Menu




Karantino suvaržytoje Lietuvos rinkoje – teigiami traktorių pardavimo pokyčiai?

Rinka 22.05.2020   

Karantino suvaržytoje Lietuvos rinkoje – teigiami traktorių pardavimo pokyčiai?


Šie metai daugumai verslų kupini iššūkių. Išgyvenusios dvejus iš eilės besitraukiančios žemės ūkio technikos rinkos metus žemės ūkio mašinų prekybos įmonės viliasi, kad nepaisant epidemijos protrūkio ir karantino gniaužtų, šiemet prekyba bus aktyvesnė. Apie neblogą 2020-ųjų startą byloja ne tik Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro technikos registracijos (ŽŪIKVC) duomenys, bet ir suomiškų Valtra traktorių atstovai, šiemet ūkininkams pardavę 25 naujus traktorius.

Nors ŽŪIKVC traktorių registracijos skaičiai neretai prasilenkia su tikrove ir nesutampa su technikos pardavėjų informacija, tačiau bendros tendencijos neturėtų klaidinti, o jos – teigiamos ir I ketvirčio statistiniai traktorių registracijos skaičiai lenkia praėjusių metų to paties periodo rodiklius. „Metai prasidėjo tikrai aktyviau, palyginti su 2019-ųjų startu. Apskritai, po pernykščio štilio šiemet rinka išties aktyvesnė. Judesys yra ir tai džiugina“, - rinkos pokyčius komentuoja Rovaltros vadovas Romualdas Trainaitis. Įmonė šiemet jau pardavė 25 naujus Valtra traktorius ir vis gauna naujų užsakymų. Populiariausi N  ir T serijos nuo 120 iki 160 AG Valtra traktoriai.

Pasak Romualdo Trainaičio Suomijos kompanijos Valtra gamykla Suolahtyje dirba visų pajėgumu. „Gamyba vykdoma tik pagal užsakymus, nė vienas traktorius negaminamas į sandėlį, o užsakymų turima iki pat rugpjūčio mėnesio“, - sako Rovaltros vadovas

Vienas iš paskutiniųjų Rovaltros įvykdytų užsakymų – praėjusią savaitę į Ilzenbergo dvaro ūkį Rokiškio r. pristatytas vardinės 158 kW/215 AG traktorius Valtra T214A su 6 cl., 7,4 l darbinio tūrio, Etapo V deginių emisijų reikalavimus atitinkančiu AGCO Power varikliu. Apie 600 ha ploto (iš jo 130 ha istorinė, atkurto dvaro nuosavybė) ūkyje, kuriame dirbama ekologinės, natūralios, tvarios žemdirbystės principais, o užauginta produkcija čia pat perdirbama, nauja mašina bus panaudota svarbiausiems darbams, daugiausiai mėšlui tvarkyti, žemei įdirbti ir žoliniams pašarams gaminti. 

Daugiašakis ūkis verčiasi augalininkyste (350 ha), pienininkyste (90 melžiamų karvių), mėsine galvijininkyste, paukštininkyste, bitininkyste. Visa išskirtiniame komplekse, kuriame dar ir vykdoma edukacinė, turistinė veikla, pagaminta ir perdirbta produkcija parduodama vietinėje dvaro krautuvėlėje, didmiesčių prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse ir per internetinę prekybą.

Traktoriaus Valtra T214A transmisijos ir hidraulinės sistemos karteriai atskiri, alyvos keitimo intervalas kas 600 mval., transmisijos - kas 1 200 mval. Transmisija automatinė, pavarų skaičius pirmyn/atgal - 30/30. Transportinis greitis 50 km/val.

Pasak Rovaltros vadybininko Donato Skiočio, į Ilzenbergo dvaro ūkį pristatytas traktorius sukomplektuotas su priekine 5,1 t galios pakaba ir priekiniu galios tiekimo velenu. Sumontuota padidinto galingumo 9 500 kg galinė pakaba. „Naši hidraulinė sistema – siurblio našumas 160 l/min. Sumontuota Power Beyond jungtis, kuri leidžia prie traktoriaus prijungti šiuolaikiškus padargus. Hidraulinė sistema gali užtikrinti 40 l litrų srautą padargams“, - aiškina D. Skiotys

Dvaro teritorijoje veikiančio pienininkystės ūkio „Ilzenbergas“ vadovo Martynas Laukevičiaus teigimu, ūkininkavimas istoriniame kultūros paveldo objekte turi daug iššūkių, o žemės ūkyje jų ir taip netrūksta. „Siekiant didinti ūkio efektyvumą, tenka ieškoti įvairių sprendinių. Dažnas ūkininkas turbūt pasakys, kad ūkininkaujant dėl įvairių gamtinių ir klimatinių sąlygų ūkiai turi didelį neapibrėžtumą. Vieta, kur žemdirbiai gali šiek tiek stabilizuoti ūkio procesus, yra pasirinkti patikimus, atsakingus partnerius, su kuriais būtų patogu dirbti ir kurie galėtų prisidėti prie ūkininkavimo procesų stabilumo“, - pabrėžia M. Laukevičius. 

Pasak jo, siekiant didesnio stabilumo ūkyje, svarbus ir technikos pardavėjo vaidmuo, nes žemės ūkyje dažnai dėl nepastovių orų darbus reikia atlikti greitai ir efektyviai per ribotą laiką. „Jei per tą duotą laiką nespėji, suklumpi, technika sugenda, negauni reikiamo palaikymo, ar problema laiku neišsprendžiama, prarandi dalį derliaus, netenki dalies pajamų“, - akcentuoja pienininkystės ūkio vadovas.

„Rovaltra atitiko ir pateisino mūsų lūkesčius. Pradėjome bendradarbiauti nuo kelių mažesnių projektų, pamatėme, kaip jie dirba, bendrauja, įsitikinome, kad laikosi savo žodžio, nepaveda, orientuojasi į ilgalaikį bendradarbiavimą, o ne į momentinį pelną. Dėl to nusprendėme ir naują traktorių įsigyti iš šios bendrovės, nors pasiūla buvo labai didelė. Nesivaikome įvaizdinių ar prekės ženklų, svarbu, kad būtų patikimas funkcionalu agregatas, kuris dirbtų našiai, ir kurio kaina nebūtų didelė. Valtra traktoriai - optimalus patikimumo ir kainos derinys“, - motyvus įsigyti Valtra traktorių vardija M. Laukevičius

Ilzenbergo dvaro ir Rovaltra bendradarbiavimas prasidėjo pernai, kai ūkis įsigijo suomišką Antti džiovyklą su grūdų saugyklomis. Rovaltra pernai įrengė 12 Antti grūdų džiovinimo ir saugojimo sistemų, šiemet jau užsakytos 4

 



Jums turėtų būti įdomu


Rinka

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery pradeda partnerystę su pasaulyje gerai...

Rinka

AGCO apyvartos rekordai

AGCO apyvartos rekordai

Skelbiama, kad AGCO pardavimai praėjusiais metais išaugo bev...

Rinka

Kubota verslo ambicijos

Kubota verslo ambicijos

Kubota tikisi šiemet ketina padidinti savo dalį Europos trak...