Menu




Svarbiausia – išsaugoti gerą vardą ir pasitikėjimą

Miškas 10.04.2020   

Svarbiausia – išsaugoti gerą vardą ir pasitikėjimą


Varėnos rajone miškų ruošos paslaugas teikianti ir dalį medienos savo lentpjūvėje perdirbanti įmonė Log Forest žinoma ne tik gimtojo miesto apylinkėse. Bendrovė bendradarbiauja ir su užsienio kompanijomis. Jau dešimt metų veikiančia Log Forest pasitiki ir miško savininkai, ir užsienio partneriai. Iš lūpų į lūpas perduodamos rekomendacijos augina bendrovės klientų ratą. Pelnyti gerą vardą ir įgauti užsakovų pasitikėjimą – tai buvo svarbiausia įmonę steigusiam Mantui Lesniauskui, ir jam viskas pavyko su kaupu. 

Nors turėti savo verslą nėra lengva, Mantas nesigaili, kad ėmėsi širdžiai artimos veiklos. Jo tėvai ir seneliai miškininkai. Miškininko specialybę pasirinko ir M. Lesniauskas. Log Forest veikla neapsiriboja vien tik miško ruošos paslaugų teikimu, nuosavoje lentpjūvėje iš juodalksnio gaminami baldams skirti gaminiai. „Dar viena iš veiklos sričių – lietuviškos medienos pardavimas. Jau daug metų dirbame su Lenkijos, Čekijos, Švedijos ir net Kinijos partneriais, – trumpai įmonę pristato jos vadovas. – Todėl ir rinkdamas pavadinimą, ieškojau tokio, kuris būtų suprantamas ir užsieniečiams, taip pat atspindėtų ir mūsų veiklą. Log – yra žodžio logistika trumpinys, o angliškas žodis forest reiškia mišką“. 

Tik įsteigęs įmonę Mantas Lesniauskas įsijungė į Lietuvos miško savininkų asociacijos veiklą ir netrukus tapo Varėnos skyriaus pirmininku 

Pamatą nuosavam Manto verslui paklojo... grybai ir piniginės jo vestuvių dovanos. Jokių minčių kurti savo verslą, kai tau tik dvidešimt ketveri ir mokslo baigimo diplomas dar kvepia spaustuvės dažais, nebuvo. Pragyvenimui studentas prisidurdavo, kaip ir dauguma varėniškių, iš grybų – miško gėrybes supirkdavo ir paskui brangiau parduodavo. Iš grybų pavyko ir šiokių tokių santaupų atsidėti. Verslininko gyslelės vis dėl to būta. Baigus mokslus, trumpa pažintis su darbu valstybinėje įmonėje. „Valdiška darbą padirbau tik tris mėnesius. Likti be darbo, kai laukėme šeimos pagausėjimo, buvo didelis išbandymas. Nieko kito neliko, kaip visas santaupas ir vestuvių proga padovanotus pinigus investuoti į miško įrangą“, – apie netikėtą gyvenimo posūkį prabyla Mantas.

Nuo pat įkūrimo pradžios Log Forest veikla buvo orientuota į paslaugas: kirsti medžius, traukti ir vežti rąstus. Įranga atitiko finansines galimybes – rankiniai pjūklai, MTZ markės traktorius su priekaba. „Miškams pritaikytą traktorių su priekaba įsigijome po pusės metų veiklos. Vos ne vos gavome paskolą, tik vienas bankas nepabijojo rizikos ir suteikę kreditą jaunai įmonei. Paskolą išsimokėjome per metus“, – prisimena Mantas. Sėkmingai besiplėtojantis verslas leido technikos parką dar labiau išplėsti. Įmonės direktorius pripažįsta, kad nors baltarusiškas traktorius ir buvo papildomai „Horo mechanikos“ parengtas dirbti miškuose, tačiau darbas juo operatorių labai vargino.

