Menu




Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Testai 02.06.2023   

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link


Väderstad Proceed siekia tapti nauju sėjos standartu. Kuo pagrįstas skambus pareiškimas? Gamintojas deklaruoja, kad nuo šiol tikslioji sėja suderinama su mažesnėmis, neariminės žemdirbystės sąnaudomis. Ne mažiau svarbu ir tai, kad sėjamąja galima sėti įvairias kultūras. Bet apie viską iš eilės.

Kuris gi naudotojas nenorėtų turėti vienos sėjamosios, tinkamos įvairioms kultūroms sėti, pradedant cukriniais runkeliais ir baigiant kukurūzais bei javais? O kas, jei kiekvienas noragėlis, turintis lygiagretainio tipo pakabą, leidžiančią išlaikyti pastovų sėjos gylį, tiksliai išberia ne tik kiekvieną sėklą, bet įterpia ir trąšų granules? Ir viskas atliekama vienu važiavimu.

Kaip tik tokią sėjamąją Väderstad ir sukūrė. Mes išbandėme vieną jos prototipų ir norime pasidalinti pirmaisiais įspūdžiais.

Proceed turi didelį unifikacijos laipsnį su kitomis Väderstad sėjamosiomis, panašumas nesunkiai matomas plika akimi. Pavyzdžiui, 3 000 l talpos slėginis bunkeris yra toks pat, kaip ir Tempo L tikslios sėjos sėjamosiose su centrine sėklų užpildymo sistema CSF (angl. Central Seed Fill), žr. „Profi Lietuva“ Nr. 16, 56–58 psl.). Sėjamosios sekcijos taip pat pasiskolintos iš Tempo, tačiau dabar, javų augintojų pageidavimu, jos išdėstytos dviem eilėmis, kad būtų galima sėti siauresniais tarpueiliais. 

Dvi eilės diskinių sėjamųjų noragėlių

Trumpai pažinčiai gavome agregatą su 24 sėjamaisiais noragėliais, išdėstytais dviem eilėmis. Sėjamosios sekcijos eilėje išdėstytos kas 45,0 cm, todėl 5,40 m darbinio pločio agregato tarpueilių plotis 22,5 cm. Lyginant su tradicinėmis javų sėjamosiomis, toks tarpueilių plotis gali pasirodyti per didelis, tačiau atsižvelgiant į būsimus piktžolių kontrolės reikalavimus, toks sprendimas atrodo tvariu kompromisu. Ne tokia didelė problema yra mažesnis atstumas tarp augalų eilutėje. Pavyzdžiui, sėjos normą sumažinus iki 120 sėklų/m2 ir sėjant 22,5 cm tarpueiliais, 3,6 cm atstumas tarp augalų yra netgi didesnis nei 400 sėklų/m2 norma sėjant 12,5 cm tarpueiliais.

Didelis tarpueilių plotis

Atstumas tarp dviejų noragėlių eilių nepaprastai didelis, net 1,39 m. Todėl važiuojant kreive, manevruojant sudėtingos formos laukuose, sudaromos kliūtys toliau sekančioms technologinėms operacijoms. Viena tokių – tarpueilių purenimas su mechaniniu piktžolių naikinimu. Kol kas nėra aišku, ar serijinei gamybai patvirtintos sėjamosios turės kokį nors sekimo mechanizmą, užtikrinantį vienodą tarpueilių plotį važiuojant išilgai vingiuoto lauko krašto.

Proceed sukonstruota tikslios sėjos sėjamosios Tempo bazėje, tad vizualinis abiejų panašumas neatsitiktinis. Pasirinkta strategija leidžia tikslios sėjos technologiją pritaikyti įvairioms kultūroms, net javams, nes dėl dviem eilėmis išdėstytų sėjamųjų sekcijų gaunami mažesni tarpueiliai

Tačiau yra sprendimų, kurie apgalvoti geriau, pavyzdžiui, atskirų sėjamųjų sekcijų pakėlimas, leidžiantis pritaikyti agregatą įvairių kultūrų sėjai. Švedų gamintojo tikslas – su Proceed kukurūzus ir cukrinius runkelius sėti du arba net tris kartus didesniais tarpueiliais. Kaip tai pavyks įgyvendinti su šachmatine tvarka dvejose eilėse išdėstytais noragėliais dar pamatysime.

