Menu




Parodinės Horsch naujienos

Technikos naujienos 22.11.2023   

Parodinės Horsch naujienos


Šiais metais parodoje Agritechnica kompanijai Horsch net nepavyko sutalpinti visų naujienų, kurias norėta parodyti ūkininkams. Stendo plote, kuris buvo beveik 3 000 m2 buvo demonstruojamos 32 Horsch mašinos, tarp kurių didesnė dalis – naujos arba atnaujintos.

Vienas iš tokių padargų – Joker 12 RT diskinis skutiklis. Joker RT idealiai tinka ražienoms įdirbti, derliaus likučiams maišyti ir efektyviam sėklų guolio paruošimui. „Jis dygimo horizonte pagamina daug smulkios struktūros dirvos ir gali susidoroti su dideliu kiekiu šiaudų, organinių trąšų ar tarpinių augalų. 12,25 m darbinio pločio 12 RT papildo ankstesnį Joker asortimentą“ – naujienas komentuoja Horsh atstovas Lietuvoje Nerijus Žukauskas.

Joker gali būti komplektuojamas su dantytais diskais arba CoverCrush diskais. 52 cm arba 58 cm skersmens dantytus diskus galima naudoti įvairiose sąlygose. Taip galima optimaliai įterpti didelius šiaudų likučių kiekius. „Dantytas profilis neleidžia diskams sustoti, net esant labai lengvoms dirvoms. Darbiniam gyliui iki 15 cm jis patikimai įsiskverbia į dirvą, kadangi svoris siekia iki 1,3 tonos vienam darbinio pločio metrui. 52 cm skersmens CoverCrush diskai idealiai tinka naudoti darbui iki 8 cm gylio“, - aiškina N. Žukauskas. Dėl didelio kontaktinio ploto medžiagos intensyviai susmulkinamos, tačiau išmaišomos tik ribotame gylyje.

Pasak jo, viengubo arba dvigubo tankintuvo pasirinkimas leidžia puikiai pritaikyti mašiną prie darbo sąlygų. Tandeminiai transportavimo ratai ir volo pasukimas transportavimo ratais garantuoja saugų ir patogų transportavimą keliais, kadangi transportavimo plotis yra 3,0 m. Papildomai Joker 12 RT galima įsigyti 40 km/val. licenciją, kad būtų užtikrintas greitesnis transportavimas.

Joker taip pat gali būti komplektuojamas su peiliniu volu arba Crossbar lyginimo lenta. Peilinis volas garantuoja saugų augalinių liekanų pjovimą įstrižai važiavimo krypčiai. Peiliai tvirtai priglunda prie volo ašies ir taip sumažina lūžimo riziką iki minimumo. Crossbar lenta priešais lėkštes idealiai tinka papildomam išlyginimui, pavyzdžiui, ruošiant sėklų guolį. Priklausomai nuo sąlygų, Crossbar gali būti pakeliama arba nuleidžiama su hidrauliniais cilindrais ir taip reguliuojamas jo darbo agresyvumas.

Tarp naujienų ir Cruiser XL skutiklis – tai seklaus žemės dirbimo ir ražienų įdirbimo specialistas. Idealiai tinka ražienoms įdirbti ir šiaudams paskirstyti po kombaino pravažiavimo. Cruiser XL asortimentas dabar papildomas ir 9,0 m darbinio pločio mašina.

Naujasis Cruiser 9 XL FlexGrip noragas turi 180 kg suveikimo jėgą sutikus kliūtį, todėl užtikrina tikslų darbinio gylio išlaikymą net ir sunkiausiomis sąlygomis. Rezultatas – tikslus gylio palaikymas ir idealus organinių medžiagų išmaišymas. Devyni atraminiai ratai priekyje leidžia idealiai sekti kontūrus ir užtikrina optimalų ir tikslų gylio palaikymą.

Cruiser šešių eilių konstrukcija garantuoja puikų maišymą ir išlyginimą, todėl idealiai tinka ražienoms įdirbti ir sėklų guoliui paruošti maksimaliu darbiniu gyliu iki 15 cm. „17 cm atstumas tarp noragų užtikrina optimalų maišymą ir puikų dirvos paviršiaus susmulkinimą. Dėl plataus tankintuvų variantų pasirinkimo rasite tinkamą volą bet kokiems poreikiams ir dirvožemio tipams. Taigi, užtikrinamas optimalus gylio palaikymas ir idealus sutankinimas. Tinkamo volo pasirinkimas užtikrina nepriekaištingą darbo kokybę tiek drėgnomis, tiek sausomis sąlygomis“, - padargos savybes pristato N. Žukauskas.

