Menu




Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Testai 28.07.2023   

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450


Lenkijos gamintojas Czajkowski Maszyny specializuojasi juostinio dirvos dirbimo ir sėjos technologijoje. Pirmą šio gamintojo sėjamąją Lietuvoje oficialiai išvydome parodoje Ką pasėsi... 2023. Su viena juostinės sėjos sėjamąja – Czajkowski ST 450 – susipažinome dar praėjusį rudenį, tad skubame pasidalinti savo įžvalgomis.

Czajkowski Maszyny savo logotipu pasirinko gandrą. Lenkiškas juostinės sėjos agregatas ST 450 sveria 11,0 t. Sėjamoji sunki ir ilga, todėl transportinėje padėtyje išnaudojami ne tik centriniai tankinimo volo ratai, bet ir jiems gelbsti papildomai atraminiai ratukai   

Juostinio dirvos dirbimo ir sėjos technologijos (angl. strip-till) pastarąjį dešimtmetį tiriamos ypač aktyviai. Naujas rinkos segmentas dar visiškai neužpildytas. Juolab, kad ji žada išspręsti nemažai agronominių ir aplinkosauginių problemų: apsaugoti dirvą nuo drėgmės išgarinimo ir organinių medžiagų praradimo, vandens ir vėjo erozijos, taip pat atliepti su sėjomaina susijusius iššūkius. Juostinės sėjos agregatas ST 450 yra paieškų rezultatas, kurį kompanijos įkūrėjas Maciejus Čaikovskis (Maciej Czajkowski) susikonstravo savo ūkiui. Pasigamino, išbandė ir nuo 2017 m. juostinius nuo 3,0 iki 6,0 m darbinio pločio sėjos agregatus ėmė siūlyti visiems norintiems juos įsigyti. Tai vienas iš pavyzdžių, kaip sėkminga individuali konstrukcija gali tapti prototipu gamybai.

Juostinis dirvos dirbimas

Juostinė sėjamoji turi tris pagrindines technologines sekcijas: dirvos įdirbimo juostomis, dirvos paviršiaus sutankinimo ir juostinės sėjos. Šioms trims sekcijoms vietos palikta nepagailint – bendras sėjamosios ilgis net 11,20 m. Bet neužbėkime per daug į priekį. Pirmiausia, ST 450 gali būti pusiau pakabinama su traktoriaus apatines traukles jungiančiu skersiniu, pritaikytu III kat. pakabinimo mechanizmams arba prikabinama su K80 tipo rutuliniu prikabinimo įtaisu. Sėjamosios prijungimui prie traktoriaus reikalingas 4 sekcijų hidraulinės sistemos (HS) skirstytuvas. Sėjamoji turi ir autonominę HS, kurios siurblį suka traktoriaus GTV. Jis alyvą iš bako, sumontuoto ant prikabinimo įtaiso, tiekia dviem ventiliatorių hidrovarikliams.

Dirvos purenimui reikiamu gyliu Czajkowski sėjamojoje naudojami tiesūs kaltiniai noragėliai, kurių antgaliai gali turėti plokšteles iš dilimui atsparaus kietlydinio. Tokio tipo noragėliai tik pakelia dirvą, jos nesumaišydami. Noragėliai turi individualius hidraulinius saugiklius. Kontūre nustatytas slėgis matomas sėjamosios priekyje pritvirtintame manometre. Apsisukant galulaukėje noragėliai hidrauliniu būdu atlenkiami į viršų.

Originalios konstrukcijos Czajkowski sėjamieji noragėliai turi lygiagretainio mechanizmo pakabą 

Dirbimo gylis reguliuojamas ant hidrocilindro kotų uždedant apkabas. Trumpos pažinties su sėjamąja metu naudojome visas apkabas, o su jomis mažiausias dirbimo gylis apie 25 cm. Gamintojo teigimu, su kaltiniais noragėlių antgaliais galima įdirbti dirvą iki 35 cm gyliu. Tačiau tuomet noragėlių antgaliai turėtų būti ne 60, o 45 mm pločio. Trečias galimas variantas – 80 mm pločio noragėlių antgaliai.

Specialus šablonas sėjos gyliui patikrinti ir tinkamai jam sureguliuoti

Augalų liekanoms nuo eilučių nustumti, prieš kiekvieną noragėlį pritvirtinti diskiniai nužertuvai – du 350 mm skersmens karpyti diskai. Jie vienas kito atžvilgiu pasvirę 15° kampu, todėl net esant dideliam kiekiui augalinių liekanų (pavyzdžiui, tarpinių kultūrų, ražienos), noragėliai nesikemša.

