Menu




Automatinio vairavimo su kamera sistema našumą didina iki 20 %

Technikos naujienos 18.03.2020   

Automatinio vairavimo su kamera sistema našumą didina iki 20 %


Kompanija John Deere Europos rinkai pritaikė AutoTrac Vision automatinio vairavimo su kamera sistemą. Derinant aukštos rezoliucijos vaizdą, kurį perduoda ant traktoriaus kabinos montuojama vaizdo kamera, su korekciniu GPS signalu, sistema automatiškai reguliuoja traktoriaus ar savaeigio purkštuvo judėjimą technologinėmis vėžėmis net ir tokiuose pasėliuose, kuriuos sėjant nebuvo taikytas automatinis vairavimas ir nėra automatinio vairavimo linijų. 

Sistema galima įrengti beveik visuose John Deere modeliuose, išskyrus tuose, kurių kabinos su panoraminiu stogu, ir John Deere R serijos savaeigiuose purkštuvuose. AutoTrac Vision pritaikyta dirbti ankstyvų augimo tarpsnių javų ir kukurūzų pasėliuose.

Gamintojo skaičiavimais, vairuodamas traktorių su AutoTrac Vision operatorius patiria mažiau streso, nes nesibaiminama, kad dygstantys augalai gali būti mechaniškai riedančių tarpueiliais ratų sužaloti. Automatiškai vairuojamos technikos darbo greitis siekia 30 km/val., tad per tą patį laiką galima padaryti daugiau. Skaičiuojama, kad našumas padidėja 20 %. Sistema efektyvi net ir tamsiuoju paros metu. AutoTrac Vision pritaikoma ir mechaninio piktžolių tarpueiliuose naikinimo padargams. 

Kamera nustato technologinę vėžę arba augalų eilę ir vairuoja mašiną išilgai jos, išlaikydama transporto priemonės ratus centre tarp augalų eilių. Tais atvejais, kai ji negali aptikti augalų juostos, sistema vėl nukreipia į automatiškai sugeneruotą vairavimo liniją. Sistema veiksminga tol, kol kamera gali atskirti augalų eiles ir tarpueilių dirvą. Norint ją naudoti ir vėlesniais augalų augimo tarpsniais, kai jų lapai uždengia tarpueilius, reikėtų papildomai įrengti John Deere siūlomą eilių atpažinimo įrangą.

Pasak John Deere kompanijai Lietuvoje atstovaujančios bendrovės DOJUS agro produktų vadybininko Edvino Navicko, AutoTrac Vision Jungtinėse Valstijoje naudojama jau apie penkerius metus. Europos žemdirbiams ji siūloma nuo praėjusio rudens. „Nors JAV ji daugiausia naudojama dirbant su purkštuvais, tačiau didžiausias AutoTrac Vision potencialas mechaniškai naikinant piktžoles tarpueiliuose. Ji padeda traktoriui su tarpueilių kultivatoriumi judėti tarpvėžmis tiksliai ir jas įdirbti, nesužalojant kultūrinių augalų“, - aiškina specialistas. 

Jo teigimu, paprastos automatinės vairavimo sistemos techniką vairuoja tiesia linija, neatsižvelgdama į nukrypimus. AutoTrac Vision automatiškai pakoreguoja mašinų judėjimo trajektoriją, kameros pagalba sekdama technologines vėžes, ir išlaiko ratus tarp augalų eilių ar kaupiamųjų augalų vagų.

„Lietuvoje AutoTrac Vision taip pat jau siūlome. Yra ūkių, ypač ekologinių, kuriems ji labai aktuali. Apskritai, ateityje dar labiau griežtėjant cheminių augalų apsaugos priemonių naudojimo reikalavimams ar jas iš viso uždraudus, AutoTrac Vision itin pravers naikinant piktžoles mechaniniu būdu“, - pabrėžė E. Navickas. Jo teigimu, nors tokia sistema nėra pigi, tačiau investicijos į ją greitai atsipirktų, nes išlaidos cheminiams piktžolių naikinimo preparatams didesnės. 

Profi Lietuva info

 



gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Prieš porą metų pristatyta Krone ir Lemken bendrai sukurta s...

Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...