Menu




Vikšrinis Claas Xerion galiūnas – į Voniškių žemės ūkio bendrovę

Naujienos 24.07.2020   

Vikšrinis Claas Xerion galiūnas – į Voniškių žemės ūkio bendrovę


Šią savaitę į Šakių r. Voniškių žemės ūkio bendrovę pristatytas Claas Xerion 5000 Trac TS – pirmas ir kol kas vienintelis toks traktorius, kompanijos Claas parduotas šiaurės Europoje. Daugiau kaip 1 500 ha valdančiame ūkyje jam teks pagrindiniai žemės darbai.

Pasak bendrovės vadovo Henriko Braškio, nors traktorių ūkyje yra tiek, kad suskaičiuoti sunku, tačiau pajėgumų gilesniam žemės dirbimui ėmė trūkti. „Turime penkis galingus nuo 270 iki 400 AG traktorius, trys iš jų Fendt, du John Deere, visi ratiniai, tačiau nė vienam iš jų ne pagal jėgas gilesnis (iki 30 cm) žemės dirbimas: arba nepatraukia agregato, arba darbinis greitis neatitinka technologijos reikalavimų“, – svarbiausią priežastį įsigyti naują ne tik galingą, bet dar ir vikšrinį traktorių nurodo H. Braškys.

Į porą šiam milžinui buvo įsigytas ir naujas Švedijos kompanijos Väderstad 6,0 m darbinio pločio skutiklis Top Down. „Žengėme didelį žingsnį į priekį, nes šios dvi naujos mašinos leis išplėsti neariamosios žemdirbystės plotus. Tikimės, kad su Claas Xerion ir Top Down duetu pavyks ir skystąjį mėšlą į dirvą įmaišyti“, - viliasi ūkio vadovas.

Naujasis Claas Xerion prie starto linijos stos jau netrukus, vos tik bus nukultas didesnis kviečių laukas. Voniškiuose auginama apie 600 ha žieminių kviečių, 400 ha žieminių rapsų, 100 ha kvietrugių, 150 ha pupų, apie 100 ha užima kukurūzai ir apie 200 ha pievos bei ganyklos. Pasak ūkio vadovo, dabar bendrovė visiškai pasirengusi bet kokioms oro sąlygoms rudenį, pagal kurias ir bus pasirinkta viena ar kita žieminiams augalams skirtų plotų įdirbimo ir sėjos technologija.

„Vos nukūlę didesnį žieminių kviečių plotą, žiūrėsime, kiek šiaudų likę, nes šiemet paguldytų pasėlių daugokai, kiek dirvoje drėgmės, kokios oro sąlygos. Pagal tai ir spręsime, kaip laukus žieminiams rapsams įdirbsime ir sėklas sėsime“, – svarsto H. Braškys. Anot jo, galimi keli rudeninės sėjos technologijų variantai: nuėmus kviečius, dirvas įdirbti su Top Down giliau (25-30 cm gyliu) ir sėti su 6,0 m darbinio pločio Väderstad Rapid sėjamąją arba vienu važiavimu ir dirvą įdirbti, ir rapsus pasėti su 6,0 m Horsch Tiger 6LT skutikliu, ant kurio sumontuota smulkiasėklių augalų sėjamoji. „Ši technologija išties taupi ir mūsų ūkyje pasiteisino“, - tikina ūkio vadovas. H. Braškio teigimu, nuėmus rapsus, ražiena įdirbama sekliai (6–8 cm) gyliu su lėkštiniu per 7,0 m darbinio pločio Horsch Joker 8R skutikliu. 

Naujas Claas Xerion 5000 Trac TS į Voniškių žemės ūkio bendrovę pristatytas per rekordiškai trumpą laiką – nuo sutarties su Baltic Agro Machinery pasirašymo praėjo vos 3 savaitės. „Mums pasisekė, kad tapome didelio koncerno Danish Agro dalimi, tad užsakymą pavyko įvykdyti greičiau. Voniškių įsigytas traktorius buvo skirtas kitai šaliai, tačiau kadangi esame viena struktūra jį „perleido“ mums“, – sako Baltic Agro Machinery produktų vadybininkas Martynas Milčius. Paprastai tokio traktoriaus gamyba užtruktų apie 3 mėnesius.

Jo teigimu, vikšrinis Claas Xerion 5000 Trac TS – nepaprasta mašina. Galimybė montuoti ant rėminės konstrukcijos Xerion traktoriaus vikšrus atsirado tik šiemet. Xerion su vikšriniais varytuvais pirmą kartą pristatytas praėjusioje parodoje Agritechnica. Traktoriuje įrengtas ekologiškai švaresnis 530 AG pajėgumo, Etapo V/Tier 4f taršos reikalavimus atitinkantis MTU variklis, bepakopė Cmatic CVT transmisija, naujas išmanusis, 12 colių įstrižainės Cebis valdymo terminalas, o vietoje įprastinių ratų – keturi Vokietijos kompanijos Zuidberg vikšriniai varytuvai. „760 mm pločio vikšrinių varytuvų atraminio paviršiaus plotas siekia 4,72 m2, t. y. jis 25 % didesnis, nei naudojant standartinio pločio padangas. Su vikšrais konkuruoti gali nebent dvigubi ratai, tačiau dėl jų traktoriaus gabaritinis plotis viršija leistinas ribas. Vikšrinis Xerion neviršija 3,0 m pločio, – išskirtines Xerion traktoriaus savybes vardija M. Milčius. – Tai traukos darbams skirta mašina, nes labai didelis kontaktinis su dirva plotas, užtikrinamas geras sukibimas, nėra buksavimo arba jis labai mažas“. Beje, vikšriniai varytuvai su krumpline vikšro pavara turi ne dviejų, o trijų ritinėlių atraminį vežimėlį. Šis galiūnas be balastinių svorių sveria 24 t.



Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

Drąsus naujojo Quadtrac flagmano stilius pelnė tarptautinį dizaino apdovanojimą

Drąsus naujojo Quadtrac flagmano stilius pelnė tarptautinį dizaino apdovanojimą

Neseniai pristatytas naujasis CASE IH traktorių flagmanas Qu...

Naujienos

Skaitykite pirmąjį šių metų Profi Lietuva numerį

Skaitykite pirmąjį šių metų Profi Lietuva numerį

Štai ir sulaukėme 25-tojo Pofi Lietuva numerio. Pirmojo šiai...

Naujienos

Paprasta akmenų surinkimo sistema

Paprasta akmenų surinkimo sistema

Jei turite keturratį ir turite problemų su akmenimis, Stonel...