Menu




DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės centre - viskas vienoje vietoje

Tikslusis ūkininkavimas 27.05.2022   

DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės centre - viskas vienoje vietoje


John Deere kompanijai atstovaujanti bendrovė DOJUS agro plečia prieš metus įsteigtą Tiksliosios žemdirbystės centrą, į kurį kviečia visus – jau taikančius tiksliąsias technologijas ar dar tik ketinančius jomis naudotis. Vieno langelio principu veikiančiame centre bus atsakyta į bet kokius su tiksliosiomis, skaitmeninėmis technologijomis susijusius klausimus, o čia dirbantys specialistai ne tik patars, išmokys, bet ir padės praktiškai šias sistemas įdiegti, įsisavinti bei jomis naudotis, kad būtų pasiekti geriausi rezultatai.

Pasak DOJUS agro Lietuvos filialo vadovės Dianos Tatrūnaitės-Zubenienės, taikyti tikslias, tvarias ir sąnaudas taupančias technologijas, pastaruoju metu tapo kaip niekad aktualu. Dirbti tiksliai, tvariai, taupiai verčia ir ekstremalėjantis klimatas, ir senkantys bei brangstantys ištekliai, ir darbo jėgos trūkumas. „Suvaldyti sausras, liūtis ar kitokius gamtos reiškinius neįmanoma, šios technologijos padeda sumažinti jų padarinius, padeda taupyti gamybos sąnaudas, o taip pat ir išsaugoti dirvožemį ateities kartoms. Deja, išnaudojama tik 10 % tiksliųjų sistemų galimybių. Dėl to mes ir įsteigėme Tiksliosios žemdirbystės centrą: kad nereikėtų blaškytis ir vienoje vietoje gauti visus atsakymus, kad būtų drąsiau pradėti taikyti naujoves, kad mums būtų paprasčiau propaguoti ir skleisti naujausią šios srities informaciją“, - Tiksliosios žemdirbystės centrui pristatyti vykusiame renginyje, į kurį buvo pakviesti šių technologijų naudotojai, pabrėže filialo vadovė.

DOJUS agro įkurtame centre apjungtos skirtingų sričių specialistų (agronomų, inžinierių ir kitų) pajėgos, atitinkamai teikiamos ir įvairios paslaugos, pradedant dirvožemio tyrimais ir baigiant nuotoline susietų su internetu mašinų būklės stebėsena. Pasak D. Tatrūnaitės-Zubenienės, nuo 2019-ųjų, kuomet įmonė pradėjo teikti dirvožemio tyrimų paslaugas, ištirta apie 20 tūkst. ha plotas. „Ne tik ištirtas, bet ir pateikta rezultatų analizė ir išvados, pasiūlyti sprendimai. Su internetu susietų mašinų skaičius pasiekė 1 300, o atliktų darbų dokumentavimo apimtys, naudojant telemetrines sistemas, skaičiuojamos 0,5 mln. ha“, – statistiką pateikė filialo vadovė. Kasmet DOJUS agro parduoda apie 200-300 mašinų, kurios turi integruotas tiksliąsias sistemas.

Išskirtinį dėmesį tiksliosioms žemdirbystės sistemoms DOJUS agro pradėjo skirti jau prieš dešimt metų, kuomet įmonės pakete atsirado AMS produktai (angl. Agricultural managment solutions). Pasak įmonės Tiksliosios žemdirbystės projektų vadovo Edvino Navicko, anksčiau tikslioji žemdirbystė buvo tapatinama su automatiniu vairavimu, šiandien ši sąvoka yra kur kas platesnė. Tiksliąją žemdirbystę sudaro daug elementų. „Juos visus į vieną visumą sujungia John Deere operacijų centras, kurio funcionalumas vis labiau plečiamas ir nuolat tobulinamas. Tiksliosios žemdirbystės dedamųjų šiandien labai daug – pirmiausia, tai automatizuotos sistemos, taip pat ir mašinų telemetrija, integruoti agronominiai sprendimai, atliktų darbų dokumentavimas ir kita. Beje, John Deere technikos pirkėjai operacijų centro platforma naudojasi nemokamai. Ji pritaikyta ir kitų gamintojų technikai. Operacijų centro platformoje galima rasti labai daug ūkio valdymo įrankių“, – aiškino E. Navickas, pabrėždamas, kad DOJUS agro nesiekia tik parduoti žemės ūkio mašinas, kartu su jomis pirkėjai gauna ir ūkio valdymo sistemą, mašinos tėra jos dalis. 

