Menu




Sprendimai tvariam ūkininkavimui šiandien ir idėjos rytojui

Įvykiai 04.06.2021   

Sprendimai tvariam ūkininkavimui šiandien ir idėjos rytojui


Tvarus, tausojamasis, tikslusis ūkininkavimas – terminai vis labiau įsigalintys žemės ūkio sektoriuje. Juos vis dažniau vartoja ir žemdirbiai, ir techniką bei technologijas jiems kuriančios įmonės. Kompanija John Deere praėjusią savaitę surengė internetinę tvariam ūkininkavimui skirtą konferenciją, kurioje apžvelgė sprendimus tvariam ūkininkavimui plėtoti.

Tausojamoji žemdirbystė, Europos Sąjungos žaliojo kurso viena iš dedamųjų, – šiandienos ir tikėtina ateities žemės ūkio sektoriaus prioritetas, kuris kelia nemažai naujų iššūkių, pirmiausia žemdirbiams. Pasak kompanijos John Deere Žemės ūkio ir vejų technikos departamento prezidento Mark‘o von Pentz‘o, būti ūkininku šiandien nėra lengva. 

„Žemės ūkis yra po padidinamuoju stiklu visomis prasmėmis – ekologinėmis, ekonominėmis ir viešosios nuomonės. Augant pasaulio žmonių populiacijos skaičiui, ūkininkai turės pamaitinti dar daugiau žmonių, bet pamaitinti ne bet kokiu, o maistu, pagamintu naudojant tausojamąsias, tvarias technologijas. Labai svarbu, kad jas taikant, žemės ūkio augalų derlingumas nenukentėtų, atvirkščiai – jis turėtų dar didėti, nes žemės ūkio produkcijos pasauliui išmaitinti reikės daugiau, – konferencijos įžangoje pabrėžė M. Pentz‘as. – Turime nepamiršti ir klimato kaitos keliamų iššūkių. Tad būti ūkininku šiandien išties nėra paprasta“.

Jo teigimu, svarbiausia tikslas šiandien – pagaminti kuo daugiau, sunaudojant kuo mažiau, t.y. reikia gauti didelius derlius, mažiau tręšiant, purškiant ir sunaudojant mažiau degalų. Tiksliąsias, išmaniąsias, tausojamąsias technologijas bei sprendimus kompanija John Deere kuria ir diegia daugiau kaip dvidešimt metų ir yra šios srities lyderė, tačiau ES žaliasis kursas skatina tam skirti dar daugiau dėmesio. „Mes – esame žemdirbių partneriai ir įsipareigojame jiems pateikti efektyviausius sprendimus, kurie padėtų įveikti naujus iššūkius, padėtų dirbti pelningai, bet tuo pačiu ir aplinkai draugišku būdu bei tausojant išteklius. Mes taip pat susiduriame su tais pačiais kaip ir žemdirbiai iššūkiais, tik netiesiogiai“, - dėstė M. Pentz‘as.

Norint ūkininkauti tvariai, labai svarbu taikyti kompleksinius agronominius sprendimus, įvertinus oro sąlygas, dirvožemio maistingumą ir kitus veiksnius. Tam reikalinga ne tik tinkama technika bei technologijos, bet ir daug duomenų, kuriems kaupti labiausia tinka debesija paremtos platformos, prieinamos bet kada ir bet kur. „Puikus pavyzdys – John Deere operacijų centras, - teigė kompanijos Žemės ūkio ir vejų technikos departamento prezidentas. – Beje, skaitmenizacija, skaitmeniniai sprendimai – vienas iš įrankių galintis padėti sumažinti poveikį aplinkai ir padėti ūkininkams pasiekti tokius pat ar net didesnius derlius, naudojant mažiau mineralinių trąšų, agrocheminių medžiagų ir degalų. Prie tvarumo plėtros neabejotinai prisidės ir dirbtinis intelektas, elektrifikacija, automatizacija, autonominės sistemos, kurių potencialas žemės ūkyje toli gražu dar nėra išnaudotas“.

Pasak John Deere ateities technologijų skyriaus vadovo prof. Peter‘io Pickel‘io, skaitmenizacija – didžiausia revoliucija žemės ūkyje po mechanizacijos. „Žemės ūkiui skirtas ypatingas vaidmuo siekiant sumažinti klimato kaitą. Žemės ūkio technikos pramonės užduotis – sumažinti šiltnamio efektą skatinančių dujų emisijas. Tai galima padaryti, taikant 4 skirtingus mechanizmus: didinti mašinų efektyvumą; optimizuoti agronominius sprendimus (gaminti daugiau, sunaudojant mažiau); išnaudoti mašinų pajėgumus, automatizuojant darbo parametrų nustatymą; naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius“, - apibendrino P. Pickel‘is.