Po dviejų metų Mantas techniką pakeitė. Ir vėlgi finansinės galimybės neleido rinktis žinomų prekės ženklų. „Pasirinkome miškams skirtą Pietų Korėjos gamybos LS Forest modelį. Neturime jam priekaištų. Mažas, bet užtat labai manevringas. Nors iš pradžių nuogąstavau, nes gamintojas nežinomas ir galvojau, kad leidžiuosi į avantiūrą, bet baiminomės be reikalo“, – tikina Mantas. Korėjietiškas traktorius kartu su estiška kompanijos Palms priekaba skirtas užduotis atliko patikimai. Galbūt šis duetas būtų dirbęs dar ne vienerius metus, bet pernai per vyravusius karščius mašina sudegė, tik priekabą pavyko išsaugoti. „Nors patyriau nemažą smūgį, tačiau kaip sakoma nėra to blogo, kas neišeitų į gera“, – šypsosi Mantas. Kad darbai nestotų, jis tuoj pat nusipirko tokį pat kitą, ant jo perkeltos ir sudegusiojo apsaugos. 

Sudegusį traktorių pakeitė naujas to paties modelio LS Forest, ant jo permontuota ir ankstesniojo apsauga

Trečiajai investicijai nuspręsta kreiptis Europos Sąjungos paramos. Mat traktoriaus ir priekabos junginį šį kartą išsirinko tokį, kokio Lietuvoje dar niekas neturėjo. Žinoma ir kaina profesionaliems miško darbams skirtos technikos gerokai aukštesnė, tad parama labai pravertė. Kronos priekabą pamačiau Švedijoje miško technikos parodoje. Ji gali dirbti be atramų, t. y. dirbant su įprastomis priekabomis, paprastai kiekvieną kartą norint pakrauti rąstus, reikia nuleisti vadinamąsias kojas, tam sugaištama laiko. 10 sekundžių nedaug lyg iš pirmo žvilgsnio, o jei pervažiuoti pasikrauti reikia 1 000 kartų? Šita priekaba yra stabili ir be jokių atramų. Na o traktorių rinkausi specialų, skirtą dirbti miškuose iš Valtra mašinų gamos“, – pasirinkimą argumentuoja miškininkas. Konkursą laimėjo bendrovės Rovaltra, kuri atstovauja ir Kronos, ir Valtra

Naujas Valtra N154eA traktoriaus ir savikrovės miško priekabos Kronos 140 4WDM su manipuliatoriumi Kronos Gripto 1010 sąstatas į miškus išvažiavo prieš dvejus metus. Kodėl pasirinko būtent tokią rąstų krovimo ir vežimo techniką, o ne savaeigę rąstvežę, Mantas turi savo argumentų. Pirmiausia, toks mašinų junginys kainuoja mažiau. Antra – pervažiuoti į naujus objektus gali savo eiga (40 km/val. greičiu), nereikia jų pervežti, kas irgi kainuoja. Trečia, toks mašinų komplektas mažiau sveria, posūkiuose mažiau gadina ir miško paklotę, ir miško kelius. „Našumu ši technika nedaug nusileidžia savaeigėms mašinoms. Su šia priekaba, jei krauname 6 m ilgio rąstus, galime pakrauti iš viso apie 15 m3, savaeigė rąstvežė sutalpina apie 18 m3“, – mašinų pajėgumus lygina Mantas.

Valtra N154eA traktorius su priekaba Kronos 140 4WDM nuo pat pradžių buvo įdarbintas pilnu pajėgumu. Garantinį 3 000 mval. išdirbį, kuris orientuojamas į 3 m. laikotarpį, jis pasiekė per vienerius metus

 