Kad keičiantis sėklų dydžiui būtų lengviau pakeisti sėjamųjų aparatų diskus su skylutėmis, galinių noragėlių eilę hidrauliniu būdu galima pastumti 55 cm atgal – patogus sprendimas, kurį labai gerai įvertins operatoriai. Abi noragėlių eilės pritvirtintos prie centrinės sijos ir yra padalintos į dvi šonines sekcijas. Transportinėje padėtyje jos pakeliamos į viršų.

PRAVARTU ŽINOTI

 Proceed turi didelį unifikacijos laipsnį su Tempo sėjamosiomis, todėl daug mazgų ir elementų yra identiški.

 Atskirų sėklų išbėrimo tikslumas leidžia su Proceed sėti praktiškai visas kultūras.

 Sėjamąja galima sėti 22,5 ir 45,0 cm pločio tarpueiliais.

Agronominis požiūris

Kad kuo daugiau sėklų sudygtų kaip galima greičiau, Väderstad siūlo savo sprendimą. Pirmiausia, prieš kiekvieną sėjamąjį noragėlį dirvožemis yra sutankinamas. Sėjamojoje su 22,5 cm pločio tarpueiliais, priešais priekinę noragėlių eilę sumontuoti 24 prispaudimo voleliai. Jie turi individualią pakabą, o spaudimas į dirvą reguliuojamas hidrauliniu būdu.

24 prispaudimo volelių hidrocilindrai prijungti prie centrinės magistralės, kurioje palaikomas pastovus slėgis – akivaizdi analogija su dyzelinio variklio common rail maitinimo sistema. Kad voleliai gerai kopijuotų dirvos paviršių, juos reikia sureguliuoti, tačiau toliau, darbo metu, spaudimas į dirvą buvo tolygus ir ji buvo sutankinta vienodai. Šis sprendimas yra geresnis už bet kokį priekyje montuojamą padanginį volą, kuriame ant ilgų ašių sumauta po kelis ratus. Proceed sėjamojoje tuo tarpu naudojami 167 mm pločio ir 370 mm skersmens prispaudimo voleliai.

Slėginis 3 000 l talpos Proceed bunkeris pasiskolintas iš Tempo L sėjamosios su centrine sėklų užpildymo sistema CSF

Dozavimo įrenginiai sumontuoti bunkerio apačioje, po išleidimo angomis. Iš jų sėklos patenka į sėklavamzdžius

Kiekvieno prispaudimo volelio vėže seka Tempo sėjamoji sekcija. Kiekviena sekcija turi po du 406 mm skersmens ir 110 mm pločio atraminius, gylio reguliavimo ratus (abu ratai turi bendrą pakabą). Analogiškai Tempo sėjamosioms, kiekviena sekcija turi lygiagretainio tipo pakabą su individualiu kiekvienai sekcijai sėjos gylio reguliavimu. Pastarasis atliekamas rankiniu būdu, į atitinkamą padėtį perstatant rankenėlę su spyruokliniu fiksatoriumi. Sėjos gylis reguliuojamas pakopomis, 5 mm žingsniu, nuo 15 iki mažiausiai 100 mm. Reguliavimas atliekamas iš galo.

Švediškų tikslios sėjos sėjamųjų gerbėjams gerai pažįstamų pneumatinių slėginių Gillstring sėjamųjų aparatų konstrukcija iš esmės nepasikeitė, tačiau atsirado naujų funkcijų. Pirma, kaip ir Tempo L sėjamosiose su CSF sistema, oro srautas sėklas transportuoja ne tiesiai į pneumatinius slėginius sėjamuosius aparatus, o į 150 ml talpos buferines kameras. Šias kameras turi visi sėjamieji aparatai. Iš jos sėklos nukreipiamos į pagrindinę kamerą, kur oro slėgio prispaudžiamos prie disko skylučių. Diskų pavara – elektrinė. Jam pasisukus pusę apskritimo, sėklos nužeriamos į sėklavamzdį.

