Menu




Kairaičių ūkyje – nematyta Lietuvoje savaeigė srutų įterpimo mašina

Naujienos 24.05.2024   

Kairaičių ūkyje – nematyta Lietuvoje savaeigė srutų įterpimo mašina


Kazlų Rūdos savivaldybėje ūkininkaujantys Dalia ir Aidas Kairaičiai sulaukė pirmosios Lietuvoje savaeigės srutų įterpimo mašinos Oxbo AT5104 LNMS, kurią pristatė Olandijos gamintojo atstovas – UAB Ivabaltė. 

Oxbo – specialios derliaus nuėmimo ir kontroliuojamos organinių trąšų, kalkių įterpimo į dirvą ir paskleidimo įrangos lyderis, turintis ilgametę, ekonomiškų, didelio pravažumo, pritaikytų dirbti sunkiausiomis sąlygomis mašinų gamybos patirtį. „Džiaugiamės galėdami Lietuvos rinkai patiekti inovatyvias, geriausios kokybės Oxbo gamintojo savaeiges srutų įterpimo mašinas. Didieji gyvulininkystės ūkiai susiduria su problema, kad per trumpą laiką reikia likviduoti didelius susikaupusių srutų kiekius. Taip pat neefektyviu organinių trąšų panaudojimu. Laistant srutas, didžioji dalis veikliosios medžiagos išgaruoja, tuo tarpu tinkamai įterpiant į dirvožemį net iki 95 % veikliosios medžiagos yra išsaugoma. Be to, srutos gali būti paskirstytos, naudojant kintamą normą pagal derlingumo žemėlapius. Taip užtikrinamas efektyvus ir greitas organinių trąšų panaudojimas, kas leidžia vystyti ekonomiškai efektyvius ir draugiškus aplinkai, tvarius ūkius,“ – sako UAB Ivabaltė Inovacijų vadovė Gabija Tarvydytė. 

Gyvulininkystę ir augalininkystę plėtojančiame Kairaičių ūkyje, į kurį pristatytas pirmoji Oxbo savaeigė srutų įterpimo mašina, laikoma apie 1 000 melžiamų karvių. Valdomos žemės plotas siekia apie 1 000 ha. Ūkininkai skaičiuoja, kad viena karvė per parą išskiria apie 80 l srutų. „Kiekiai iš visos bandos tikrai dideli. Šį pavasarį su naujuoju srutų įterptuvu ištręšėme 14 000 l. Mašinos darbas ir greitis labai įspūdingas, – sako ūkio atstovas Marius Skučas. – Dirba ir greitai, ir kokybiškai. Jei logistika tvarkingai sudėliota, per 8 val. galima 1 000 m3 srutų įterpti. Bet visų svarbiausia per tręšimą šiemet nesulaukėme nei vieno skambučio dėl nemalonių kvapų.“

Mariaus teigimu, tokio tipo savaeigės srutų įterpimo mašinos ūkis pradėjo dairytis pernai. Rinkosi iš keturių gamintojų technikos. „Oxbo konstrukcijos komponentai mums yra žinomi, kad ir pavarų dėžė ar variklis. Kai žinai konstrukcijos sudedamąsias dalis, jų kokybę, rinktis paprasčiau“, – teigia ūkio atstovas.

Pasak jo, anksčiau srutos buvo laistomos kaip ir daugumoje ūkių – srutvežiais. „Kaip sakoma - švirkštu į dausas“, – juokiasi Marius. Su Oxbo AT5104 LNMS srutos gali būti įterpiamos kintama norma pagal derlingumo žemėlapius. Kairaičiai tyrė ir pačių srutų kokybę, kad tręšimo norma būtų apskaičiuota kuo tiksliau, tad šiemet tikimasi gerokai sumažinti mineralinių trąšų kiekį.

Mariaus teigimu, privalumų tręšiant savaeige mašina yra ir daugiau. „Darbai turi būti atlikti optimaliausiu laiku. Būdavo, kad terminai spaudžia, o oro sąlygos kokios gali būti blogiausios. Klampojame dirvose, gadiname jų struktūrą, nes kitos išeities nėra. Dabar be baimės galime palaukti palankesnių sąlygų ir darbus atlikti greitai be žalojančio poveikio dirvai“, – tvirtina Marius.

Oxbo savaeigių skystųjų organinių trąšų įterpimo mašinų gamą sudaro nuo 16 m3 talpos trijų ratų iki 26 m3 talpos penkių ratų modeliai. Kairaičių įsigytas Oxbo AT5104 LNMS – tai didelės talpos, keturių ratų organinių trąšų savaeigė įterpimo mašina, užtikrinanti efektyvų organinių medžiagų panaudojimą. SuperLoad sistema užtikrina, kad netgi 22 m3 talpos mašina užpildoma per mažiau nei 2 minutes. Taip pat AT5104 LNMS mechaninė važiuoklė kartu su ZF CVT transmisija, užtikrina didžiausią traukos galią, kad būtų galima įveikti iki 30 % daugiau hektarų per valandą, kartu sumažinant žemės slėgimą ir degalų sąnaudas.

 



gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

Joskin investuoja į gamybos plėtrą

Joskin investuoja į gamybos plėtrą

Srutų ir mėšlo transportavimo bei paskleidimo ir kitos įrang...

Naujienos

Įmonė Agrokoncernas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos žaliuoju aljansu

Įmonė Agrokoncernas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos žaliuoju aljansu

Agrokoncernas stiprina partnerystes su šalies mokslininkais...

Naujienos

Dotnuva Baltic pristato juostinę sėjamąją SUMO

Dotnuva Baltic pristato juostinę sėjamąją SUMO

Dotnuva Baltic toliau pildo atstovaujamos technikos portfelį...