Menu




10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Įvykiai 20.02.2024   

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį


Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikiančios Western Fabrications produkcijos, taip palankiai susiklostė, kad tautiškais motyvais papuošta 10 000-toji WF 24 T puspriekabė atiteko Panevėžio r. ūkininkui Rimui Kasčioniui.  Jubiliejinė mašina prieš pat Lietuvai svarbią datą praėjusią savaitę buvo pristatyta į Kasčionių ūkį su gamintojo ir prekybos atstovo DOJUS agro palyda.

Pasak Western Fabrications pardavimų vadovo Mindaugo Virkučio, į apvalų skaičių įeina visos registruojamos, turinčios važiuoklę  priekabos ir puspriekabės. „Džiugu, kad jubiliejinę mašiną įsigijo Lietuvos ūkis. Labai norėjome pabrėžti tautiškumą, akcentuoti, kad mašina pagaminta Lietuvoje. Puspriekabės viršutinė dalis papuošta tautinės juostos raštais, ant kėbulo užklijuoti baltų kalendoriaus ženklai. Visa tai pagaminta iš šviesai atspindinčios, atšvaitams naudojamos medžiagos“, - apie ypatingos mašinos apdailą pasakoja M. Virkutis.

Ant išskirtinės puspriekabės yra ir daugiau jos unikalumą rodančių ženklų. „Puspriekabė paženklinta mūsų moto „Quality lives here“, arba lietuviškai – „kokybė gyvena čia“. Taip pat nuoroda angliškai, kad tai lietuviškas produktas ir skaičius 10 000“, – sako Western Fabrications pardavimų vadovas.

Į panevėžiečio R. Kasčionio ūkį pristatyta Western Fabrications pagaminta jubiliejinė mašina nėra pirmoji. Apie 820 ha valdantis augalininkystės ūkis pirmuosius iš Lietuvos gamintojo įsigijo sniegui valyti pritaikytus buldozerius, vėliau konteinerinės sistemas, kurios su supiltais grūdais keliamos ant sunkvežimio ar priekabos ir tokiu būdu transportuojamos. „Apie 20 t talpos kiekvieno konteinerius dar turime ir naudojame. Taip pat dirbame ir su Western Fabrications pagamintomis perkrovimo priekabomis bei grūdų transportavimo puspriekabėmis. Per mūsų ūkininkavimo laiką ne vieną mažesnės talpos Western Fabrications mašina buvo pakeista į našesnę, įsigijus galingesnės javų dorojimo technikos. Įsigytoji puspriekabė 30 m3 (be paaukštinimų) talpos WF 24T pakeitė mažesnę 22,5 m3 (be paaukštinimų) WF 18T. Reikėjo pajegėsnės, kad iš naujai įsigyto kombaino bunkerio tilptų per 30 m3 grūdų“, – sako ūkininkas. 

 

Jo teigimu, nors renkantis naujas priekabas ar puspriekabes, pasižiūrima ir į kitų gamintojų mašinų technines charakteristikas , tačiau Lietuvos gamintojo technikai lygių nėra. „Western Fabrications technika kokybiškiausia, jie gamina patikimiausiai, o kaina... juk už gerą daiktą visada reikia atitinkamai ir sumokėti. Neieškome pigiausios kainos, žiūrime, kad technika būtų kokybiška ir ilgai tarnautų“, – akcentuoja R. Kasčionis.

Western Fabrications technikos kokybė vertinama ir užsienyje, ir Lietuvoje

Western Fabrications pardavimų vadovo M. Virkučio teigimu, didžioji pagaminamos produkcijos dalis (apie 90 proc.) eksportuojama, pirmiausiai, į kaimynines šalis – Latviją, Estiją, Suomiją, Švediją, Daniją ir Norvegiją. „Atrandame ir naujų rinkų, sėkmingai startavome Prancūzijoje, žengiame į Rumuniją, Bulgariją. Mūsų produkcija žinoma taip pat Lenkijoje, Vokietijoje, Čekijoje. Lietuvoje lieka iki 10 proc. gaminių, tačiau gimtojoje rinkoje jau keleri metai esame lyderiai“, – tvirtina M. Virkutis.

Į klausimą, koks svarbiausias Western Fabrications gaminamų mašinų privalumas ir išskirtinumas, M. Virkutis net negalvodamas atsako: „Mūsų arkliukas – kokybė. Tam skiriame nemažai pastagų ir žinoma, tai kainuoja, tačiau ūkininkai sutinka už tai sumokėti“. Jo teigimu, gamybos techologija apima kelis papildomus, kokybę garantuojančius procesus. „Papildomai šratuojame ir su smėliu, ir su metalo granulėmis. Taikome vadinamajį dvigubą dažymą, kai paviršius pirma gruntuojamas, paskui dengiamas dažais“, – aiškina pardavimų vadovas. 

Per metus Mažeikiuose pagaminama apie 1 000 priekabų ir puspriekabių. Gamybos pajėgumus per dešimt metų pavyko padvigubinti. „Nuolat investuojame į gamybos įrangą, turime suvirinimo, metalo pjovimo robotų. Žmonių skaičius mažai kinta, tačiau su robotizuotomis sistemomis galime padidinti gamybos apimtis. Tikslas vietoj šiandien per dieną pagaminamų 4 mašinų, surinkti – 6“, – apie planus pasakoja pardavimų vadovas, pridurdamas, kad pardavimus ir mūsų šalyje užimamos rinkos dalį pavyko reikšmingai padidinti, kai technikos pardavimai buvo atskirti nuo gamybos, t.y. prekyba buvo perduota į vieno atstovo rankas.