Į noragėlio išbrėžtą vagutę sėklos krenta ne laisvai, o su oro srautu, korio greitis pakankamai didelis – iki 14 m/s. Paskui sekantis stabdymo ratukas švelniai stabdo iškritusias sėklas, neleisdamas joms atšokti nuo vagutės dugno. Sėklos yra įspaudžiamos į dirvą, taip užtikrinant gerą jų sąlytį su dirvožemiu.

Tiksli sėja

Kaip galima būtų numanyti, didžiausias Proceed privalumas yra jos universalumas: ja galima sėti praktiškai bet kokias kultūras, tereikia pasirinkti reikiamus diskus su atitinkamo skersmens skylutėmis. Sėjamosios nereikia specialiai paruošti net įprastų kultūrų, pavyzdžiui, kviečių, rugių ar avižų sėjai. Kaip tik dabar kviečių sėjai Väderstad bando du skirtingus diskus, kurie būtų pritaikyti didesnei sėjos normai, nei kad įprasta tikslios sėjos sėjamosiose. Vienas bandomųjų diskų turi vieną eilę skylučių, kitas – dvi. Abiem atvejais skylučių skersmuo 2,1 mm.

Kviečių sėjai naudojami diskai su 2,1 mm skersmens skylutėmis

Palyginti su tradicine javų sėjamąja, Proceed yra gana masyvus agregatas: bandytos 5,40 m pločio sėjamosios konstrukcinė masė 7 500 kg. T. y. ji sveria vos ne tiek pat, kiek kombinuota sėjamoji su įdirbimu. Sėjamosios masė paskirstoma atraminiams, gylio reguliavimo ratams ir priekiniams prispaudimo voleliams.

Dėl šios priežasties Proceed idealiai tinkama toms sąlygoms, kada reikalingas didelis noragėlių spaudimas į dirvą – net su tuščiu bunkeriu, kiekvieno noragėlio spaudimas į dirvą gali siekti 325 kg. Ir tam nereikia iškelti rėmo. Tokia noragėlių apkrova turėtų būti naudinga dirbant sausomis sąlygomis, kada sėjama tiesiai į ražieną. Tačiau toks sprendimas turi ir trūkumų, kurie išryškėja dirbant puriose, lengvai sutankinamose dirvose arba tiesiogiai sėjant drėgnomis sąlygomis. Ši sėjamoji nėra pats geriausias pasirinkimas, jei pasitaiko lietingas ruduo ir sėti tenka sunkiose dirvose. Sėjant smėlingose dirvose, kad noragėliai nesmigtų per giliai, nesunku sumažinti sekcijų spaudimą į dirvą.

Prispaudimo voleliai ir atraminiai, gylio reguliavimo ratai prarieda praktiškai viso lauko paviršiumi. Naujas gumuotų volelių protektorius sumažina erozijos bei plutos susidarymo pavojų

TECHNINĖS CHARAKTERISTIKOS

Eilučių skaičius                    24

Tarpueilių plotis                   22,5 arba 45,0 cm

Darbinis plotis                     5,40 m

Sėjamojo aparato diskai     Kukurūzams, rapsui, cukriniams runkeliams,

                                         sojai, pupoms, saulėgrąžoms, kviečiams,

                                          rugiams, miežiams ir t. t.

Noragėlių spaudimas į dirvą   0–325 kg

Technologinis greitis             8–16 km/val.

Bunkerio talpa                     3 000 l (skirtas tik sėkloms)

Konstrukcinė masė               7 500 kg

Reikalavimai traktoriaus HS  130 l/min.

