Menu




Žemės ūkio technikos įmonės laikinai stabdo gamybą

Naujienos 23.03.2020   

Žemės ūkio technikos įmonės laikinai stabdo gamybą


Viena po kitos Europoje veikiančios žemės ūkio technikos gamyklos užveria duris. Apie veiksmus, kurių kompanijos priverstos imtis, kad sustabdytų plintančią epidemiją, praėjusią savaitę jau pranešė koncernas CNH, kompanijos Kuhn, Manitou, JCB, paskui kurias tikėtina paseks ir kitos įmonės.

Dėl sunkiai kontroliuojamos COVID-19 sukeltos pandemijos CNH dviem savaitėms sustabdė beveik visų Europos šalyse esančių įmonių (Italijoje, Belgijoje, Austrijoje, Jungtinėje Karalystėje), gaminančių žemės ūkio, statybų, komunalinio ūkio ir specialios paskirties mašinas, veiklą. Komponentus kitoms įmonėms už Europos ribų tiekiančios gamyklos dirbs, tačiau darbuotojų saugą garantuojančiu režimu, kad visiškai nenutrūktų tiekimas. Nestabdomas ir atsarginių detalių tiekimas. Dėl gamyklų veiklos nutraukimo ir atnaujinimo CNH nuolat konsultuojasi su darbuotojų profsąjungomis ir kitomis atsakingomis institucijomis.

„Esame atsakingi už savo darbuotojų sveikatą ir susidariusią padėtį vertiname labai rimtai. Ėmėmės visų priemonių, kad apsaugotume veiklos nenutraukusių įmonių darbuotojus ir prisidėtume prie visuotinių pastangų suvaldyti viruso plitimą. Per dvi savaites, kol įmonės nedirbs, atliksime kruopštų patalpų dezinfekavimą“, - pareiškė Hubertas Miulhauzeris (Hubertus Mühlhäuser), koncerno CNH vadovas. 

Pranešimą apie gamybos stabdymą iki kovo 31 d. išplatino ir Manitou įmonių grupė. „Sprendimas liečia visas Prancūzijoje veikiančias įmones, išskyrus tiekiančias atsargines dalis. Kaip stipriai ši krizė paveiks finansinius įmonės rodiklius, sunku dabar pasakyti, bet faktas, kad laukia nelengvi laikai“, - teigiama pranešime.

Netrukus buvo paskelbta, kad gamyklų darbą laikinai stabdo ir Kuhn įmonių grupė, priklausanti Šveicarijos kompanijai Bucher Industries. Kuhn įmonių grupė yra daugiausia darbuotojų (3 500) įdarbinantis žemės ūkio mašinų gamintojas Prancūzijoje. Kaip ir kitos žemės ūkio mašinų sektoriaus įmonės Kuhn nenutraukė atsarginių dalių tiekimo. 

Kuhn grupei priklausančių Prancūzijos įmonių veiklą numatoma atnaujinti balandžio 1 d., tačiau tai lems pandemijos plitimo tendencijos ir tolimesni šalies institucijų sprendimai. Bucher Industries taip pat laikinai uždaro Malaizijoje ir Kinijoje veikiančias gamyklas. Apie pandemijos sukeltos ekonomikos krizės poveikį verslui kol kas vengiama daryti išvadas ir skaičiuoti būsimus nuostolius.

Anksčiau veiklos sutrikimų turėjusi Jungtinės Karalystė kompanija JCB taip pat sustabdė gamybą iki mėnesio pabaigos visose 9 gamyklose. Fabrikų darbuotojai gaus pilną darbo užmokestį už dvi savaites, t.y. iki kovo 30 d. Kaip bus sprendžiamas darbuotojų apmokėjimo klausimas vėliau, kol kas nėra žinoma. JCB administracija savo darbo kabinetus perkėlė į namus. „Koronaviruso sukelta pandemija pasaulio rinkoje sukėlė precedento neturintį paklausos sumažėjimą. Vykdyti verslą tokiomis aplinkybėmis didžiulis iššūkis, – pabrėžia JCB vadovas Gremas Makdonaldas (Graeme Macdonald). – Esame pasaulinio lygio eksportuotojas. Pastarosiomis savaitėmis poreikis mūsų gaminamai technikai smigo žemyn, klientai atšaukia užsakymus arba atideda juos. Svarbiausios statybų technikos rinkos išnyko per naktį“. 

Veiklą pertvarko ir Europos gamintojams  atstovaujančios Lietuvos įmonės. Tikėtina, kad bus sutrikimų ir vykdant Lietuvos žemdirbių užsakymus. Pasak DOJUS grupės vykdančiojo direktoriaus Audriaus Kavaliausko, situacija su gamyklų darbu labai dinamiška, skirtingose šalyse skirtingu laiku įvedami skirtingi ribojimai, todėl gaunama informacija atidžiai sekama. Apie John Deere priklausančių gamyklų Vokietijoje gamybos stabdymą informacijos dar negauta.

