Menu




Traktoriaus ir kombaino hibridas: ar visiškai nauja koncepcija įsitvirtins žemės ūkyje?

Įvykiai 09.05.2023   

Traktoriaus ir kombaino hibridas: ar visiškai nauja koncepcija įsitvirtins žemės ūkyje?


Netoli Leipcigo įsikūrusiame ūkyje kompanija Nexat realiomis sąlygomis bando naujos koncepcijos modulinę žemės ūkio darbams skirtą mašiną. Šis traktoriaus ir kombaino hibridas yra naujiena rinkoje, nes savo galimybėmis ir išvaizda skiriasi nuo įprastos žemės ūkio technikos. Visame pasaulyje tokių mašinų kol kas dirba tik kelios. Neįprastą techniką turėjo progos pamatyti ir Agrokoncerno įmonių grupės komanda.

Vienas sprendimas visiems žemės ūkio darbams

Įmonės Agrokoncernas komercijos direktorius Arnas Radzevičius šią modulinę mašiną pastebėjo prieš pusantrų metų. Vėliau pavyko susitarti su Nexat gamintojais dėl galimybės pamatyti, kaip mašina jau antrus metus dirba realiomis ūkio sąlygomis. 

„Ši modulinė mašina yra unikali tuo, kad gali atlikti absoliučiai visus darbus, kuriuos atlieka mums įprastas traktorius ir kombainas: dirbti žemę, tręšti, purkšti, sėti, nuimti derlių ir kitus. Keičiasi tik šiai technikai pritaikyti moduliai, kurie mašiną įgalina atlikti vis kitokius darbus. Tai reiškia, kad iki  2 tūkst. hektarų ūkiui apdirbti užtenka tik šio vieno agregato ir tam pritaikytų unikalių padargų. Nuo įprastų žemės ūkio mašinų Nexat skiriasi ir savo išvaizda“ – pasakojo A. Radzevičius.

Skirtingi žemės ūkio padargai tvirtinasi tarp išorinių mašinos ašių, kurių plotis nuo vieno rato vidurio iki kito yra 14 metrų.  Operatoriaus kabina gali keisti kryptį, taip pat reguliuojamas ir jos aukštis. Ši modulinė mašina yra visiškai pritaikyta judėti keliais 25 km/val. greičiu ir atitinka visus kelių eismo dalyviams keliamus reikalavimus. Atlikdama žemės ūkio darbus ji paprastai palaiko 15-16 km/h greitį. 

„Kai Nexat ratai yra pasisukę viena kryptimi, ji važiuoja plačiai per pasėlį, kai kita kryptimi, juda keliais kaip sunkvežimis. Pati mašina sveria apie 25 tonas, su padargais jos svoris yra dar didesnis“, – apie technines galimybes pasakoja A. Radzevičius.

Mašinoje yra sumontuoti du dyzeliniai varikliai po 550 AG, kurie užtikrina didelį pajėgumą. Jeigu operacijai atlikti nereikia didelės galios, veikia tik vienas variklis, jeigu padargas sunkesnis – sistema pati apskaičiuoja darbui reikalingą galios poreikį ir, prireikus, paleidžia antrąjį variklį. 

Našumu traktorius lenkia keliais kartais

Į Vokietiją apžiūrėti naujos mašinos kartu vyko ir Agrokoncerno technikos direktorius Mindaugas Lapatkinas. Jam įspūdį paliko Nexat manevringumas ir sklandus padargų keitimo procesas.  

„Stebėjome, kaip vyksta padargo keitimas ir paruošimas kitai operacijai. Pavyzdžiui, diskinis skutiklis į purkštuvą buvo pakeistas greičiau nei per pusvalandį. Standartiškai tiek laiko reikia ūkininkui grįžus į ūkį su traktoriumi perkabinti kitą padargą. Tačiau dėl savo konstrukcijos ši mašina yra gerokai našesnė. Darbą, kuriam atlikti vidutiniškai reikia nuo 4 iki 8 traktorių, Nexat gali padaryti viena“, – įspūdžiais dalijosi M. Lapatkinas. 

Dar vienas šios naujos koncepcijos mašinos pranašumas, kad operatorius važinėja tomis pačiomis vėžiomis. Tai reiškia, kad pagrindas tose vietose pasidaro kietesnis ir yra mažiau galimybių įklimpti lauke, taip pat, palyginti su įprastai darbus atliekančiais traktoriais ir kombainais, lauke lieka mažesnis skirtingo pločio technologinių vėžių tinklas. Tokiu būdu yra labiau tausojami ir augalai, ir dirvožemis.   

„Mašinos apsisukimai yra automatizuoti, realiai ji jau yra ruošiama robotizacijai. Dėl savo manevringumo ji gali gerokai efektyviau išdirbti ir užsėti laukų kampus ir galulaukes, sunkiau privažiuojamas vietas. Standartiniai traktoriai to padaryti negali“, – pastebi M. Lapatkinas. 

Pakeisti ūkininkų įpročiams reikia laiko

Nors ši modulinė mašina paliko tikrai gerą įspūdį visai Vokietijoje viešėjusiai komandai, Agrokoncerno technika vadovas M. Lapatkinas nedrįsta prognozuoti, ar ji pakeis šiuo metu įprastas žemės ūkio mašinas. Potencialo tikrai daug yra, tačiau daug lems įvairios aplinkybės, tokios kaip susitarimai su mašinai reikalingų padargų gamintojais, serviso ir technikos aptarnavimo sprendimai. Taip pat svarbu, kaip šios technikos gamintojai sugebės padidinti savo gaminamų mašinų gamybos apimtis.

„Po ilgo laiko rinkoje atsirado nestandartinis modelis, visai kita žemės ūkio technikos koncepcija. Šiame etape dar labai sunku pasakyti, kiek jis bus populiarus. Tikriausiai daug lems gamintojų sprendimai, taip pat ir tai, ar ūkininkai ryšis keisti savo įpročius, įprastas operacijas bei apskritai supratimą, kokia turi būti žemės ūkiui skirta mašina. Perspektyvų matome tikrai daug, o ar jos virs žemės ūkio technikos revoliucija parodys laikas“, – reziumuoja M. Lapatkinas.

Jo kolega R. Radzevičius skaičiuoja, kad, pavyzdžiui, Agrokoncerno įmonių grupės įkurtam „Ateities ūkiui“, kuriam priklauso apie 2 tūkst. hektarų dirbamos žemės, visiškai pakaktų vienos tokios mašinos. Toks sprendimas leistų optimizuoti darbus, taip pat išspręsti personalo trūkumo problemą. Mašinai aptarnauti užtenka dviejų pakaitomis dirbančių operatorių ir poros pagalbinių darbininkų. Rudenį komanda planuoja dar vieną vizitą į Vokietiją, kur stebės, kaip Nexat modulinė mašina nuimdama derlių atlieka kombaino funkcijas.

 



Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...