Galios poreikis                     Nuo 199 kW/270 AG

Gamintojo duomenys

Granuliuotų trąšų įterpimas

Trumpai pažinčiai gautoje sėjamojoje buvo sumontuotas 3 000 l talpos bunkeris, skirtas tik sėkloms. Tačiau kitos bandomosios sėjamosios turi dviejų sekcijų bunkerį, pritaikytą sėklų ir granuliuotų trąšų išbėrimui. Savo ruožtu, pastarosiose sėjamosiose įrengti ne du, o trys ventiliatoriai: du ventiliatoriai skirti atskirai sėkloms ir trąšoms, o trečiasis – nustatytam slėgiui bunkeryje palaikyti.

Beje, bandyta sėjamoji buvo pritaikyta trąšų įterpimui, tačiau vietoje dviejų sekcijų bunkerio trąšoms naudota traktoriaus priekyje pakabinama trąšadėžė. Trąšos išberiamos į eilutę tarp stabdymo ratuko ir galinių prispaudimo volelių. Jų įterpimo gylis reguliuojamas atskirai nuo sėjos gylio, specialiu įrankiu perstatant antgalį pailgos formos kreipiančiojoje.

TIKSLIOJI JAVŲ SĖJA

Technologijų lenktynės

Diskusijos apie tiksliosios javų sėjos teikiamas naudas netyla daugelį metų. O jų yra ne viena: vienodesnis augalų vystymasis, tolygesnis pasėlis, geresnė branda ir fitosanitariniai privalumai. Nepaisant kalbų, technologinio proveržio taip ir neįvyko. Kodėl? Pagrindinė priežastis – galimybė išberti įvairių formų sėklas. Net granuliuotos sėklos, iš kurių daug tikimasi, tik padidins sėjos išlaidas, kas automatiškai mažins jų populiarumą. Tad ar ne per anksti universaliai tikslios sėjos sėjamajai, pritaikytai javams? Gamybos sąnaudos paskutiniu metu yra smarkiai padidėjusios, tad šiame kontekste tikslesnis grūdų išbėrimas turėtų užtikrinti geresnę atskirų augalų dygimo pradžią. Santykinis Proceed konstrukcijos paprastumas ir unifikacija su jau gaminamais modeliais turėtų prisidėti prie gero jos starto rinkoje. Šis agregatas pirmiausia turėtų sudominti sėjančius hibridines javų veisles, o vėliau, tikėtina, – ir auginančius tradicines veisles. Taigi viskas ateities naudotojų rankose: Proceed arba įsitvirtins kaip universalus sėjos agregatas, arba liks kaip specializuotas gaminys.

Sėjos agregatas sudarytas iš priekinių prispaudimo volelių ir dviem eilėmis išdėstytų diskinių sėjamųjų aparatų. Skirstytuvas viršuje sėklas iš bunkerio paskirsto visiems sėjamiesiems aparatams

Gerai pažįstamas valdymas planšetiniu kompiuteriu

Greitai perprasti sėjamosios valdymą padeda šiai procedūrai naudojamas planšetinis iPad kompiuteris. Pastarojo ekrane operatorius gali stebėti visas 24 sėjamąsias sekcijas. Visuose sėklavamzdžiuose sumontuoti sėklų srauto jutikliai, todėl apie bet kokius sėklų išbėrimus greta (sėklų dvejetus) arba praleidimų atvejus operatorius informuojamas nedelsiant.

Pagrindinis E-Control sistemos elementas – planšetinis iPad kompiuteris – greitai perprantamas ir patogus naudoti valdiklis. Atkreipkite dėmesį į jo ekraną – operatorius gali stebėti kiekvieną sėjamąjį noragėlį

Technologinių vėžių formavimas ir automatinis darbinio pločio reguliavimas (sekcijų kontrolė) naudojant GPS sistemą – pasirenkama įranga. Kad būtų galima valdyti, t. y. įjungi ir išjungti atskiras sekcijas naudojant GPS, reikalingas atskiras valdymo terminalas su atitinkama licencija. Juo gali būti ir traktoriaus valdymo terminalas. Ryšys su sėjamąja palaikomas ISO-Bus sąsaja.