„Kol kas pavojaus dėl esamų sutarčių vykdymo nematome. Didžioji dalis mašinų jau yra mūsų sandėlyje arba pakeliui, kol kas tiekimas iš mūsų gamintojų vyksta pagal planą“, - sako A. Kavaliauskas. Jo teigimu, jei padėtis keisis į blogąją pusę, kiekvienu konkrečiu atveju bus ieškoma sprendimo. „Turėdami nemažą naujos technikos sandėlį, naudotos technikos sandėlį, antrinę mašinų nuomos kompaniją, manome būsime pajėgūs spręsti technikos įsigijimo situacijas, jei tokios atsirastų“, - padėtį komentuoja DOJUS grupės vykdantysis direktorius.

Situacijos dėl naujų mašinų bei atsarginių detalių tiekimo kol kas nedramatizuoja ir Manitou atstovaujančios Lietuvos bendrovės Intrac Manitou pardavimų vadovas Sigitas Ašmonas: „Technikos turime tiek, kiek jos yra šiuo metu sandėlyje. Galime pasiūlyti krautuvus iš Latvijos bei Estijos Intrac atstovybių, kas suteikia lankstumo susidariusioje situacijoje“.

Pasak jo, nors atsarginių dalių sandėlis dirba, bet dėl sudėtingų logistikos sąlygų bei atnaujintos sienų kontrolės, pristatymo terminai ilgėja. Sandėlis taip pat ribotai pasipildo atsarginėmis detalėmis dėl tiekėjų uždarytų gamyklų. „Laukiame tolimesnės informacijos. Šiuo metu Intrac Lietuva sandėlyje turime gana didelį Manitou atsarginių detalių kiekį (už daugiau kaip 350 000 eurų), bet kartu negalime užtikrinti, kad kiekvienas besikreipiantis gaus visas norimas detales“, - priduria S. Ašmonas. 

Kaip ir visos technikos prekybos įmonės, Intrac Lietuva dirba karantino režimu. Pardavimų vadybininkai dirba nuotoliniu būdu iš namų. Atsarginių dalių vadybininkai dirba po vieną. „Sandėlininkas formuoja ir perduoda detales tam skirtose vietose arba siunčiame naudojantis kurjerio paslaugomis – kaip patogiau klientui. Suprantame, kad padėtis rimta ir sudėtinga visame pasaulyje, todėl prašome visų rimties ir supratimo“, - sako S. Ašmonas.

Case IH techniką į Baltijos šalis įvežanti Dotnuva Baltic taip pat seka gamintojų sprendimus. Austrijos St. Valentino gamykloje gaminami vieni iš populiariausių Case IH modelių Baltijos šalyse - Case IH Luxxum, Maxxum, Puma ir Optum traktoriai. „Susiklosčiusią padėtį vertiname ne tik Lietuvos, bet ir visų trijų šalių mastu. Technikos sandėlis valdomas per tris šalis ir turimas kiekis, net ir esant ekstremaliai situacijai yra pakankamas šio pavasario sezonui“, - sako Dotnuva Baltic prekybos vadovas Dangis Valaitis. Be to, įmonė turi gana platų naudotos ir naujos nuomojamos technikos parką. „Klientus apie situaciją nuolat informuojame. Gamintojui atidėjus užsakytų traktorių gamybos terminus, su kiekvienu klientu susisieksime ir situaciją spręsime individualiai“, - komentuoja galimus užsakymų vykdymo sutrikimus D. Valaitis. 

Pasak jo, dauguma Case IH technikos detalių gaminama ne Europos gamyklose, kurios dar veiklos nestabdo ir detales pristato į pagrindinį sandėlį Vokietijoje, kuris yra vienas didžiausių Europoje ir užtikrina detalių užsakymus bei tiekimą.

Praėjusią savaitę Prancūzijoje darbą vienam mėnesiui sustabdė ir mėšlo tvarkymo technikos gamintojas Jeantil. „Deja, teko informuoti savo klientus apie atidedamus gamybos terminus. Tikime, kad atnaujinus gamybą, darbai vyks sparčiau ir iki rudeninio tręšimo organinėmis trąšomis technika bus pristatyta į ūkius“, - tikisi prekybos vadovas.

D. Valaičio įsitikinimu, žemės ūkyje darbai sustoti negali, ypač dabar, nes pavasaris visko pradžia, nuo sezono starto labai priklausys šių metų derlius. Dotnuva Baltic darbą organizuoja, laikantis griežtų saugumo reikalavimų, tebeteikiamos popardavimino aptarnavimo, technikos remonto ir jos paleidimo paslaugos, tiekiamos atsarginės detalės. „Suprantame, kokioje svarbioje maisto gamybos grandinėje dalyvaujame, todėl visa įmonės komanda yra pasiruošusi dirbti ir padėti ūkiams sezono metu“, - akcentuoja Dotnuva Baltic prekybos vadovas. Anot jo, situacija šiandien greitai keičiasi ir nuspėti, kas laukia rytoj, yra sudėtinga, tačiau visų sektorių ir verslo sričių prioritetas vienas – apsaugoti žmonių sveikatą ir gyvybę. 

Profi Lietuva info

 



Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

CNH parduoda plūgų verslą

CNH parduoda plūgų verslą

Pasiekė informacija, kad koncernas CNH pardavė savo žemės ūk...

Naujienos

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

AB Akola Group priklausanti bendrovei Dotnuva Baltic praėjus...

Naujienos

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Vokietijos lankstinių krautuvų gamintojas Schäffer šiais met...