Įdirbtoje dirvos juostoje kartu su sėklomis gali būti lokaliai įterpiamos ir granuliuotos trąšos. Trąšavamzdžiai nuvesti ir pritvirtinti prie priekinių, dirvos dirbimo noragėlių „Y“ formos trišakių. Trąšos išberiamos centriniu kanalu arba dviem šoniniais trišakio kanalais. Tai reiškia, kad tikslioji sėja galima kartu su dviejų rūšių trąšų įterpimu. Du elektriniai dozatoriai prijungti tiesiai prie traktoriaus elektros rozetės.

 

Tam, kad efektyviai nuo eilučių būtų nužertos derliaus liekanos ir perpjauta augalinė masė, Czajkowski sėjamosios priekyje įrengti diskiniai nužertuvai su banguotais pjovimo diskais

PRAVARTU ŽINOTI

Czajkowski ST 450 yra 4,50 m darbinio pločio juostinė sėjamoji, sverianti net 11,3 t.

● Ūkininko savos konstrukcijos sėjamoji turi kaltinius įvairių pločių dirvos dirbimo noragėlių antgalius ir 32 cm pločio strėlinius sėjamuosius antgalius. Sėjamosios sekcijos pakabintos ant trijų taškų pakabinimo sistemos, todėl sėjamoji gali būti agreguojama ir su kito gamintojo sėjamosiomis sekcijomis.

● Dėl sėjamosios masės ir ilgio kai kuriose šalyse transportinės važiuoklės iš padanginio volo ratų nepakanka, todėl už jų įrengti papildomi dvigubi atraminiai ratukai.

Dviejų dalių bunkeris

ST 450 bunkerio su paaukštinimais talpa siekia 4 900 l. Jis dviejų dalių. Centrinės pertvaros padėtį galima keisti, todėl bunkerio sekcijų santykis gali būti tiek 60:40 %, tiek 40:60 %. Po kiekviena bunkerio sekcija yra Kverneland dozatorius. Bunkeriui pasiekti skirtos dvi platformos: viena priekyje, kita iš kairės pusės. Pasiekti jas galima naudojant sulankstomas, bet stačias kopėtėles. Užpildymo anga uždengta susukamu brezentu.

Pakalbėkime apie dozatorius. Pirmojo dozatoriaus skirstytuvas paslėptas priekinėje bunkerio sekcijoje. Sėklavamzdžiai iš abiejų bunkerio pusių išvesti iki kaltinių dirvos dirbimo noragėlių. Antrąjį dozatorių su skirstytuvu sėjamosios gale jungia centrinis vamzdis. Kaip jau minėjome, abiejų dozatorių pavara elektrinė, todėl sūkių dažnis reguliuojamas ir matomas valdymo terminale traktoriaus kabinoje.

Už priekinės platformos kopėtėlių paslėpta tvirta ir talpi daiktadėžė. Joje telpa ne tik įrankių dėžė, dirvos zonda, kalibravimo maišelis, bet ir elektroninės svarstyklės. Kaip juostinėms sėjamosioms įprasta, o Czajkowski ST 450 čia ne išimtis, kalibravimo procedūra atliekama vieno mygtuko paspaudimu.

Perstatoma bunkerio pertvara galima keisti abiejų bunkerio sekcijų tūrius: vieną padidinant, kitą sumažinti

Padangų daug ir įvairių

Agregatas į dirvos paviršių remiasi padanginiu tankinimo volu. 4,50 m darbinio pločio sėjamojoje tankinimo volas turi trylika 315/70R22.5 dydžio padangų. Jos užtikrina tinkamą dirvos paviršiaus sutankinimą už noragėlių.

Transportinėje padėtyje centriniai padanginio volo ratai naudojami kaip važiuoklė. Jos padėtis reguliuojama hidrauliniu būdu. Čia įrengti azotu užpildyti akumuliatoriai atstoja hidropneumatinę važiuoklės pakabą. Tačiau sėjamoji sveria daug ir be to yra ilga, todėl kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, transportinės važiuoklės iš padanginio volo ratų nepakanka. Už jos dar įrengti mažesnio skersmens dvigubi atraminiai ratukai. Dėl kombinuotos važiuoklės geriau paskirstoma apkrova, tačiau net ir tokiu atveju agregatą leidžiama transportuoti tik tuščiu bunkeriu. Su dabartine kombinuota važiuokle agregatas gali būti transportuojamas ne didesniu kaip 25 km/val. greičiu. Mūsų žiniomis, „Czajkowski“ konstruktoriai laužo galvą, kaip ją patobulinti, kad sėjamąją traktorius galėtų saugiai vilkti iki 40 km/val. greičiu.