Priėmus šį sprendimą, prasidėjo derybos su galimais atstovavimo kandidatais. „Lietuvoje tvirčiausiai pasirodė DOJUS agro su savo komanda. Nors iš pradžių labai nuogąstavome, kad pardavimai kris, rinkos dalis sumažės, tačiau rezultatai pranoko lūkesčius. Visos kreivės kilo vis aukštyn ir aukštyn. Jie pasitikėjo mūsų technikos kokybe, ėmesi rimto darbo garsinti lietuvišką prekės ženklą. Pardavimai augo, didėjo ir užimamos rinkos dalis. Mes su ūkininkais bendraujame tik jei reikia kokios techninės konsultacijos, žinoma, susitinkame visose parodose, iš jų – mūsų technikos pirkėjų – semiamės idėjų naujoms mašinoms ar technikos atnaujinimams“, – teigia M. Virkutis.

Western Fabrications mašinų tobulinimas dabar vyksta išmanumo didinimo kryptimi. Pavasarinėje parodoje Ką pasėsi...2024 Lietuvos gamintojas pristatys mėšlo kratytuvą su ISO-Bus jungtimi ir tręšimo kintama norma sistemomis. „Ta pačia kryptimi tobulinamos ir skystųjų organinių trąšų išlaistymo mašinos“, – teigia M. Virkutis.

Abipusiai naudingas bendradarbiavimas 

Pasak DOJUS agro produktų vadybininko Mantvydo Bauro, bendradarbiavimas su lietuvišku prekės ženklu turi savų privalumų, nes gamintojas čia pat vietoje. „Kertinis sėkmingos mūsų partnerystės akmuo tai vienodas matymas ir suvokimas, ko reikia rinkai, nes tikrai yra sunkiau ir nupiešti vaizdą, ir jį paaiškinti, kas dedasi mūsų rinkoje užsienio tiekėjui. Šiuo atveju viskas vyksta „šalia“ gamyklos ir gyvai, todėl tai leidžia daug lengviau ir efektyviau rasti priimtinus, rinkai reikalingus  sprendimus. Lankstumas ir vienodas tikslas padeda ir atstovui būti NR.1  rinkoje, ir gamintojui, keliant populiarumą ir gerą atsiliepimą apie jo gaminamus produktus“, – akcentuoja M. Bauras.

Prieš daugiau kaip 10 metų prasidėjusi partnerystė gamintojui taip pat labai naudinga ir turi pranašumų. M. Virkučio teigimu, anksčiau prekyba buvo vykdoma per kelias įmones ir tiesiai iš gamintojo. „Viskas vyko labai chaotiškai, nebuvo aišku nei kas, nei ką reklamuoja, nei kas daro rinkos analizę“, – prisimena jis. 

Svarbiausias anuomet priimto sprendimo pranašumas yra tas, kad gamintojas gali koncentruoti savo dėmesį ir energiją į produktų gamybą, tobulinimą, kokybės išlaikymą ir kėlimą su mažesne komanda, kurią lengviau ir išlaikyti. „Mes kaip atstovai tuo tarpu užtikriname kitą produkto realizavimo ir palaikymo dalį, kvalifikuoti pardavimai, servisas, atsarginės dalys. Šią krūvio dalį nuimdami nuo gamintojo, leidžiame jiems išlikti rinkos lyderiais ir diktuoti produktų madas“, – komentuoja DOJUS agro produktų vadybininkas.

Jo teigimu, per šį darbo su Western Fabrications bendradarbiavimo laikotarpį didžiausias pokytis rinkoje yra tas, kad ūkiai akivaizdžiai didėja, dirbama su galingesniais traktoriais, tad auga ir galingesnių priekabų paklausa. „Be to, ūkiai linkę rinktis išmanesnes „opcijas“, kurios leidžia darbą atlikti greičiau, mažesnėmis sąnaudomis. Klientams svarbu ir poveikis aplinkai, gamtai, tad mašinos užsakomos su didesnėmis padangomis, kad būtų mažesnis spaudimas dirvai“, – apie technikos paklausos tendencijas pasakoja M. Bauras.

Remiantis statistiniais prekybos duomenimis, mūsų rinkoje vyrauja Western Fabrications grūdinės priekabos GR serija, T serija. „Beje, pastaruosius dvejus metu pastebimai šoktelėjo srutovežių su įterpimo sistemomis, ISO-Bus technologijomis pardavimai. Ūkiai modernėja, o mes neatsiliekame ir galime pasiūlyti poreikius atliepiančius modelius“, – sako DOJUS agro produktų vadybininkas.

Atsakydamas į klausimą, kokie Western Fabrication mašinų svarbiausi privalumai, M. Bauras taip pat pabrėžia lietuviškos technikos kokybę. „Po šiuo žodžiu slepiasi daug mažų niuansų nuo dažymo iki konstrukcinių sprendimų, kurių kiti rinkos žaidėjai negali pasiūlyti ir tai iškelia šį gamintoją į rinkos viršūnę“, – neabejoja M. Bauras.

 



gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

Agrokoncerno įmonių grupė atšventė veiklos trisdešimtmetį

Agrokoncerno įmonių grupė atšventė veiklos trisdešimtmetį

Legendinėje Kauno sporto halėje kartu su darbuotojais ir par...