKOS

Darbinis plotis                                     6,0 m

Bunkerio talpa                                     5 000 l

Bunkerio sekcijų santykis                     60:40

Užpildymo angos matmenys/aukštis     0,8 x 2,20/2,95 m

Ventiliatoriaus siurblio našumas         Nuo 35 iki 45 l/min.

Priekinio tankinimo volo ratai             7.50-16

Diskinis skutiklis                             2 eilės po 24 diskus

Viendiskių tręšiamųjų noragėlių sk.    20 vnt.

Tręšiamųjų noragėlių tarpueilių pl.    30 cm

Tręšiamųjų noragėlių spaudimas į dirvą   Iki 200 kg

Galinio tankinimo volo ratai                    7.50-18

Dvidiskių sėjamųjų noragėlių sk.           40 vnt.

Sėjamųjų noragėlių tarpueilių pl.          15 cm

Sėjamųjų noragėlių spaudimas į dirvą Iki 120 kg

Galios poreikis                                 Nuo 120 kW/160 AG iki 185 kW/250 AG

Konstrukcinė masė                         8 350 kg

Kaina, eurais be PVM                         Nuo 118 000 eurų1)

Bandyto modelio kaina, eurais be PVM 134 070 eurų2)

Gamintojo duomenys; 1)Įskaitant ventiliatorių su prie jo sumontuotu alyvos aušintuvu; 2)Su MiniDrill G & F įranga

Palyginus su standartine, vienos sekcijos bunkerį turinčia sėjamąją, kainuojančia apie 90 500 eurų, už PPF sėjamosios modifikaciją prašoma papildomai dar 40 100 eurų. Šis skirtumas yra už dviejų sekcijų, didesnės talpos bunkerį, antrą dozatorių su jam dedikuotu skirstytuvu ir atskirus diskinius tręšiamuosius noragėlius. G & F modifikacija paprastesnė, nes trąšų įterpimui naudojami tie patys dvidiskiai „TurboDisc“ noragėliai, todėl papildomai reikia sumokėti „tik“ 13 500 eurų.

Norint atlikti sėjamosios kalibravimą, reikia išimti šią kasetę, užtikrinančią reikiamą oro srautą sėklų ir trąšų granulių transportavimui. Prieš keičiant dozatoriaus ritę, reikia uždaryti atitinkamą slėginio bunkerio kanalą. Tam naudojama speciali sklendė (nuotraukoje dešinėje ji ištraukta)

Geresnis užpildymas iš didmaišių

Priėjimas prie dviejų sekcijų bunkerio iš šono patogus. Vientiso, stabilų rėmą turinčio dangčio užraktas įrengtas centre. Dangtis užsidaro sandariai ir nenuostabu – bunkeris yra slėginis. Nedidelis trūkumas čia vienas – dangtis yra platus ir masyvus, todėl atidaryti ir uždaryti jį reikia fizinės jėgos. Tačiau jį atlenkus mums patiko sekcijų viršuje įrengti tvirti sietai. Jie taip pat atlenkiami į šoną, todėl jokių kliūčių patekti į bunkerio vidų nėra. Gerai, kad jis apšviečiamas, bet laiptelius čia gamintojas visgi galėjo numatyti. Sietai yra lovelio formos, todėl ant jų galima laikyti atsarginius sėklų maišus.

Bunkerio angos dydis padidintas iki 80 cm, todėl dabar nebereikia juvelyriškai manevruoti, norint jį užpildyti iš didmaišio. Šis privalumas geriausiai juntamas, jei tenka dirbti be pagalbininko. Dar vienas geras dalykas, kad šoninę, dešinės pusės sėjamosios sekciją galima pakelti atskirai. Tai labai patogu, kada bunkeris užpildomas sėklomis iš priekabos su sraige, o su ja, kaip žinia, reikia privažiuoti arčiau sėjamosios.

Alyvos aušintuvas įrengtas priešais ventiliatorių, todėl siurbiamas kiek pašildytas oras

Antras, PPF sistemos skirstytuvas, skirtas trąšoms, jau nebe bunkeryje, o jo išorėje

Optimizuotas dozavimas

Abejose bunkerio pusėse, po atskiromis jo sekcijomis įrengti elektrinę pavarą turintys dozatoriai. Jų konstrukcija nepasikeitusi. Oro srautus reguliuoti padeda taip vadinamos kasetės. Sėklas ir trąšas iš dozatorių jos nukreipia į atitinkamai vieną iš dviejų centrinių vamzdžių. Kad abiejų kasečių nesumaišyti, jų funkcinė paskirtis nustatoma dviem varžtais. Norint pakeisti nustatymus, t. y. dozatorių sujungti su kitu centriniu vamzdžiu, tereikia pakeisti varžtus.

Kalibravimui užtenka abi kasetes ištraukti. Atsilaisvinusios vietos kaip tik pakanka kalibravimo maišui pakabinti. Tačiau klūpėti ant grotelių nėra labai komfortiška, ne ką gelbėtų, jei aikštelės pagrindas būtų lygus.