Nemažai tvarumo idėjas atitinkančios technikos ir technologijų John Deere gali pasiūlyti jau šiandien. Viena iš tokių – automatinės kombaino kūlimo procesų sistemos, reguliuojančios darbo parametrų nustatymus, priklausomai nuo javapjūtės sąlygų ir didinančios kombaino pajėgumų panaudojimą. „Tai pirmas žingsnis autonominių javų derliaus procesų link“, - neabejojo P. Pickel‘is.

Jo teigimu, taršą kenksmingomis išmetamosiomis dujomis gerokai mažina elektrinės transporto priemonės, tačiau kol kas masinis šių technologijų įdiegimas žemės ūkio technikoje susiduria su keblumais. „Įsivaizduokite, norint, kad 250 AG traktorius dirbtų visą dieną tik naudodamas akumuliatorių energiją, baterija turėtų sverti net 10 tonų. Elektrifikacijos plėtra dar labiau paspartėtų, jei būtų sukurtos sistemos akumuliatoriams efektyviai pakrauti, naudojant saulės, vėjo ar biodujų energiją“, - aiškino pranešėjas.

Prie tvaraus ūkininkavimo prisideda ir dirvožemį tausojančios sistemos, pavyzdžiui, dirvą mažiau slegianti techniką. Pasak Simon‘o Schowalter‘io, John Deere didelio galingumo traktorių rinkodaros vadovo, tyrimais įrodyta, kad vikšrinė technika gerokai padidina kontaktinį su dirva plotą, todėl sumažėja jos slėgimas. „Dar mažiau ją slegia traktorius su 4 vikšrų važiuokle. Be abejo, visos tausojančios technologijos (padangų slėgio reguliavimo sistemos, dvigubi ratai ir kt.) yra gerai, bet norint dirvą mažiau žaloti, vertinant ir buksavimą, vertėtų rinktis keturių vikšrų traktorius“, - pabrėžė jis. 

Didesnis kontaktinis plotas reiškia ir mažesnį vėžių gylį, kuris sumažina tankinimą gilesniuose dirvožemio sluoksniuose ir sumažina pasipriešinimą riedėjimui. Mažesnis pasipriešinimas riedėjimui reiškia mažesnes degalų sąnaudas, taigi ir mažesnį išmetamo CO2 kiekį. Bandymai parodė, kad tokiu būdu galima sumažinti degalų sąnaudas 10 %, taigi ši koncepcija gali būti reikšmingas indėlis į klimato apsaugą. Apskaičiuota, kad vikšriniai traktoriai CO2 išskyrimą gali sumažinti iki 20 t per metus. 

Nyderlanduose taikoma dirvas tausojanti technologija skystam mėšlui įterpti – dirva mažiau slegiama ne tik dėl to, kad dirbama traktoriumi su vikšrine važiuokle, bet ir dėl to, kad organinių trąšų tiekimui naudojama žarnų sistema, o ne su traktoriumi agreguojama cisterna

Naujausias iš John Deere vikšrinių traktorių – 8RX, kuris buvo kurtas specialiai 4 vikšrų važiuoklei.  8RX kontaktinis plotas yra 4,6 m², todėl slėgis yra labai mažas -  tik 0,4 kg/cm². Mašina pirmą kartą pristatyta 2019-ųjų Agritechnica parodoje, pernai ją buvo galima pamatyti ir Lietuvoje.

Tobulinant augalų priežiūros ir tręšimo sistemas, John Deere koncentruojasi į tiksliąsias technologijas. „Svarbu rasti balansą, nepertręšti, tręšti laiku ir ne per dažnai. Tręšimo planavimas turi prasidėti nuo dirvožemio tyrimų, vėliau galima panaudoti augalų optinius azoto jutiklius dar didesniam tikslumui pasiekti. Vis dažniau augalų apsaugos priemonių naudojimo tikslumui padidinti pasitelkiami dronai, vaizdo kameros ar fotoapratai, įvertinantys pasėlių piktžolėtumą. Šiose srityse vadovaujamės principu – tiek daug, kiek reikia, tiek mažai, kiek įmanoma“, – teigė Alexander‘is Berges‘as, John Deere gamybinių sistemų vystymo vadovas.