Skutiklis gali būti komplektuojamas su visais keturiais kaltų variantais, todėl gali būti naudojamas ištisus metus. Galima rinktis 5 cm, 8 cm arba 10 cm pločio kaltus su karbidu arba be jo. Naujasis 24 cm pločio strėlinis kaltas užtikrina visišką pjovimą su pilnu persidengimu. Jį taip pat galima įsigyti su karbidu arba be jo.

Pasak Horsch atstovo, speciali transportavimo ratų konstrukcija užtikrina aukštą prošvaisą transportuojant, o nuleistus į darbinę padėtį ratus galima saugiai perstumti iš darbinės zonos. Transportinių ratų padėtis garantuoja puikų manevringumą lauke ir gerą vairavimo komfortą kelyje. „Siekiant optimaliai išnaudoti traukos galią ir lauke, Cruiser XL turi visiškai integruotą svorio perkėlimo sistemą, kuri padeda sukibti su dirva perkeldama 1–2 tonas svorio ant galinės traktoriaus ašies darbo metu. Ji įjungiama sumažinus slėgį valdymo įtaise, skirtame kelti ir nuleisti padargą – be jokių papildomų valdymo įtaisų ar cilindrų“, - aiškina N. Žukauskas.

Kompanija Horsch taip pat pristatė ir Fortis AS kultivatorių, kuris jau žinomas Lietuvos ūkininkams, kadangi jie turėjo progą matyti jį parodoje Ką pasėsi 2023, bei dalyvauti jo demonstraciniame ture po Lietuvos ūkius.

Su Fortis AS Horsch pristato visiškai naujos kartos kultivatorius. „Tikslas buvo patenkinti ir net viršyti didėjančius universalaus kultivatoriaus poreikius ir sukurti kultivatorių, kuris, viena vertus, atsižvelgtų į didėjančią traktoriaus galią ir tuo pačiu pasiūlytų daugiau įvairovės darbinio gylio atžvilgiu“, - sako Horsch atstovas Lietuvoje. Šių reikalavimų rezultatas – naujasis Fortis 9 AS. Didžiausias 30 cm darbinis gylis idealiai tinka giliam purenimui ir pirminiam dirvos įdirbimui. Didžiulis 8,75 m darbinis plotis nuo norago centro iki kito norago centro leidžia pasiekti didelį darbo našumą kartu su galingiausiais standartiniais traktoriais. Gerai žinoma TerraGrip noragų sistema leidžia montuoti visus žinomus kaltus ir sparnus.

Siekiant nuolat išlaikyti dirvos išlyginimo kokybę, ketvirtoji noragų eilė buvo priartinta prie rėmo galo. Taigi, prieš išlyginamuosius elementus visada yra pakankamai purios žemės, kad būtų pasiektas puikus išlyginimo rezultatas. Fortis 9 AS keturių noragų eilių konstrukcija leidžia išlaikyti 27 cm atstumą tarp noragų. Kaip ir beveik visi Horsch kultivatoriai, Fortis taip pat turi integruotą svorio perkėlimo sistemą, kuri pagerina sukibimą, perkelianti iki 1,2 t vertikalią apkrovą į galinę traktoriaus ašį ir taip efektyviai apsaugodama nuo praslydimo.

Horsch Fortis AS žymi naują lygį universalių kultivatorių sektoriuje, kuriame atsižvelgiama į didėjančią traktoriaus galią ir ūkininkų reikalavimus. Jis gali būti naudojamas su traktoriais iki 700 AG ir turi platų pritaikymo spektrą nuo 4 iki 30 cm darbinio gylio. 