Vaizdas į padanginį tankinimo volą, papildomus dvigubus važiuoklės ratukus ir sėjamąsias sekcijas iš traktoriaus kabinos. Transportinėje padėtyje centrinių tankinimo volo ratų hidrocilindrai su azotu užpildytais akumuliatoriais atstoja amortizatorius 

Unifikuotos sėjamosios sekcijos

Sėjamosios gale, už tankinimo volo yra masyvi trijų taškų pakabinimo sistema, kurios apatinių CBM pakabinimo mechanizmų kategoriją galima pakeisti iš II į III. Sėjamosios ventiliatorių pavara hidraulinė. Jei traktoriaus HS našumas didesnis kaip 140 l/min., ventiliatorių kontūrą galima jungti prie jos. 

Greta šio sprendimo, numatyta ir autonominė sėjamosios HS, su siurblio pavara nuo traktoriaus GTV. Trijų taškų pakabinimo sistema ir autonominė HS leidžia Czajkowski sėjamąją agreguoti su kito gamintojo, pavyzdžiui, Väderstad Tempo punktyrinės, tikslios sėjos sėjamosios sekcijomis. Dėl bendros duomenų perdavimo magistralės, kuria sėjamoji prijungiama prie traktoriaus, jos valdymas ir parametrų stebėjimas ateityje bus galimas per ISO-Bus sąsają turinčius traktoriaus valdiklius bei jo terminalą.

Sekcijas su sėjamaisiais noragėliais galima nuimti arba išdėstyti taip, kad atitiktų pageidaujamą tarpueilių plotį. Jį galima nustatyti bet kokį nuo 37,5 iki 90 cm, t. y. priklausomai nuo to, kokius kultūrinius augalus planuojama sėti. Operaciją reikia atlikti dviese, tačiau ją palengvina specialus sekcijų perstūmimo vežimėlis. Pasak šią sėjamąją naudojančio ūkininko, tarpueilių pločio keitimui ir agregato paruošimo darbui reikia skirti visą dieną.

32 cm pločio strėliniai sėjamųjų noragėlių antgaliai sėklas paskleidžia plačia juosta

Sėja juostomis

Bandymuose naudojome ST 450 sėjamąją su originalios Czajkowski konstrukcijos sėjamosiomis sekcijomis. Jose dvylika sėjamųjų noragėlių, įrengtų vienoje linijoje su priekiniais purenimo noragėliais. Agregato darbinis plotis 4,50 m, taigi tarpueilių plotis yra 37,5 cm. Kiekvienas noragėlis turi lygiagretainio mechanizmo pakabą, kurią galima perstumti atlaisvinus „U“ formos apkabas. Noragėlių spaudimas į dirvą reguliuojamas keičiant spyruoklės įvaržą. Jis galimas iki 130 kg. Sėjos gylis reguliuojamas ir palaikomas dviem ratukais: atraminiu priekyje, su 6.5/80-12 dydžio padanga ir galiniu prispaudimo.

Pats sėjamasis noragėlis atrodo įspūdingai. Strėlinis, 32 cm pločio antgalis dirvoje išpjauna plačią sėklų vagutę.   Noragėlis prie rėmo pritvirtintas dviem varžtais, kurie yra ir jo saugikliai. Jis gali būtų pakeistas kitu, siauresniu noragėliu su 45 mm pločio antgaliu, skirtu rapsų sėjai. Už noragėlio įrengtas 260 mm pločio ir 500 mm skersmens gumuotas prispaudimo ratukas. Kiekvienos sekcijos darbinis gylis nustatomas individualiai, trumpa svirtimi. Gamintojas taip pat prideda šabloną sėjos gylio patikrai, su kuriuo patikrinami kiekvienos eilutės nustatymai.

Pageidaujant, galima užsisakyti kaltinius 60 mm pločio dirvos dirbimo noragėlių antgalius su plokštelėmis iš dilimui atsparaus kietlydinio

TECHNINĖS CHARAKTERISTIKOS

Darbinis plotis 4,50 m
Dirvos dirbimo noragėlių sk. 12 vnt.
Tarpueilių plotis 37,5 cm
Padanginis tankinimo volas 12 vnt. 315/70R22.5 dydžio padangų
Sėjamieji noragėliai 12 vnt. su 32 cm pločio antgaliais
Tarpueilių plotis Nuo 37,5 iki 90 cm
Sėkladėžės talpa 3 900 l + 1 000 l
Užpildymo aukštis 3,70 m
Transportinis ilgis/plotis/aukštis 11,20/2,97/3,70 m
Konstrukcinė masė 11,3 t
Galios poreikis Nuo 206 kW/280 AG
Bazinio modelio kaina Nuo 170 500 eurų be PVM

Gamintojo duomenys

Technologinis procesas

Kaip jau supratote, bandymams patikėtoje Czajkowski ST 450 sėjamojoje ISO-Bus sąsaja dar neveikė. Tai priežastis, kodėl dabartiniai juostiniai sėjos agregatai tiekiami su Trimble valdymo terminalu, turinčiam įdiegtą sėjamosios valdymo programėlę. Terminalas maitinamas tiesiai iš traktoriaus akumuliatorių baterijos.

