Menu




Po 125 metų Ursus uždaro duris

Rinka 14.07.2021   

Po 125 metų Ursus uždaro duris


Bandymai restruktūrizuoti finansinių sunkumų ištiktą Lenkijos įmonę žlugo ir didžiausiam šalyje traktorių bei žemės ūkio technikos gamintojui Ursus buvo paskelbtas bankrotas.

Kompanija dėjo nemažai pastangų susidoroti su finansinėmis problemomis dėl per eilę metų patirtų didelių nuostolių, o 2019 m. pabaigoje paskelbė apie planus parduoti dvi savo gamyklas. Vieną iš jų įsigijo Nyderlandų pašarų maišytuvų-dalytuvų gamintojas Trioliet.

Nepaisant laimėtų sutarčių tiekti traktorius Etiopijai, Tanzanijai ir Zambijai, skolų kamuojama įmonė, taip pat gaminanti elektrinius autobusus, praėjusius metais baigė vėl su nuostoliais, viršijančiais 12 mln. eurų.

Neįtikėtina, kaip greitai traktorių versle viskas gali pasikeisti. Ursus prieš ketverius metus turėjo nemažą ekspoziciją 2017-ųjų parodoje Agritechnica, kur nustebino lankytojus pora stilingai išbaigtų 150 AG pasaulinio lygio traktorių modelių. Būta net užuominų apie bepakopių transmisijų naudojimą. Plėtros planams įgyvendinti Ursus aktyviai ieškojo importuotojo Jungtinėje Karalystėje.

Deja, bankrotas baigia 125 metų Lenkijos traktorių gamintojo istoriją, kuris, kaip manoma, pagamino beveik pusę iš šiuo metu šalyje naudojamų 1,5 milijono traktorių.

Prieš trejus metus kompanijos Ursus atstovavimo teises Lietuvoje įgijo grūdų sandėliavimo įrangos prekybos įmonė Agrosistemos. Pasak jos vadovo Audriaus Guzevičiaus, Ursus bankrotas nebuvo naujiena. „Apie finansinius sunkumus, su kuriais susiduria traktorių gamintojas, mes jau žinojome, todėl daugiau kaip metai jokių komercinių pasiūlymų Lietuvos ūkininkams neteikėme, o tiems, kurie šiuos traktorius užsakė anksčiau, mašinas sėkmingai pristatėme. Naujų nebepardavinėjome“, - sakė A. Guzevičius.

Jo teigimu, atsarginių detalių tiekimas nenutrūkęs ir kol kas, kas užsakoma, yra pristatoma. „Į mus dar kreipiasi tie, kurie dirba su Ursus traktoriais. Bendradarbiaujame su atsargines detales tiekiančia Lenkijos įmone, kuri įsipareigojimus iki šiol sėkmingai vykdo, tad problemų dėl atsarginių detalių tiekimo kol kas nėra“, - patikino įmonės Agrosistemos vadovas.

 



Jums turėtų būti įdomu


Rinka

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery pradeda partnerystę su pasaulyje gerai...

Rinka

AGCO apyvartos rekordai

AGCO apyvartos rekordai

Skelbiama, kad AGCO pardavimai praėjusiais metais išaugo bev...

Rinka

Kubota verslo ambicijos

Kubota verslo ambicijos

Kubota tikisi šiemet ketina padidinti savo dalį Europos trak...