Menu




Claas javų kombainų gamos naujokas – vidutinės klasės Trion

Technikos naujienos 06.08.2021   

Claas javų kombainų gamos naujokas – vidutinės klasės Trion


Premjerinę javų kombainų seriją, kuri keičia ankstesniają Tucano, gamintojas pristato šūkiu – „Tinka Jūsų ūkiui“. Be penkių ir šešių kratiklių kombainų, naujoje Trion serijoje taip pat yra vieno arba dviejų rotorių hibridinių kombainų. Be to, ir Terra Trac bei Montana versijos. Anot gamintojo, pasirinkimo įvairovė tokia didelė, kad leis kiekvienam pasirinkti labiausiai ūkio poreikius atitinkančią mašiną.

Išties, tiek daug įrangos ir kūlimo technologijų variantų šios klasės kombainuose dar nėra buvę. Pristatydama 20 naujų Trion serijos modelių, Claas tęsia ambicingą 2019-aisiais pradėtą derliaus nuėmimo technikos ir technologijų modernizavimą. Per dvejus metus kompanija atnaujino beveik visą kombainų asortimentą. Iš senesnių Tucano liks tik 320 modelis.

Gamintojo teigimu, skaičiuojama, kad Trion sudarys apie 25–30 % iš maždaug 5000 Claas kasmet pagaminamų kombainų. Tikimasi, kad ši nauja serija gali paskatinti pardavimus Amerikoje ir kitose rinkose.

Pasak Claas kompanijai Lietuvoje atstovaujančios bendrovė Baltic Agro Machinery produkto vadybininkės Jūratės Šniaukaitės, dabar net ir nedidelių ūkių savininkai galės įsigyti kombainą su išskirtine Claas APS kūlimo sistema. „Šios klasės kombainų išskirtinumas – montuojama didelio našumo Jet Stream valymo sistema su turbininiu ventiliatoriumi. Taip pat klientams siūlomas labai platus išmanių pagalbos operatoriui sistemų pasirinkimas, kurios padeda darbus atlikti efektyviau ir šios klasės kombainuose galimos tik Claas Trion kombainuose. Kuriant naujas mašinas, ypatingas dėmesys skiriamas ir operatoriaus patogumui, todėl kartu su Trion pristatoma ir visiškai naujo dizaino kabina, o kombaino valdymas lengvas ir intuityvus“, – svarbiausius naujų Trion kombainų privalumus nurodo J. Šniaukaitė.

Trion gama apima net 20 modelių: nuo tradicinės konstrukcijos penkių kratiklių (258 AG) iki hibridinio kombaino su dviem rotoriais (435 AG). Mašinos aprūpintos daugybe modernių pagalbos operatoriui sistemų, užtikrinančių aukštą darbo komfortą ir patogumą.

Trion 500 – penkių kratiklių kombainas su APS Walker kūlimo sistema, kūlimo būgno plotis 1420 mm; Trion 600 – šešių kratiklių kombainas su APS Walker kūlimo sistema, kūlimo būgno plotis 1700 mm; Trion 700 – kombainai su APS Hybrid kūlimo sistema (Trion 710 - 730 su vienu rotoriumi Roto Plus, Trion 750 su dvigubu rotoriumi Roto Plus), kūlimo būgno plotis 1 420 mm. Priklausomai nuo modelio, montuojami nuo 8 000 l iki 12 000 l talpos grūdų bunkeriai. Grūdų iškrovimo greitis svyruoja nuo 90 iki 130 litrų per sekundę.

Be įvairios kūlimo koncepcijos atitinkamame galios diapazone, visos serijos gali būti aprūpintos naujausiomis funkcijomis. Pavyzdžiui, dabar galimos ne tik šešios Terra Trac guminių vikšrų versijos, bet ir šeši kombainai Montana su visiškai automatine iki 18 % šoninio nuolydžio ir iki 6 % išilginio nuolydžio kompensavimo sistema. Be to, visuose Trion įrengta nauja Premium kabina.

Pageidaujant, visi Trion gali būti aprūpinti įvairiomis Cemos Automatic ir Cemos Dialog automatizavimo ir pagalbos operatoriui sistemomis, kurios ne tik padidina našumą, bet ir optimizuoja kūlimo efektyvumą bei kokybę, palengvina operatoriaus darbą.

