Menu




Baltijos šalių ūkiams reikalingi patikimi ir išmanūs sprendimai

05.04.2023   

Baltijos šalių ūkiams reikalingi patikimi ir išmanūs sprendimai


Praėjusią savaitę pasibaigusi paroda „Ką pasėsi...2023“ sulaukė nemažai lankytojų. Renginyje dalyvavusios kompanijos pastebi vis auganti susidomėjimą tiksliosiomis technologijomis ir išmaniaisiais sprendimais. Bendrovės Dotnuva Baltic ekspozicijoje tokių sprendimų ir technikos naujienų, kurios gali padėti lengviau, tvariau ir našiau valdyti svarbiausius ūkio darbus, buvo ne viena.

Pasak įmonės atstovų, šiųmetė „Ką pasėsi...2023“, buvo sėkminga lankytojų ir potencialių klientų skaičiumi, netgi pardavimais. „Jautėsi didesnis ūkininkų susidomėjimas technika, nuoma ir skaitmeniniais sprendimais jau šiam pavasariui“, – pastebi bendrovės Rinkodaros skyriaus vadovė Daiva Kizerskienė.

Dotnuva Baltic vykdančiojo direktoriaus Dangio Valaičio pastebėjimu, vis daugiau įmonės klientų, atnaujindami techniką ar įrangą, pasirenka skaitmeninius ūkio valdymo įrankius, kurie šiuolaikiniame ūkyje, kaip ir bet kuriame versle, neišvengiami.

„Jeigu ūkis nori išlikti konkurencingas rinkoje ir galvoja apie ateitį, jis turi domėtis inovacijomis ir investuoti į pažangius sprendimus“, – sako jis, pabrėždamas, kad Dotnuva Baltic savo inovacijų portfelyje siekia rinkai pateikti patikimą techniką, įrangą ir programas, kuriuos būtų nesudėtinga pritaikyti ūkiams Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „Inovacijos efektyviausiai sprendžia iššūkius žemės ūkyje, ir esame ta įmonė, kuri padeda išmanius ir naudingus sprendimus įgyvendinti“, – teigia D. Valaitis.

Didelis dėmesys purškimo ir tręšimo tikslumui

Iš parodoje pristatytų naujovių, bendrovė išskiria purškimo technikos naujienas. Savaeigių purkštuvų gamintojas Agrifac, kuriam atstovauja Dotnuva Baltic, jau prieš gerą dešimtmetį pradėjo galvoti apie ateities technologinius sprendimus ir pagrindinius ūkininkavimo iššūkius pasaulyje. Pastaraisiais metais populiarėja naujo modelio purkštuvai Agrifac Endurance su 8 t talpos rezervuaru, HTA purškimo sistema, pasižymintis sijų stabilumu ir didele išliekamąja verte. Šį pavasarį Lietuvos laukuose pradeda dirbti daugiau nei 20 naujų savaeigių purkštuvų Agrifac, o šiųmetės parodos laureatu tapo naujas šio gamintojo modelis Condor Vaneguard, pilnai užpildydamas Agrifac purkštuvų gamą ir pasiūlydamas 6 tonų talpos purkštuvus ir purškimo sistemos patobulinimus.

Iš prikabinamų purkštuvų ir trąšų barstomųjų parodoje buvo demonstruojami Kverneland modeliai. Dotnuva Baltic pastebėjimu, iki šio pavasario 95 proc. barstomųjų pasirinkta su automatine svėrimo sistema ir išmaniuoju valdymu kompiuteriu. Tikslieji tręšimo žemėlapiai lengvai integruojami su išmaniąja ūkio valdymo sistema Geoface. Kverneland purkštuvai taip pat valdomi kompiuteriu ISO TELLUS bei turi taškinę purškimo sistemą.

Įmanoma integruoti išmaniąsias ūkio valdymo sistemas 

Ūkiai naudoja įvairių gamintojų techniką, taip pat ir išmaniąsias sistemas, tačiau yra poreikis dirbti paprasčiau ir duomenis iš įvairių sistemų valdyti vienoje vietoje. Tokį sprendimą gali pasiūlyti Dotnuva Baltic. Pasitelkus gamintojo Case IH nuotolinio valdymo įrankius My Case IH ir Lietuvoje vystomos išmaniojo ūkininkavimo sistemą Geoface, Dotnuva Baltic stende buvo demonstruojama tai iliustruojanti praktinė erdvė.

My Case IH nemokamo tinklapio galimybės ir telemetrinės sistemos leidžia kompiuteryje matyti ir valdyti visą informaciją, kurią renka technika: technikos informaciją, lauko darbų informaciją ir techninę būklę. Pateikiamas technikos našumas, apkrovos ir kiti parametrai, patarimai operatoriui, kaip sumažinti degalų sąnaudas ir kaip padidinus našumą pasiekti didesnio technikos efektyvumo. Su šiomis sistemomis galima kurti darbų užduotis, kaip kintamos normos tręšimo žemėlapius ir juos siųsti tiesiogiai į traktorių, kuris agreguojamas su barstytuvu. Taip taupomas laikas, o kintamos normos žemėlapiai padeda sutaupyti trąšų arba jas paskleisti tiksliai ten, kur reikia. 

