Menu




Naujieji Lely Vector šėrimo robotai – su kliūčių aptikimo jutikliais

Technikos naujienos 20.03.2020   

Naujieji Lely Vector šėrimo robotai – su kliūčių aptikimo jutikliais


Olandijos pašarų technikos gamintojas dar labiau patobulino šėrimo robotus, padidindama automatinės mašinos darbo saugumą integruotais kliūčių aptikimo jutikliais.

Naujuose modeliuose kliūčių aptikimo jutikliai įtaisyti roboto priekinėje dalyje. Jie automatiškai sustabdo šėrimo automatą, roboto judėjimo kelyje pasitaikius bet kokiam nuo 50 cm iki 1,0 m atstumu esančiam objektui.

Robotas automatiškai vėl pradeda judėti savo keliu, objektui pasišalinus iš jo judėjimo trajektorijos saugiu atstumu. Kad roboto darbas netriktų dalijant ir pristumiant pašarus ant šėrimo stalo, kliūčių aptikimo jutikliai tuo metu išsijungia.

Lely pabrėžia, kad šis robotų atnaujinimas dar labiau padidina ūkio darbuotojų ir gyvūnų saugumą, taip pat užkerta kelią transporto priemonių, kurios pastatomos tvarto teritorijoje, ir automatizuoto mechanizmo susidūrimams. Jutiklius galima įrengti ir senesniuose Lely Vector modeliuose.

Lely Vector šėrimo robotai yra 2 m3 talpos ir skirti 250-300 galvijų bandai. Automatizuota mašina dirba 24 valandas per parą ir gali paruošti skirtingų komponentų pašarų mišinius, priklausomai nuo melžiamų karvių grupės. 

Pasak olandams atstovaujančios Lietuvos bendrovės Lytagra gyvulininkystės skyriaus vadovo Rimgaudo Pocevičiaus, šalyje jau dirba 3 tokie gyvulių šėrimo robotai, netrukus bus užbaigta ir dar vieno ūkio automatizuoto šėrimo sistema, į kurią įeina ne tik robotas Lely Vector. „Sistemą sudaro ir pašarų laikymo saugyklos. Automatizuotas gyvulių šėrimas sutaupo pinigų, darbo sąnaudų, laiko ir energijos“, - aiškina gyvulininkystė skyriaus vadovas. 

R. Pocevičiaus teigimu, skirtingai nei kiti šėrimo robotai, Lely Vector įdiegta unikali pašarų likučių ant šėrimo stalo įvertinimo sistema. Dalydamas ir pristumdamas pašarus vienai karvių grupei, robotas įvertina kitų gyvulių grupių pašarų likučius ir kitu važiavimu išdalija pašarus tik ten, kur jų trūksta. „Tai ypač aktualu vasarą, kai dėl karščio pašarų ėdamumas suprastėja, todėl išdalijus papildomai pašarų, jie gali pradėti kaisti, todėl ir pašarų nuostolių gali būti daug“, - pabrėžia R. Pocevičius.

Profi Lietuva info



gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...

Technikos naujienos

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Naujausi John Deere 5M traktoriai galimi su naujomis transmi...