Viena iš naujovių savaeigių purkštuvų sektoriuje – naujasis Horsch Leeb VT. „Gerai pasiteisinusių savaeigių Horsch Leeb purkštuvų asortimentas praplečiamas kitu modeliu - Horsch Leeb VT. Rinka reikalavo kompaktiško savaeigio purkštuvo ir kintamo tarpvėžės reguliavimo kartu su gerai žinomu Leeb savaeigio purkštuvo našumu. Horsch Leeb VT naujų matmenų purkštuvas su tarpvėžės pločio keitimo galimybėmis. Tai leidžia lanksčiai reaguoti į skirtingą atskirų augalų tarpueilių plotį. Dėl šio lankstumo Leeb VT idealiai tinka mišriems augalininkystės ūkiams ir žemės ūkio paslaugų rangovams, - apie naują purkštuvą kalba N. Žukauskas. - Vėžių plotis gali būti pritaikytas, todėl galima mažinti technologinių vėžių kiekį ir išlaikyti jas kuo siauresnes, kad būtų kuo mažiau suspaudžiama paviršiaus ir pažeidžiama derliaus“.

Galima rinktis 5 000 l arba 6 000 l talpos rezervuarą. Vėžių plotis gali būti nepriklausomai reguliuojamas nuo 1,80 m iki 2,40 m, pavyzdžiui, šlaituose. Kalvotoje vietovėje tai naudinga dėl stabilumo. Prošvaisa siekia apytiksliai 1,30 m. Pasak specialisto, techniniu požiūriu Leeb VT yra pagrįstas gerai žinomo ir gerai patikrinto Leeb PT savaeigio purkštuvo moduline sistema. Galimi du 6,7 l darbinio tūrio variklio variantai: su 230 AG arba 300 AG V lygiu ir su 210 AG arba 280 AG III lygiu. „Be gerai patikrintų pavaros koncepcijų, dabar yra ir mažesnė pavaros koncepcija, pritaikyta mašinos dydžiui. Šiuo požiūriu naujasis OptiGear išsiskiria efektyviu kompaktiškų komponentų naudojimu“, - priduria jis.

Naujajame modelyje taip pat įrengta nauja kabina. Ji naudojama ne tik Leeb VT, bet ir visuose savaeigiuose purkštuvuose. Salone yra pažangus A-statramsčio terminalas su pagal poreikius nustatomu pagrindiniu puslapiu. Porankis ir vairasvirtė buvo specialiai pritaikyti pasėlių priežiūros mašinoms. Standartiškai kabinos yra iš anksto pritaikytos IV kategorijos filtravimui. Kopėčios taip pat buvo optimizuotos ir dabar suteikia patogią ir saugią prieigą. Be to, vairavimo komforto pojūtį padidins ateityje planuojama pasiūlyti 4 taškų pneumatinė amortizuojanti kabina.

Nauja mašina pasipildė ir tikslaus išsėjimo sėjamųjų Maestro gama. „Naujoji Horsch Maestro TX yra kompaktiška ir universali tikslios sėjos sėjamoji su 3-taškiu pakabinimu ir darbiniu pločiu nuo 2,60 m iki 4,80 m. Net važiuojant iki 15 km/val. greičiu, užtikrinamas tikslus sėklų išdėstymas ir optimalus įterpimas“, - sako Horsch atstovas.

Standartiškai mašina turi hidraulinį teleskopinį išstumiamą rėmą. Taigi, pavyzdžiui, Maestro 6 RX tarpueiliai tarp išsėjimo vienetų keičiami nuo 45 cm iki 80 cm kas 5 cm žingsniais. Jau šių metų pavasarį parodomojo turo metu Maestro TX įrodė savo didelį lankstumą, sėjant įvairiais tarpueiliais. Maestro 7 TX taip pat gali sėti 37,5 cm arba 40 cm tarpueiliais. „Jei vidurinė eilė išjungta, galite sėti įprastu būdu su 6 eilėmis ir 75 cm arba 80 cm tarpueiliais. Pasirenkama hidraulinė svorio perkėlimo sistema garantuoja didesnį noragų slėgį sėjant“, - komentuoja N. Žukauskas.

Papildomai naujoje Maestro TX serijoje gali būti įrengtas 1 300 l trąšų bunkeris, o standartiškai - trąšų pusės pločio išjungimas. Trąšos įterpiamos su Horsch dozatoriais prie vieno diskinio trąšų norago, skirto požeminiam tręšimui. Dozavimas atliekamas per gerai žinomą ir patikrintą viršslėgio sistemą AirSpeed. Mikrogranulių bunkerio talpa yra 20 l vienai eilei ir standartiškai komplektuojama su SectionControl sistemos parinktimi. Dozavimas atliekamas per Horsch smulkių sėklų rotorių.