Nors tiksliosios žemdirbystės sistemų naudotojų po truputį daugėja, E. Navicko pastebėjimu, ne visi vienodai greitai jas įsisavina, o kai kurie jas naudojantys daro klaidų. Jo nuomone, reikia maždaug 1-1,5 metų bendradarbiavimo ir konsultacijų, kol šias technologijas pradedama pilnai taikyti ir naudotis visomis jų galimybėmis. Pirmi žingsniai, kuriuos turėtų padaryti norintys eiti tiksliojo ūkininkavimo keliu, sukurti paskyrą John Deere operacijų centre. „Paskui įkelti laukų deklaravimo duomenis arba tiesiog žmėlapyje nubraižyti apytiksles laukų ribas. Tiksliausiai lauko ribos nustatomos, juos apvažiuojant ir išmatuojant, naudojant RTK signalą. Naudotis operacijų centru galima operatoriui ir vadovui teturint išmaniuosius telefonus su instaliuota programėle. Net nebūtina, kad traktorius ar kombainas būtų susietas su internetu“, – tikino E. Navickas. 

Jo nuomone, operacijų centras suteikia galimybę į viską tiksliojoje žemdirbystėje žiūrėti kaip į vientisą procesiškumą – agronomai, inžinieriai, operatoriai ir ūkio šeimininkas gali bendrauti per vieną skaitmeninę platformą ir kartu priimti optimaliausius sprendimus. Tai tarsi ūkio valdymo užrašų knygutė, kurioje saugoma labai daug duomenų, tereikia išmokti jais naudotis. Ir visa tai nemokama. Per operacijų centrą galima stebėti, kur ir ką dirba mašina, siųsti užduotis, dokumentuoti darbus, gauti padarytų darbų suvestinę, kurti kintamos normos žemėlapius, koordinuoti mašinų važiavimo trajektorijas lauke, kad visi agregatai važiuotų tomis pačiomis linijomis. Dirbant per operacijų cenrą, negaištama laiko ir nustatymams atvažiavus į lauką, o privažiavus pavojingas ar sunkiai pravažiuojamas lauko vietas, siunčiamas įspėjimas. „Tiksliųjų, automatinių technologijų galimybės beribės, tačiau kaip jomis naudotis, kokius sprendimus priimti, kad būtų pasiektas geriausias rezultatus, turi spręsti žmogus“, - akcentavo E. Navickas.

Vienas iš naujausių DOJUS agro vykdomų tiksliosios žemdirbystės projektų – mašinų siunčiamų telemetrijos duomenų tiesioginis integravimas į buhalterinės apskaitos programas, kad būtų apskaičiuotas lauko 1 m2 balansas, t. y. kiek investuota ir kiek pajamų gauta, bei būtų daromos kitos ekonominės analizės.

Svarbi operacijų centro dalis – planavimo funkcija, t. y. planuojant būsimus darbus iš anksto, apskaičiuojama, kiek kokių priemonių (augalų apsaugos, trąšų, sėklų) reikės būsimam sezonui. Dar viena nauja John Deere tiksliosios žemdirbystės sistemos dalis – AutoPath, kuri automatiškai valdo skirtingo pločio padargų automatinio vairavimo linijas viso sezono metu, nuo arimo iki derliaus nuėmimo. Jei sėjai, tręšimui, purškimui ar derliaus nuėmimui naudojami skirtingo pločio padargai, AutoPath užtikrina, kad ratai visada važiuos tarp sėjos eilučių, atliekant visas būsimas operacijas. 

DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės centras teikia ir nuotolinės mašinos būklės stebėsenos paslaugas. Pasak nuotolinio serviso inžinierės Aušrinės Šimkienės, proaktyvus servisas turi daug privalumų. Technikos naudotojui tereikia techninės priežiūros specialistui suteikti leidimą. Susietos mašinos gali būti stebimos nuotoliniu būdu nuolat, pagal specialius algoritmus, naudojant dirbtinį intelektą, iš anksto nustatomi galimi gedimai, kurie pašalinami užbėgant jiems už akių. Jei taip atsitiktų, kad kurios nors iš sistemų veikla sutriktų, nors akivaizdžių gedimo ženklų dar nebūtų, mašinos prietaisų skydelį stebintis serviso specialistas, sėdėdamas ofise prie kompiuterio, apie tai informuojamas nedelsiant. Net neatvykus į vietą, žinoma, kokia įranga išėjo iš rikiuotės ir kokių detalių gali prireikti gedimui pašalinti. Tad į ūkį važiuojama su visomis reikalingomis priemonėmis. Pasirinkę šią paslaugą John Deere technikos naudotojai gali būti ramūs ir dėl mašinos techninės „sveikatos“, ir dėl planinės pagal išdirbtas motovalandas techninės priežiūros.

Nuotolinis servisas dirba per JDLink terminalus, kurie mato ir jaučia visus technikos valdiklius ir jutiklius, pastarieji siunčia įvairius pranešimus, taip pat ir susijusius su technikos našumo pokyčiais. „Turėdami tokią informaciją, galime patarti, kaip sureguliuoti mašinas, norint pasiekti maksimalų jų našumą“, – pabrėžė A. Šimkienė.

DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės centras viliasi, kad toks tiksliosios žemdibystės sistemų galimybėms ir naujovėms pristatyti skirtas renginys taps tradiciniu. 

 



Jums turėtų būti įdomu