Jo teigimu, tiksliai galima tręšti ne tik mineralinėmis, bet ir organinėmis trąšomis. Tam pritaikytas John Deere skystojo mėšlo analizatorius HarvestLab 3000, kuris tiria maisto medžiagų kiekį masėje artimaisiais infraraudonaisiais spinduliais (NIR). Su HarvestLab paprasta reguliuoti maistingųjų medžiagų, tokių kaip azotas, fosfatas (P2O5) ir kalio karbonatas (K2O), kiekius, tenkančius vienam hektarui, vadovaujantis tikslinėmis (pvz., azoto) ir ribinėmis vertėmis (pvz., fosforo). John Deere Manure Sensing sistema analizuoja skystųjų organinių trąšų sudėtį ne tik užpildymo, bet ir skleidimo metu iki trąšoms pasiekiant dirvožemį. Skleidimo metu atsižvelgiama į maistingųjų medžiagų nuokrypius ir nusėdimą, ir jie yra kompensuojamai automatiškai reguliuojant greitį ir srauto normą realiuoju laiku.

Pagal HarvestLab 3000 analizes gali būti reguliuojamos organinių trąšų skleidimo normos realiuoju laiku

Vokietijos žemės ūkio draugija (DLG) patvirtino John Deere Manure Sensing System sistemą kaip tinkamą visų trijų svarbiausių organinių trąšų analizei. Patvirtinus sistemą kaip tinkamą galvijų mėšlo analizavimui, DLG praplėtė pritaikymo sritį ir įtraukė kiaulių mėšlą ir biodujų masę. Naujausiu Vokietijos žemės ūkio draugijos suteiktu sertifikatu patvirtinama, kad jutiklio tikslumas prilygsta sertifikuotų laboratorijų taikomiems cheminių medžiagų matavimo metodams. Didelis privalumas – nepertraukiama analizė, atliekant daugiau kaip 4000 matavimų per sekundę. Išvengiama matavimo klaidų, kurios galėtų kilti, pavyzdžiui, dėl netinkamos mėginių ėmimo procedūros, netinkamo sandėliavimo ar vėluojančių rezultatų. 

Vystant pasėlių apsaugos technologijas, John Deere plėtoja tikslines pasėlių apsaugos sistemas. Siekiant išvengti chemikalų perdozavimo, dvigubo purškimo, kompanija siūlo įvairias tiksliąsias technologijas, kurioms taikyti pasitelkiama automatinės vairavimo sistemos AutoTrac ir įvairių inovatyvių purškimo sistemų (purkštuvo sijų sekcijų kontrolės SectionControl, individualaus purkštukų valdymo ExactApply ir kitų) duetas. 

Dar viena kompanijos inovacija, atitinkanti tvarumo principus, – pažangi See & Spray Select sistema, galima gamykliškai įrengti John Deere purkštuvuose. Purkštuvai su šia technologija purškia piktžoles tik tada, kai jos yra aptinkamos, t.y. selektyviai. Taigi galima efektyviau naudoti brangias augalų apsaugos priemones, neperdozuoti jų ir taip mažinti piktžolių atsparumą jų veikliosioms medžiagoms. 

Piktžolėms nustatyti See & Spray Select naudoja vaizdo kameras ir dirbtinį intelektą, tad herbicidai naudojami tik konkrečiose vietose. Kol kas ši sistema galima purkšiant eilutėmis auginamų augalų pasėlius.

Panašiai su piktžolėmis galima kovoti ir naikinant jas mechaniškai, naudojant greitaeigių fotoaparatų technologiją. Sistemos tikslumas leidžia traktoriumi važiuoti dideliu iki 16 km/val. greičiu, piktžolės tarpueiliuose mechaniškai naikinamos itin tiksliai, nepažeidžiant žemės ūkio augalų. Ši technologija itin aktuali ekologiniams ūkiams. Ji praverstų ir tradiciniuose ūkiuose, derinant chemines ir mechanines priemones. Taip sumažinant išlaidas herbicidams ir mažiau kenkiant gamtai.

See & Spray Select gali būti įrengta MY22 ir naujesniuose John Deere 400 ir 600 serijos purkštuvų, įskaitant 408R, 410R, 412R, 612R ir 616R. See & Spray Select gali sumažinti sunaudojamų herbicidų kiekį vidutiniškai 77 %, purškiant tik piktžoles pūdyme.



Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...