 Neužmiršta buvo ir Pronto DC sėjamųjų linija, kurią papildė Pronto 7 DC sėjamoji. Su ja gamintojas siūlo universalią sėjamąją, kuri idealiai tinka įvairiems darbams, sąlygoms ir naudojimui po skirtingų žemės dirbimo būdų. Tai užtikrina tikslų sėklų įterpimą ir saugų sudygimą, net ir esant dideliam darbiniam greičiui. Be tradicinių augalų, tokių kaip kviečiai, rapsai ar miežiai, ji taip pat gali būti naudojama tarpiniams pasėliams ar žolei sėti, o dėl optimizuotos speltos pneumatikos taip pat be problemų galima sėti ir šiuos augalus.

„Dėl naujos rėmo koncepcijos Pronto 7 DC yra šiek tiek lengvesnė nei ankstesnės kartos modelis. Dėl mažo arklio galių poreikio ji nedaug slegia dirvą, o 7,20 m darbinio pločio sėjamoji sėja greitai ir efektyviai. Mašinos nustatymai yra paprasti ir aiškūs, juos galima atlikti greitai ir paprastai“, - tikina N. Žukauskas.

Kaip ir jos pirmtakai, naujoji Pronto linija gali būti komplektuojama su įvairiais MiniDrill variantais. MiniDrill gali būti naudojamas kaip antras arba trečias bunkeris sėkloms, trąšoms arba mikrogranuliniam mišiniui. Jis gali arba dozuoti į sėklų noragus, arba į pasirinktinę PPF diskų sistemą. Kitas variantas yra autonominės MiniDrill versijos, leidžiančios atlikti sėjos veiksmus per skleidimo plokšteles.

Naujoje Pronto 7 DC gali būti montuojami TurboDisc sėklų noragai arba nauji ParaDisc sėklų noragai, kurie šiuo metu naudojami tik 7 DC. Dėl lygiagretainio inercijos ir didesnio noragų slėgio maži lygiagretainiai sėklų noragai idealiai tinka sėti labai sunkiose ir akmenuotose dirvose.

„G&F dvigubo bunkerio sistema leidžia viename sėklų horizonte įterpti du skirtingus komponentus, pvz. vienu metu berti sėklas ir trąšas. Komponentai dozuojami atskirai ir per paskirstymo bokštą kartu transportuojami į sėklų noragus. Taigi, trąšos yra tiesiogiai prieinamos jaunam augalui ir prisideda prie greito augalų sudygimo. Tačiau taip įterpti galima ne tik sėklas ir trąšas, bet ir dvi skirtingas sėklų rūšis kurios gali būti transportuojamos, dozuojamos ir sėjamos atskirai“, - tęsia specialistas.

Ateityje (2025 m.) Pronto 7 DC ir 6 DC bus galima įsigyti su daugiau papildomos įrangos: dvigubo bunkerio PPF versijoje bus galima išjungti pusę sėjamosios pločio. RowControl funkcija PPF sistemai siūlo atskirą eilių išjungimą, laisvai reguliuojamus tarpueilius ir technologines vėžes. Taigi, tai yra optimalus sprendimas, pavyzdžiui, skirtingiems technologinių vėžių ritmams, kai sėjamoji naudojama keliuose ūkiuose.

Šiuo metu Horsch testuoja ParaDisc Pro sėklų noragus. „Juose yra gaudymo ratukai, gerai žinomi iš SingularDisc vieno disko noragų, kad būtų užtikrintas dar geresnis sėklų įterpimas“, - priduria Horsch atstovas Lietuvoje.

Nauju darbiniu pločiu buvo papildyta akėčių Cura ST gama. Cura 18 ST yra dar vienos prikabinamos akėčios, kurios išplečia Horsch akėčių asortimentą. 18,20 m darbinio pločio akėčios įsiterpia tarp Cura 15 ST ir Cura 24 ST modelių. Pasak N. Žukausko, Cura ST išsiskiria dideliu darbiniu našumu, dideliu stabilumu ir tvirta, atsparia apkrovoms konstrukcija, kuri yra uždaro, kvadratinio vamzdžio rėmo konstrukcijos rezultatas. Didžiausias 450 mm rėmo aukštis leidžia akėti aukštus pasėlius, todėl Cura ST yra pagrindinė mašina tiek hibridinei, tiek ekologinei žemdirbystei.

