Menu




Lietuviškas hibridinis bieometanu ir elektra varomas 400 AG traktorius (papildyta)

Technikos naujienos 04.10.2021   

Lietuviškas hibridinis bieometanu ir elektra varomas 400 AG traktorius (papildyta)


Didžiausias Lietuvos ekologiškų produktų gamintojas praėjusią savaitę pristatė unikalų techninį sprendimą –  hibridinį 400 AG (294 kW) traktorių, pavadintą AUGA M1. Visų techninių detalių gamintojas neatskleidžia, išplatintame pranešime teigiama, kad naujasis traktorius varomas biometanu ir elektra. 

Įmonė pabrėžia, kad traktorius yra surinktas inžinierių komandos Lietuvoje, kurie dirbo su mūsų šalies ir užsienio tiekėjais, siekiant parinkti ir suprojektuoti tinkamiausius komponentus.

„Mūsų inžinieriai rado sprendimus, kaip išspręsti degalų papildymo problemą ir užtikrinti nenutrūkstamą traktoriaus darbą net 12 valandų“, - komentuoja AUGA Group generalinis direktorius Kęstutis Juščius. Jo teigimu, biometano, kaip alternatyvaus kuro pasirinkimas, buvo neatsitiktinis – tai viena žaliausių biokuro rūšių. Metanas, surenkamas iš gyvulininkystės atliekų, bei paverčiamas biometanu, savo gamybos ir panaudojimo cikle vienam energijos vienetui kompensuoja daugiau emisijų, nei pats išskiria.

Iki šiol pasaulyje pristatyti tvaraus kuro traktoriai profesionaliam darbui ūkiuose nebuvo tinkami.

„Mūsų išradimai leidžia sukurti plačias traktoriaus panaudojimo galimybes ir padaryti jį prieinamą visiems tvariai dirbti norintiems ūkininkams. Kuriame technologijas ne tam, kad išspręstume tik savo ūkio emisijų klausimą ir įgyvendintume pažadą tapti CO2 neutralia bendrove iki 2030 metų. Mūsų tikslas didesnis – sieksime, kad šis sukurtas traktorius ir kitos dar kuriamos technologijos būtų pasiekiamos viso pasaulio ūkininkams, padėtų išspręsti globalią žemės ūkio sektoriaus taršos problemą ir duotų vartotojams tai ko jiems reikia - maistą, pagamintą be jokios žalos gamtai“, - sako K. Juščius.

Pasak jo, šį sprendimą išrado Lietuvos inžinieriai. Hibridinis traktorius AUGA M1 unikalus tuo, kad čia išspręstos dvi esminės kliūtys, iki šiol neleidusios didžiosioms pasaulio korporacijoms pasiūlyti technikos profesionaliam naudojimui.

„Iki šiol pasaulyje sukurti biometanu varomi traktoriai laukuose pajėgė dirbti tik 2-4 valandas, kadangi dujų balionai fiziškai netilpdavo į traktoriaus konstrukciją. Tuo metu ūkininkams būtina žemės ūkio technika, galinti dirbti visą dieną. AUGA group tai puikiai supranta ir ją tokią sukūrė“, - teigia kompanijos vadovas.

Bendrovės sukurta patentuota konstrukcija leidžia traktoriuje sutalpinti didesnius biometano dujų balionus. AUGA M1 traktorius naudoja hibridinę biometano-elektros kuro sistemą. Traktoriui dirbant, vidaus degimo variklis, varomas biometanu, generuoja energiją ir tiesiogiai perduoda ją į elektros variklius, kurie suka ratus. 

Dirbant įprastomis sąlygomis, kurios nereikalauja didelės galios, traktorius kaupia sugeneruotą energijos rezervą baterijose. Tokia sistema nešvaisto energijos mažo apkrovimo sąlygomis, naudoja palyginti nedidelį, bet efektyvų variklį ir geba išgauti didžiulę galią, kai jos prireikia. 

Antroji kliūtis, kuri neleido biometanu varomiems traktoriams išplisti – neišvystyta biometano degalinių infrastruktūra. AUGA group šią problemą išsprendė, pasiūlydama greitai ir patogiai pakeičiamą dujų kasetę.

„Prieš trejus metus pirmą kartą suskaičiavę savo emisijas, pamatėme, kad net 30 proc. jų sudaro iškastinio kuro naudojimas ūkiuose. Sprendimų, kuo jį pakeisti, tiesiog nebuvo. Todėl ėmėmės lyderystės sukurti technologiją, kuri leis vystyti naują tvarios žemdirbystės standartą ir kardinaliai sumažinti taršą visoje maisto vertės grandinėje. Tai pirmasis šio darbo rezultatas – biometanu ir elektra varomas traktorius“, - sako K. Juščius. 

AUGA M1 dabar yra testuojamas įmonei priklausančiuose ūkiuose. Serijinė traktorių gamyba planuojama nuo 2022-ųjų. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...

Technikos naujienos

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Naujausi John Deere 5M traktoriai galimi su naujomis transmi...