Kiti pastebėjimai:

● Keičiant sėjamas kultūras, diskų su skylutėmis pakeitimas neturėtų trukti ilgiau kaip 20 min.

● Proceed naudojant kartu su traktoriaus priekyje pakabinama trąšadėže, pastarojo hidraulinės sistemos (HS) debitas turi būti ne mažesnis kaip 130 l/min.

● Bandoma sėjamoji buvo prijungta prie vienos vienkryptės ir penkių dvikrypčių HS skirstytuvo sekcijų, taip pat naudotos dvi tiesioginio alyvos grąžinimo linijos.

● Sėjamosios pasipriešinimas traukai gan didelis, todėl 5,40 m darbinio pločio agregatui idealiai tiko didelės galios klasės (300 AG) traktorius.

● Bandomosios sėjamosios važiuoklės ratai su 520/50R17 padangomis.

● Sėjamojoje įrengtas hidraulinę pavarą turintis generatorius. Atskiras generatorius reikalingas stabiliam energijos tiekimui agregato elektros pavaroms.

● Sėjamųjų aparatų diskų, skirtų žolėms ir posėlinių augalų mišiniams, dar nėra.

● Kraštinių sėjamųjų sekcijų lygiagretainio tipo pakabose yra sumontuoti padėties jutikliai. Jie leidžia sureguliuoti reikiamą agregato padėtį dirvos paviršiaus atžvilgiu tiesiai iš operatoriaus darbo vietos.

Proceed gamoje planuojamos 6–12 m darbinio pločio sėjamosios.

● Dar nežinoma net apytikslė kaina, tačiau tikėtina, kad 5,40 m pločio Proceed kainodara turėtų būti arčiau 24 eilučių tikslios sėjos sėjamosios Tempo L su CSF (apie 218 000 eurų*), nei 6,00 m pločio universalios kombinuotos Rapid A 600C sėjamosios su trąšų įterpimu (apie 154 000 eurų*).

Dėl geresnės prieigos keičiant sėjamųjų aparatų diskus, galinę sėjamųjų noragėlių eilę galima pastumti maždaug 55 cm atgal. Operacija atliekama hidrauliniu būdu

Išvados: Väderstad planuoja pristatyti naują universalią tikslios sėjos sėjamąją, pritaikytą beveik visoms įprastinėms kultūroms, tarp jų ir javams, įskaitant tiesioginę sėją į ražieną be jokio išankstinio dirvos dirbimo. Švedų gamintojo pasirinktai koncepcijai priekaištų neturime: prieš kiekvieną sėjos eilutę atliekamas pirminis sutankinimas prispaudimo voleliu, sėklos į vagutę išberiamos tiksliai ir po vieną, savo ruožtu, lygiagretainio tipo pakaba daug prisideda prie pastovus sėjos gylio palaikymo.

Priekiniai prispaudimo voleliai turi individualią, nepriklausomą pakabą, todėl labai gerai kopijuoja dirvos paviršių

Sėdami kviečius ne kartą tikrinome ir įsitikinome, kad sėklos visais atvejais buvo išbertos nustatytame gylyje. Gylio tikslumas išlaikytas net traktoriaus ratų vėžėse. Tarpueilių plotis 22,5 arba 45,0 cm, tačiau kukurūzus ir cukrinius runkelius galima sėti du arba net tris kartus didesniais tarpueiliais. Jei Väderstad skirs daugiau dėmesio agregato svoriui ir jo paskirstymui visame dirvos plote, tuo sumažindama žalingą dirvos eroziją, Proceed įgis visas galimybes išpildyti ateities reikalavimus bei naudotojų lūkesčius, bent jau ten, kur sąlygos sėjai yra geros.

*Kainos nurodytos eurais be PVM.

Profi Lietuva Nr. 17/2022-1



Jums turėtų būti įdomu


Testai

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Užpraėjusiais metais Prancūzijoje vykusioje Horsch lauko die...

Testai

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Lenkijos gamintojas Czajkowski Maszyny specializuojasi juost...

Testai

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Claas naujienų pristatyme be atnaujintų Lexion javų kombainų...