Cura ST akėtvirbaliai tvirtinami nepriklausomai ir yra spyruokliniai. „Taigi, akėtvirbalių slėgį galima lanksčiai pritaikyti nuo 300 g iki daugiau nei 5000 g. Tai leidžia pritaikyti padargą įvairiems darbams – nuo akėjimo iki plutos suardymo ar laukų paviršinio išpurenimo. Virbų kampą galima reguliuoti hidrauliškai reguliuojamais atraminiais ratukais, o atstumas tarp akėtvirbalių yra 28 mm, o virbų storis 8 mm“, - teigia N. Žukauskas.

Standartinė Cura ST galulaukės padėtis leidžia patogiai apsisukti su šiek tiek pakeltais šoniniais sparnais, nepažeidžiant augalų. Prie to prisideda ir dideli transportavimo ratai. Lauke šoniniai sparnai naudojami plaukiojančioje padėtyje, kad būtų užtikrintas geras kiekvienos rėmo dalies prisitaikymas prie dirvožemio nelygumų.

Priklausomai nuo dirvožemio sąlygų, kietesnėms ir sunkesnėms dirvoms galima naudoti gerai pasiteisinusius 100° akėčių virbus arba lengvesnėms ir smėlingesnėms dirvoms 125° akėčių virbus. Papildomai prie atraminių Cura ST ratų gali būti sumontuotos akėčios, skirtos už ratų prispaustoms piktžolėms išdirbti. Prikabinama versija leidžia dirbti su 160 AG traktoriais. „Reikalingi trys dvigubo ir vienas vienpusio veikimo valdymo įtaisai. Prikabinimo įtaisas yra su apatinės trauklės jungtimi, rėmas susideda iš 7 sekcijų. Aktyvus akėtvirbalių įtraukimas garantuoja kompaktiškesnį akėtvirbalių sistemos sulankstymą ir valymą“, - komentuoja specialistas.

Labiausiai ūkininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių, dėmesį traukė nauja Horsch pneumatinė trąšų barstomoji. N. Žukausko teigimu, trumpas trąšų barstymo laikotarpis yra iššūkis ūkininkams. Šiuo požiūriu efektyvi Leeb Xeric technologija išsiskiria greitu užpildymu ir ilgu barstymo laiku, todėl sutrumpėja transportavimo laikas. „14 m3 talpa, iki 48 m darbinio pločio sijos, galingi našūs dozatoriai ir didelis, iki 20 km/val. darbinis Xeric greitis nustato naujus rinkos standartus“, - mašiną pristato Horsch atstovas.

Didelėms mašinoms vėjuotos sąlygos, ypač pavasarį, gali turėti įtakos paskirstymo tikslumui. Šiuo atžvilgiu Horsch Leeb Xeric nustato naujus standartus. Trąšų barstytuvas su sijomis leidžia tiksliai paskirstyti trąšų masę per visą sijų plotį. Nepriklausomai nuo vėjo ir prastos trąšų kokybės (trąšų granulių), tai užtikrina tikslų trąšų paskleidimą.

Slėginis 14 m3 trąšų rezervuaras yra su hidrauliniu dangčiu, jį galima patogiai ir greitai užpildyti. Puikiai pasiteisinusi BoomControl sistema garantuoja sklandų ir stabilų sijų valdymą visame darbiniame plotyje ir užtikrina didelį darbo greitį.

Leeb Xeric dozavimo koncepcija yra naujoviška. Taigi susidėvėjimą ir eksploatacines išlaidas galima sumažinti iki minimumo. „Dozavimo dėžė su centrine dozavimo sistema užtikrina optimalų trąšų transportavimą. Mašinoje įrengtas automatinis sekcijų išjungimas, kintamo kiekio reguliatorius, taip pat galimybė pritaikyti išbarstymo normą posūkiuose, taip garantuojant tikslų trąšų paskleidimą“, - apie technines barstomosios savybes kalba N. Žukauskas.

Gerai patikrinta Leeb 12 TD purkštuvo tandeminės ašies važiuoklė užtikrina maksimalų kontaktinį plotą ir sklandų darbą ir taip prisideda prie dirvožemio apsaugos. Aktyvus abiejų ašių vairavimas su vairavimo kampu iki 28° leidžia tiksliai sekti vėžes ir maksimaliai apsaugoti augalus, tam padeda ir didelio skersmens padangos. Ateityje bus siūlomos papildomos Xeric versijos ir naujovės.

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Prieš porą metų pristatyta Krone ir Lemken bendrai sukurta s...

Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...