Suomiškame traktoriuje įrengta patentuota reversinio valdymo sistema

Valtra N154eA traktoriuje įrengtas AGCO Sisu Power vardinės 116 kW/158 AG (didžiausia 130 kW/177 AG), 4 cl., 4,9 l darbinio tūrio variklis, galingas 200 l/min. apkrovai jautrus hidraulinis siurblys. Visi keturi ir traktoriaus, ir priekabos ratai yra varantieji. Traktorius darbinis velenas sukasi nuo jo eigos, taip yra mechaniškai perduodama jėga priekabos ratams. Priekabos varymas yra suderinamas su traktoriaus judėjimu, kai traktorius pradeda važiuoti, atitinkamai pradeda suktis ir darbinis velenas. Dar vienas didelis suomiškos mašinos pranašumas, kuris labai praverčia, atliekant miško ruošos darbus, – reversinis valdymas Twin Trac. Apsukus sėdynę 360o traktorių galima valdyti (taip pat ir juo važiuoti į priekį) atbuline eiga. Vadinamoji dvigubo vairavimo sistema yra Valtra kompanijos patentas.

Didžiausias Kronos 140 4WDM priekabos privalumas – stabilizavimo sistema. Tam naudojama „Y“ tipo sukabinimo sistema. „Priekaba yra prijungta prie traktoriaus galinio tilto, o ne su vilkimo sija. Dėl to nereikia atraminių kojų jos stabilumui užtikrinti, tam naudojami hidrauliniai cilindrai, kurie fiksuoja priekabą bepakopiškai. Operatoriui nereikia nieko daryti, priekaba stabilizuojama automatiškai: traktoriui sustojus, galima iš karto krauti, nereikia žiūrėti, ar atraminės kojos remsis į tvirtą pagrindą“, – technines savybes pristato Mantas. Be manipuliatoriaus priekaba sveria 5 500 kg, strėlės siekis 10 m, keliamoji galia 4 m atstumu 1 650 kg.

Log Forest su turima technika per metus iškerta ir realizuoja iki 50 000 m3 medienos. Išaugus darbų apimtims ir atsiradus medkirčių trūkumui, Mantas pasiryžo dar vienai investicijai. Praėjusį vasarį įsigyta Komatsu 911/C124 medkirtė, kuri pakeitė daug darbo rankų, o ir gerokai sumažino įtampą. Mantas sako, kad iki tol miškui kirsti samdydavo rangovus (medkirčius arba medkirtes turinčias įmones). „Buvau priverstas investuoti į miško kirtimo techniką. Rangovų rinka tapo nenuspėjama. Nebuvo jokių garantijų, kad gavus naują užsakymą, pavyks rasti technikos ar žmonių medžiams kirsti“, – pagrindinę priežastį įsigyti savaeigę medkirtę nurodo įmonės vadovas. 

Naujausia Log Forest mašina – Komatsu 911/C124 medkirtė

Rekordų M. Lesniauskas nesiekia ir darbus organizuoja taip, kad netektų dirbti dviem pamainomis. Taip ir darbuotojams lengviau, ir technika tausojama. Jis skaičiuoja, kad per dieną su turimomis mašinomis gali iškirsti iki 250 m3 medienos. Technika dirba ir greitai, ir našiai, „Medkirčiai (12 žmonių su šešiais pjūklais) 150 m3 kirstų savaitę. Dabar tą patį kiekį mes nukertame per vieną darbo dieną. Kai yra didelė darbų sparta, mediena nepraranda kokybės“, – teigia įmonės vadovas ir nurodo pagrindines savo verslo nuostatas – greitai medžius nukirsti, greitai rąstus iš miško ištraukti ir greitai juos išvežti.

Profi Lietuva Nr. 7

 



Jums turėtų būti įdomu


Miškas

DOJUS agro plečia savo miško technikos asortimentą

DOJUS agro plečia savo miško technikos asortimentą

Sėkmingai įsitvirtinus miško sektoriuje ir siekiant dar išpl...

Miškas

Rinkdamiesi techniką, ištikimi vienam spalvų deriniui

Rinkdamiesi techniką, ištikimi vienam spalvų deriniui

Miško kirtimo ekspertais prisistatantys „Medverus“ šioje vei...

Miškas

Eco Log plečia kirtimo galvučių gamą

Eco Log plečia kirtimo galvučių gamą

Švedijos miško mašinų ir įrangos gamintojas Eco Log išplėtė...