Menu




Pripažinimo ir pasitikėjimo barometras – John Deere traktorius šiemet pasirinko per 200 ūkių

Rinka 30.12.2021   

Pripažinimo ir pasitikėjimo barometras – John Deere traktorius šiemet pasirinko per 200 ūkių


Nors technologinių darbų grandinėje visos žemės ūkio mašinos yra svarbios, tačiau viena vis tiek šiek tiek svarbesnė nei kitos. Jos tobulinimui gamintojai skiria daug pastangų ir investicijų. Traktorius – ūkio technikos parko centras, širdis, pumpuojanti „ūkio kraują“ visais metų laikais, kiekvieną darbo dieną.

Šiandieniniai traktoriai gerokai patobulėję, palyginti su pirmiaisiais egzemplioriais, ir beveik visi jų gamintojai juda ta pačia traktorių automatizavimo, tikslumo ir išmanumo didinimo kryptimi, tačiau ne visi tuo pačiu greičiu. Jungtinių Valstijų kompanija John Deere yra šios srities lyderė, tiksliąsias, išmaniąsias ir automatines sistemas pradėjusi diegti prieš daugiau kaip 20 metų.

Apie John Deere traktorių pažangą, progresą, inovacijas, ateities tobulinimo gaires ir pasiekimus Lietuvos rinkoje kalbamės su kompanijai atstovaujančios bendrovės DOJUS agro žemės ūkio technikos pardavimų padalinio vadovu Ryčiu Riškumi (toliau tekste R. R.) ir už traktorius atsakingu produktų grupės vadovu Mantu Liepuoniumi (toliau tekste M. L.

Šiemet geriausio traktoriaus rinkimuose triumfavo net du kompanijos John Deere modeliai - „Metų traktorius 2022“ pripažintas John Deere 7R 350 AutoPowr, o „Geriausias standartinis traktorius 2022“ titulas atiteko John Deere 6120M AutoPowr. Kokiais atnaujinimais ir techninėmis savybėmis John Deere traktoriai išskiria, kokie pagrindiniai jų privalumai, kurie yra pripažįstami ne tik tarptautiniuose konkursuose, bet ir vertinami žemdirbių?

M. L.: Nuo 2020 metų kompanija John Deere vykdo visų savo traktorių serijų atnaujinimą, kurių esmė ne tik pakeisti variklius naujomis, griežtesnius deginių emisijų standartus atitinkančiomis jėgainėmis. Daug dėmesio skiriama operatoriaus darbo komfortui, papildomoms darbo tikslumą didinančioms funkcijoms, sąnaudas mažinančioms technologijoms ir kitoms inovacijoms. 

Kai kuriuos naujus modelius jau turime ir Lietuvoje – tai 6M, 7R ir 8R serijų traktoriai. Neseniai įvyko naujųjų 6R ir 9R premjera. Juos tikimės pamatyti Lietuvoje gyvai jau kitais metais.

Norisi pabrėžti mūsų didelių traktorių eksploatacinius pranašumus transportuojant, apsaugant dirvožemį ir jų universalumą. Tai patvirtino ne tik Lietuvos ir šimtai Europos klientų, bet ir nepriklausomų institucijų tyrimai, kuriuos atliko Nebraskos universiteto tyrimų labaratorija bei Vokietijos ūkininkų sąjunga DLG.

Išskirtinė lapkritį pristatytų 6R traktorių naujovė – integruota 1-Click-Go AutoSetup sistema, kuri leidžia traktoriaus ir padargo nustatymus atlikti daug greičiau ir paprasčiau. Skaičiuojama, kad operatorius gali išvengti iki 90 % ekrano paspaudimų, bet svarbu ne tik tai – traktorius visada bus optimaliai sureguliuotas. Šiuose traktoriuose yra daug kitų tiksliosios žemdirbystės funkcijų, kurios vertinant apskritai, pranoksta kitus rinkos dalyvius šioje srityje ir dar labiau taupo jūsų laiką, procesus daro efektyvesnius ir svarbiausia padidina ūkių pelningumą. Visus reikalingus nustatymus galima iš anksto suplanuoti John Deere operacijų centre ar mobiliojoje programėlėje ir bevieliu ryšiu perduoti tiesiai į traktorių.

Tarp tokių nustatymų yra ir agronominiai duomenys, pavyzdžiui, lauko ribos, technologinės vėžės ir trąšų ar chemikalų normos. Vos tik traktorius kerta lauko ribą, StarFire imtuvas atpažįsta lauką, į kurį įvažiavo mašina, ir programinė įranga aktyvuoja išsaugotus nustatymus automatiškai. Operatoriui tereikia juos patvirtinti. Taigi net ir laikinam darbui pasamdyti darbuotojai gali dirbti tiksliai bei išvengti klaidų. Beje, AutoSetup galima atnaujinti ir senesnius 6R modelius.

Kokių John Deere traktorių patobulinimų galima tikėtis tiek artimoje, tiek tolimoje ateityje? Ar laikas, kai technika pati dirbs ne už kalnų?