Sėjamojo ir tręšiamojo aparato (t. y. dozatorių) sandarumas klausimų nekelia, tačiau dabar virš jų sumontuotos dar ir sklendės. Dėl to dozatoriaus ritę galima pakeisti net kai bunkeris yra pilnas – atsukus dvi sparnuotas veržles nuimamas gaubtelis ir į kreipiančiąsias įstatoma sklendė. Viskas, bunkeris uždarytas. Šis sprendimas mums labai patiko.

ISO-Bus sąsają turinčiame Müller-Elektronik Touch 800 valdymo terminale piktogramų išdėstymas patogesnis, informacija skaitoma taip pat geriau

HorschConnect įranga suteikia visas telemetrijos galimybes

Smulkių sėklų išsėjimo įranga MiniDrill

Trumpai pažinčiai pasiskolinta sėjamoji turėjo trečią bunkerį, skirtą smulkioms sėkloms arba mikrogranulėms. 400 l talpos sėkladėžė sumontuota ant vilkimo sijos, priešais pagrindinį bunkerį. Ji turi analogiškos konstrukcijos dozatorių, taigi bendrai šioj sėjamojoje jų yra trys. Smulkių sėklų bunkeris neaukštai, todėl pasilypėjus ant valdo jį nesunku užpildyti. Turėkite omenyje, kad čia taip pat yra dvi modifikacijos: MiniDrill PPF, kada sėklos arba mikrogranulės specialiais noragėliais paskleidžiamos dirvos paviršiuje ir MiniDrill G & F, kada jos su oro srautu transportuojamos iki dvidiskių sėjamųjų noragėlių ir su jais įterpiamos. Pastarasis variantas puikiai tinka rapsų sėjai su mineralinių trąšų įterpimu, kaip tik tos buvo ir mūsų bandymuose. Abi modifikacijas skiria tai, kad PPF atveju „MiniDrill“ sistema turi atskirą ventiliatorių, centrinį vamzdį ir skirstytuvą. MiniDrill G & F atveju atskiro ventiliatoriaus nereikia. Už paprasčiausią MiniDrill įrangą prašoma apie 4 600 eurų.

Ventiliatorius su hidrauline pavara dabar įrengtas bunkerio priekyje, pačiame jo viršuje. Neatsitiktinai – šioje zonoje mažiau dulkių. Ventiliatorių dengia apsauginis gaubtas, kurį, atliekant techninę priežiūrą, galima nuimti. Atitinkamai, išimti ir patį ventiliatorių. Už 5 200 eurų galima užsisakyti priekyje jo montuojamą alyvos aušintuvą, kuris šiek tiek pašildo siurbiamą orą. Pasak Horsch, toks sprendimas yra pasiteisinęs dirbant drėgnomis sąlygomis.  

Kiti pastebėjimai:

● Dėl ISO-Bus sąsajos, sėjamosios valdymui galima naudoti traktoriaus terminalą. Atskiras, paprastesnis Touch 800 valdymo terminalas kainuoja 2 100 eurų, o solidesnis Touch 1200 – 5 200 eurų. Beje, naudotojo sąsaja buvo peržiūrėta – dabar ji patogesnė, geriau skaitoma.

● Apšvietimo koncepcijai Horsch turi atskirą pavadinimą – WorkLight Pro. Ją sudaro į bunkerio konstrukciją integruoti LED žibintai gale, taip pat atskiros šviesos dozatorių zonoje. Visa tai kainuoja 1 320 eurų, tačiau gerą apšvietimą net giliausią naktį.

● Su HorschConnect sistema (+1 050 eurų) dabar leidžia ne tik atlikti sėjamosios kalibravimą naudojantis MobileControl programėle išmaniajame telefone, bet suteikia ir visas telemetrijos galimybes: matuoti įvairius procesus ir gautus rezultatus realiu laiku arba periodiškai tam tikrais duomenų paketais perduoti tiesiai į išmanųjį įrenginį.

● Už bazinę Pronto 6 DC PPF prašoma mažiausiai 118 000 eurų. 104 000 eurų kainuoja bazinis modelis su dviejų sekcijų bunkeriu, bet be trąšų įterpimo įrangos. Su MiniDrill G & F, prie ventiliatoriaus įrengtu alyvos aušintuvu, technologinių vėžių ženklintuvais (+1 800 eurų), 40 km/val. transportiniu greičiu, HorschConnect sistema ir Touch 800 valdymo terminalu sėjamosios kaina padidėja iki 134 070 eurų.

Išvados: su atnaujinta Pronto DC sėjamąją galima išberti ir įterpti net tris skirtingus elementus, priklausomai nuo įrangos – net trimis skirtingais gyliais. Tačiau kalbant apie sėklos guolio ruošimo technologiją, sėjamuosius noragėlius ir iš esmės – padanginį tankinimo volą, viskas išsaugota be pakeitimų. 

*Kainos nurodytos eurais be PVM.

Profi Lietuva Nr. 18/2022-2



Jums turėtų būti įdomu


Testai

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Užpraėjusiais metais Prancūzijoje vykusioje Horsch lauko die...

Testai

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Lenkijos gamintojas Czajkowski Maszyny specializuojasi juost...

Testai

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Claas naujienų pristatyme be atnaujintų Lexion javų kombainų...