Efektyvų kūlimo procesą garantuoja kombainų kūlimo sistemoje sumontuotas 450 mm skersmens greitintuvo būgnas, kuris leidžia pasiekti labai didelį našumą. Jis gerokai padidina augalų masės srauto greitį – nuo 3 m/s iki 20 m/s.

Pirminis augalų masės srauto greičio padidinimas pradeda efektyvių procesų grandinę. Augalų masė išpurenama ir atskiriama. Augalų masės srautas yra tolygesnis ir iki 33 % greitesnis. Dėl didelių išcentrinių jėgų, per visą pobūgnio plotą atskiriama daugiau grūdų. Vien tik pirminis pobūgnis, kuris sumontuotas tiesiai po greitintuvo būgnu, atskiria iki 30 % grūdų, todėl sumažėja pagrindinio pobūgnio apkrova.

Lemiamas pranašumas sukuriamas dar prieš augalų masei pasiekiant kūlimo būgną. Taip gaunamas iki 20 % didesnis našumas esant toms pačioms degalų sąnaudoms.

Visi 5 ir 6 kratiklių Trion 500 ir 600 modeliai yra standartiškai komplektuojami su pasiteisinusia vadinamąją daugiafunkcio atsiskyrimo sistema (MSS – angl. multifinger separation system), kurią sudaro virš šiaudų kratiklių sumontuotas būgnas su valdomais pirštais, purenančiais šiaudų sluoksnį.  Net sudėtingomis sąlygomis, MSS užtikrina efektyvų neiškultų grūdų separavimą. Pavyzdžiui, jei šiaudai yra drėgni arba stiebai yra žali, intensyvus šiaudų masės purenimas turi lemiamą reikšmę aukštam separavimo intensyvumui. 

Daugybė valdomų pirštų į šiaudų sluoksnį sminga iš viršaus ir purena šiaudus. Taip šiaudų sluoksnis tampa plonesnis ir neiškulti grūdi gali būti atskirti anksčiau. Rezultatas – visas šiaudų kratiklių ilgis išnaudojamas efektyviau, o šiaudų struktūra ir kokybė yra geresni. Pirštų veikimo intensyvumą galima reguliuoti atsižvelgiant į kintančias derliaus nuėmimo sąlygas 

APS augalų masę tiekia tolygiai ir sukuria idealias sąlygas, kad neiškulti grūdai būtų atskirti ir kombainuose su Roto Plus rotoriais. Trion 750 sumontuoto APS kūlimo įrenginio tiekimo būgnas šiaudus perskiria į du augalų masės srautus, kuriuos tiekia dviem priešingomis kryptimis besisukantiems didelio našumo rotoriams. 445 mm skersmens ir 4200 mm ilgio rotoriai užtikrina labai didelį separavimo plotą.

Trion 730/720 modeliuose antrinį separavimą atlieka vienas 570 mm skersmens rotorius. Tiek dviejų, tiek vieno rotoriaus mašinose rotoriaus greitis reguliuojamas be pakopų, per Cebis.

Standartiškai visuose Trion modeliuose įrengta išmanioji Dynamic Power variklio valdymo sistema, kuri kontroliuoja skirtingas variklio galios kreives, priklausomai nuo variklio sūkių ir reguliuoja reikalingos galios sukimo momentą. Esant dalinei apkrovai (šiaudų klojimas į pradalges), galima sutaupyti iki 10 % degalų. Padidėjus apkrovai, galia padidinama iki maksimalios. 

Svarbiausi naujų Trion privalumai

Platus 20 modelių pasirinkimas

Didelė kūlimo sistemų įvairovė: kratiklinė, hibridinės vieno rotoriaus ir dviejų rotorių 

Didelio našumo kūlimo sistema

Standartinė Jet Stream valymo sistema visuose modeliuose

Nauji Etapo V deginių reikalavimus atitinkantys Cummins varikliai, užtikrinantys optimalią galią (6 cl/., atitinkamai 6,7 ir 8,9 l darbinio tūrio Cummins B6.7 ir Cummins L9)

Ratinių, vikšrinių Terra Trac ir Montana modelių pasirinkimas

Didesnį komfortą suteikianti naujo dizaino Claas kabina 

Didelės talpos bunkeriai

Didelis pjaunamųjų pasirinkimas

Visi Trion modeliai jau galimi užsakyti 2022 m. sezonui Europos rinkose. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...

Technikos naujienos

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Naujausi John Deere 5M traktoriai galimi su naujomis transmi...