Įprastinės funkcijos, tokios, kaip ventiliatoriaus sūkių dažnis, važiavimo greitis, sėjamųjų eilučių uždarymas, technologinių vėžių formavimas, taip pat išberiamų sėklų ir trąšų normos nustatomos „Trimble“ valdymo terminale. Jame taip pat sekamos visos išvardytos funkcijos, prie kurių dar reikėtų pridėti hektarų skaitiklį ir užsakymų valdymą. Pasak Czajkowski specialistų, sėjamoji gali dirbti ir su tręšimo bei dirvožemio savybių žemėlapiais, skirtais diferencijuotai sėjai. Šoninių sekcijų pakėlimas į transportinę padėtį vyksta keliais etapais, čia labai trūksta vienos komandų sekos.

Atskiras terminalas skirtas keturių vaizdo kamerų perduodamam vaizdui. Dvi vaizdo kameros pritvirtintos gale bunkerio, sėjamosios kairės bei dešinės pusės stebėjimui. Dar viena vaizdo kamera įrengta bunkerio viduje vizualiai sėklų ir trąšų kiekio patikrai, nes čia nėra atskirų lygio jutiklių. Ketvirta vaizdo kamera paslėpta po bunkeriu. Sėklų ir trąšų dozatoriai turi specialias žymas, palengvinančias vizualų jų darbo stebėjimą iš traktoriaus kabinos.

O kaip su sėjamosios pasipriešinimui traukai? Turime atkreipti dėmesį į svarbų rodiklį – Czajkowski ST 450 sėjamoji su tuščiu bunkeriu sveria daugiau kaip 11,0 t. Taigi traktorius turi būti pakankamai galingas, kad patrauktų šią sėjamąją net dirvai esant sausai ir kietai. Kaip traukos šaltinį ūkis naudoja didelės galios klasės Fendt 936 Vario (vardinė neto galia pagal ECE R24 standartą – 243 kW/330 AG), kuris 4,50 m darbinio pločio juostinei sėjamajai nėra per didelis.

Kiti pastebėjimai

● Sėjamoji turi labai gerai darbo zoną apšviečiančius LED žibintus.

● Pneumatinė stabdžių sistema yra jau bazinėje įrangoje.

● Integruotas gulsčiukas padeda išlyginti agregato rėmą.

● Važiuoklei ir sekcijų lankstams įrengta centrinė tepimo sistema.

● Plačius strėlinius sėjamųjų noragėlių antgalius galima pakeisti siauresniais kaltiniais (45 mm), kartu su už jų montuojamu, spyruoklinę pakabą turinčiu siauru prispaudimo voleliu.

● Czajkowski sėjamosios Lietuvoje oficialiai pristatytos tik šiais metais. Gamintojo atstovas planuoja ne tik agregato demonstracijas, bet ir teikti sėjos paslaugą.

● 4,50 m darbinio pločio Czajkowski ST 450 sėjamoji Lietuvoje kainuoja nuo 170 500 eurų*. Pagal užklausas populiariausias 6,00 m darbinio pločio juostinės sėjos agregatas ST 600 kainuoja nuo 210 000 eurų.

 Išvados

Juostinėje Czajkowski ST 450 sėjamojoje technologinis procesas išskirstytas į tris etapus. Supaprastintai, juostinį dirvos dirbimą seka sėklų išbėrimas tose juostose. Ūkyje, kuriame ši sėjamoji naudojama, dirvos labai įvairios. Tiesą pasakius, ūkininkas net nustebęs, kad kombinuotas sėjos agregatas darbą atlieka nė kiek ne prasčiau už standartinę juostinę sėjamąją, tačiau technologinis procesas vienu važiavimu eliminuoja dirvos dirbimo ir sėjos juostų nesutapimą (skersinį juostų poslinkį viena kitos atžvilgiu) bei neigiamą oro sąlygų įtaką.

Prie ST 450 trijų taškų pakabinimo sistemos už padanginio tankinimo volo su III/IIIN kategorijos pakabinimo mechanizmais galima sumontuoti bet kokį pageidaujamą 4,50 m pločio sėjos agregatą, pavyzdžiui, punktyrinę, tikslios sėjos sėjamąją. Bet nereikėtų numoti ranka į didelį sėjamosios ilgį bei didelę jos masę. Taip pat skirti laiko jos sureguliavimui, nes tai ne trumpas procesas.

*Kainos nurodytos eurais be PVM.

Profi Lietuva Nr. 22/2023-2

 

 

 

 

 

 



Jums turėtų būti įdomu


Testai

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Užpraėjusiais metais Prancūzijoje vykusioje Horsch lauko die...

Testai

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Claas naujienų pristatyme be atnaujintų Lexion javų kombainų...

Testai

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Väderstad Proceed siekia tapti nauju sėjos standartu. Kuo pa...