M. L.: Su kiekvienu atnaujinimu technikos išmanumo lygis vis auga. Gerėja ir techninės charakteristikos, pasiekiami vis nauji mažų degalų sąnaudų rekordai. Traktorių tobulinimas yra pasidalijęs į dvi dalis: „kietąją“ metalinę – varikliai, transmisijos ir t.t., bei į „minkštąją“ – įvairios programinės sistemos, optimizuojančios traktoriaus veikimą. Šiuo metu yra kuriami įvairūs alternatyviais degalais varomi varikliai ar hibridinės pavaros, kurios perkels išteklių naudojimo efektyvumą į kitą lygį arba dar labiau padidins efektyvumą. Pavyzdžiui, e-AutoPowr transmisija, kuri turės integruotą elektros generatorių ir galės patiekti energiją į išorinius padargus. Taip pat neužmirštama ir „minkštoji“ dalis – kaip tik 2022 m. sausio 9 d. JAV vykstančioje parodoje CES 2022 John Deere pristatys savo naujausias traktorių autonomijos inovacijas. Visai tai galėsite gyvai stebėti interneto svetainėje

Baigiantis metams, gal pasidalytumėte traktorių pardavimo Lietuvoje rezultatais?

R. R.: Labai džiaugiamės šių metų traktorių pardavimo statistika, o ypač 7R serijos spurtu. Šis traktorius gali būti ir ekonomiškas, kas liečia degalų sąnaudas, ir tuo pačiu neįtikėtinai universalus, galintis dirbti pačius įvairiausius darbus: žemės dirbimas, sėja, transportavimas, srutų laistymas ir kiti. Begalę darbų su šiuo traktoriumi išbandė ir šiais metais startavusio projekto „Ūkininkas bando traktorių“ dalyviai, kurie po 300 motovalandų savo ūkiuose buvo „įdarbinę“ John Deere 7R 330 traktorių įvairiausiuose darbuose. O rezultatais, įspūdžiais dalinosi bei komentavo savo socialinių tinklų profiliuose. Mes taip pat šį projektą nušvietėme savo svetainėje.  

Šiemet DOJUS agro Lietuvoje pardavė 230 įvairių serijų John Deere traktorių. Populiariausi buvo 150 AG galingumo traktoriai (48 vnt. 6145R, 6155M, 6155R modelių). Daugiau kaip 70 % traktorių buvo pilnai pajungti prie interneto ir tiek pat iš jų visų turėjo automatinio lygiagretaus vairavimo sistemą, kas yra viena iš ūkiams ypač naudingų automatizavimo sistemų.

Ypač džiugina tai, kad šiemet nemažai vikšrinių 9RX ir du naujuosius 8RX traktorius. Vieną iš 8RX įsigijo ekologinis ūkis. Tai rodo, jog tvari žemdirbystė skinasi kelią vis stipriau. Dirvožemio tausojimas yra aktuali tema visiems norintiems užtikrinti ilgalaikį ūkininkavimą, juolab, kad dirbamos žemės plotų yra tiek, kiek yra.

Kokias stebite traktorių paklausos tendencijas?

R. R.: Pastaraisiais metais matome augančią didesnės galios traktorių paklausą. Ūkiams reikia didesnės galios, universalių mašinų. Taip pat aiški dar viena tendencija: žemdirbiai atranda duomenų rinkimo ir jų analizių prasmę. John Deere galima vadinti tiksliosios žemdirbystės veliavnešiais, nes kompanija bene labiausiai ištobulinusi visas sistemas, kad viskas būtų kuo paprasčiau ir aiškiau vartotojui. Gebant analizuoti mašinų sukauptus duomenis, darbus pavyksta „sustyguoti“ tiksliai, kas yra vis svarbiau, nes ūkininkui reikia išpildyti vis daugiau įvairių reikalavimų: tiek žvelgiant iš savo ūkio perspektyvų, tiek ir bendrai iš Lietuvos ir ES nubrėžtų strateginių krypčių pusės.

Reikėtų pridurti, kad dirbant išmania technika ir naudojantis tokiomis sistemomis, kurios neabejotinai neša naudą, pravartu turėti partnerį, kuris tiekdamas tokias mašinas ar atskiras sistemas, būtų visada šalia ūkininko ir išmanytų šiuos dalykus, galėtų konsultuoti, galėtų apjungti viską į vieną visumą. DOJUS agro dirba stipri, savo darbą išmananti specialistų komanda, kuria galima pasitikėti. Tiksliosioms žemdirbystės sistemoms turime specialiai tik tam dedikuotus žmones. Taigi, galime užtikrinti, kad jų mašinos veiks, o jei vis tik nutiktų, kad neveiktų, ieškosime ir visada rasime sprendimus per kuo trumpesnį laiką.

 



gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Rinka

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery pradeda partnerystę su pasaulyje gerai...

Rinka

AGCO apyvartos rekordai

AGCO apyvartos rekordai

Skelbiama, kad AGCO pardavimai praėjusiais metais išaugo bev...

Rinka

Kubota verslo ambicijos

Kubota verslo ambicijos

Kubota tikisi šiemet ketina padidinti savo dalį Europos trak...