Kintamos normos žemėlapius kelių mygtukų paspaudimu galima sukurti Geoface programoje, naudojant palydovines nuotraukas. Tai ypač patogu pirmajam tręšimui azoto trąšomis. Geoface programa atliktus purškimo darbus ir išsaugojus joje, elektroninę ataskaitą patogiai galima išsiųsti valstybinėms institucijoms. 

Kvietė pasitikėti profesionalais

Įmonė savo parodos šūkiu pasirinko „Trust the Red“ (vert. „Pasitikėk raudona“), kad paragintų pasitikėti ir rinktis Dotnuva Baltic ir jos atstovaujamus pagrindinius prekės ženklus. „Raudona spalva pirmiausiai yra mūsų įmonės prekės ženklo spalva, ir tai simbolizuoja drąsą, veržlumą, lyderystę. Tuo pačiu, tarp mūsų atstovaujamų gamintojų nemažai tų, kurie dažo gaminamą technika raudona spalva: Case IH, Kverneland, Agrifac, Siloking, MacDon, Schäffer, Champion ir kiti. Šūkis „Trust the Red“ visai neseniai buvo pristatytas gamintojo Case IH, bet tai idealiai atspindi mūsų energiją, požiūrį ir viziją. Siekiame būti pirmu kliento pasirinkimu Baltijos šalyse, esame ir toliau sieksime būti vienais iš stipriausių rinkoje“, – apie parodos „Ką pasėsi... 2023“ akcentus pasakoja Rinkodaros skyriaus vadovė D. Kizerskienė.

Naujienomis stebino gamintojas Case IH

Parodoje pristatytas naujasis Case IH Puma 260 CVXDrive AFS Connect modelis, kuris yra pirmasis visose Baltijos šalyse. Traktoriuje įrengta nauja, erdvi, ypač tyli kabina (66 dBA), ūkio duomenis vesti ir transporto priemones koordinuoti padeda AFS Connect telemetrinė sistema, kai nuotolinė prieiga prie technikos suteikia galimybę patogiai dalytis duomenimis ir per nuotolį atlikti techninę priežiūrą, mažesnės eksploatacinės sąnaudos, 15 proc. didesnis degalų bakas, 30 proc. ilgesni techninės priežiūros intervalai. Parodoje taip pat buvo eksponuojami skirtingos galios ir dydžio atnaujinti Case IH traktoriai, tarp kurių ir 100-metį švenčiantis modelis Farmall 100A su savo pirmtaku - 1950 m. gamybos restauruotu Farmall traktoriumi.

Didelio lankytojų susidomėjimo, kaip visada, sulaukė naujas javų kombainas Case IH AF9250 ir lanksti juostinė pjaunamoji FD235 (FlexDraper). Pastarųjų augantį populiarumą lemia tai, kas šios pjaunamosios sukurtos užtikrinti maksimalų produktyvumą net imant derlių sudėtingiausiomis sąlygomis. Be to, jos tinka visų gamintojų kombainams.

Tikslios žemės dirbimo ir sėjos mašinos

Viena iš svarbiausių pristatytų žemės dirbimo technikos naujienų - naujasis Kverneland skutiklis Enduro, kuriam būdinga didelė linginės apsaugos spaudimo jėga (iki 700 kg), standartiniai kaltai arba greito keitimo Knock-on sistema ir naujas kojų tvirtinimas.

Kita svarbi naujiena – tai tiksliosios pasėlių priežiūros akėčios Einbock Aerostar Fusion išsiskiriančios vienoda akėtvirbalio spaudimo jėga, dvigubos spyruoklės apsauga ir akėtvirbalių tvirtinimu.

Parodoje demonstruota tiesioginės sėjos sėjamoji Agrisem Boss (4 m), skirta sėti tiesiai į ražieną. Agrisem Boss toliau išlieka populiariu pasirinkimu tarp tų ūkių, kurie nori pereiti į tiesioginę sėją. Sėjant tiesiogiai gerokai sumažėja degalų sąnaudos, darbo sąnaudos, be to, jai traukti reikia ir mažesnio galingumo traktoriaus. 

Pieno ūkių modernizavimui – automatinės sistemos ir melžimo robotai

Parodoje taip pat buvo demonstruojama ir pieno ūkių technika bei tecnologijos. Vienas iš eksponatų - vienvietis melžimo robotas Gemini, kurį gamina Nyderlandų bendrovė BouMatic. Per pastaruosius dvejus metus melžimo robotų pardavimai Lietuvoje gerokai padidėjo – Dotnuva Baltic jau yra įdiegusi 15 automatinių melžimo sistemų, dar 6 robotus planuojama paleisti iki 2023 metų vidurio. Šį pavasarį viename Lietuvos pieno ūkyje baigiamas įrengti ir pirmasis dvigubas melžimo robotas su dviem melžimo vietomis, galintis pamelžti iki 100 karvių per parą.

 



Jums turėtų būti įdomu


Mobilus šieno ir šiaudų valytuvas

Mobilus šieno ir šiaudų valytuvas

Vokietijos ūkininkas ir inžinierius August Kuhlenkamp sukūrė...

Džiaugsmingų šv. Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!

Džiaugsmingų šv. Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!

Tegul ateinantys metai būna kupini drąsių idėjų, naujų tiksl...

Naujas Profi Lietuva numeris

Naujas Profi Lietuva numeris

Naujas Profi Lietuva numeris jau išvydo dienos šviesą. Jame...